5 tény, hogy az utazás fejleszti az intelligenciát

Számos olyan dologra költhetünk életünk során, mely nem fejleszti az intelligenciánkat, az utazás azonban az egyik legjobb “befektetés”, ami nem csak élvezetes, de hasznos is egyben. Gondoltad volna, hogy a legújabb tanulmányok szerint az utazás “okosabbá” tesz?
Nézd meg, hogyan fejleszti az intelligenciát az utazás.

- hirdetés -

Egy nemrégiben készült kutatás csimpánzokat vizsgált Ugandában, az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok az egyedek, akik rendszeresen távolabbra „utaztak” sokkal találékonyabbak és intelligensebbek voltak, mint a társaik. Bár sokan felhördülhetnek, hogy ennek ugyan mi köze hozzánk, emberekhez, azt érdemes megjegyezni, hogy a DNS-ünk 99%-a megegyezik a csimpánzokéval. Így az eddig végzett kutatások alapján joggal feltételezhetjük azt, hogy az állítás az emberekre is igaz lehet. „Az eredményeink azt mutatták, hogy az utazás elősegítette a szerszámok használatát a vadon élő csimpánzoknál, mely az emberi evolúció során szintén egy fontos mérföldkő volt.” – írja Dr. Thibaud Gruber, a tanulmány egyik szerzője.

Természetesen nem csak csimpánzokon végeztek hasonló kísérleteket, hanem számos emberen végzett tanulmány is alátámasztja a feltételezést, hogy multikulturális tapasztalat, az új, intenzív környezeti behatások több idegrendszeri kapcsolatot hoznak létre az agyban, így gyorsabban reagálhatunk, gondolkodhatunk és hatékonyabbak  leszünk a problémamegoldásban is.

- hirdetés -

Csokorba gyűjtöttek 5 tényt, amely azt támasztja alá, hogy az utazás jót tesz a szellemi egészségünknek.

Szélesebb látókör

Az új helyekre utazás kibővíti a látókörünket. Ahogyan új élményeket, hangokat, hangulatokat fogadunk be, úgy értjük meg egyre jobban a minket körülvevő világot, az új kultúrákat, melyek különböznek a miénktől. Ezek komplexen rengeteg pozitív hatáshoz vezetnek, többek között nagyobb sikereket érhetünk el a munkánkban is a tanulmányok szerint. „A multikulturális nyitottság előrejelzi a munkaerőpiaci sikert vagyis meghatározza az állásajánlatok számát. – tették hozzá a kutatók.

Felturbózott agyi aktivitás

Az utazás „üzemanyagot” biztosít az agyunknak, hogy magasabb szinten működjön. Egy tanulmány rávilágított, hogy azok a nyugdíjba vonult emberek, akik aktívan utaznak 75%-al nagyobb mentális stimulációnak vannak kitéve és 82%-nak megnövekedett a képességük arra, hogy elintézendő feladataikat hatékonyan elvégezzék, azokkal szemben, akik nem járják a világot. A tanulmány szerzője azt javasolja, hogy a munkahelyeknek úgy kéne tekinteni a szabadságokra, mint befektetett időre, amely hosszú távon egészséget, jó közérzetet és hatékonyabb munkát biztosít.

Jobb memória

Új országba vagy akár csak új régióba utazni, ahol különböző nyelvet, nyelvjárásokat beszélnek segíti a koncentrációképességet és fejleszti a rövid távú memóriát. Természetesen az is előnnyel jár, hogy új szavakat és kifejezéseket tanulhatunk idegen nyelven, néha talán olyanokat is, melyek az anyanyelvünkön nem is léteznek. Ez felvértezhet minket azzal, hogy a mindennapi életben jobban ki tudjuk fejezni magunkat.

Nagyobb kreativitás

- hirdetés -

Az olyan ikonikus épületek látványa, mint például az Eiffel torony vagy a La Sagrada Familia templom nem csupán vizuális élményt jelent, hanem saját fantáziánkat és képzelőerőnket is gazdagítja. Minél több időt tartózkodsz idegen országokban, annál kreatívabb leszel, hiszen az új szagok, ízek, látványok új idegi hálózatokat hoznak létre agyunkba, mely hatására új kreatív gondolatok születhetnek.

Erősnek maradni a komfort zónán kívül

Ha valaha utaztál már egy számodra teljesen “idegen világba” tisztában vagy vele, hogy mennyire nehéz lehet nyelvismeret, kulturális és szociális normák ismerete nélkül boldogulni az első pillanatokban. Ez a megszokottól teljesen eltérő, komfort zónából való kilépés sebezhetőséget, bizonytalanságot kelthet benned. Bár ez elsőre igen ijesztőnek tűnhet, de ha képes vagy megállni a helyed és kezelni a váratlan szituációkat ismeretlen körülmények között is, nagyban hozzájárul magabiztosságod növeléséhez.

- hirdetés -