Fapados légitársaságok ötcsillagos körképe

Itt nyár! Kitágul a horizont. Nem csoda, hogy a fapados légitársaságok ezer és egy ajánlattal bombáznak online, hogy elcsábítsanak bennünket a határon túlra. De vajon, mennyire vagyunk vevők ezekre az akciókra? Melyik fapados légitársaságot szeretjük, melyiket választjuk és hova akarunk eljutni? A SentiOne segítségével a közösségi médiát elemeztük, hogy megtudjuk: mire, hova és mikor vágytok? Repüljetek velünk az adatvezérelt igazság nyomában!

picture1

Mélyre ástunk, hogy kiderítsük, mi történik a magasban. A három legnépszerűbb fapados légitársaság akcióit és online kommunikációját elemeztük, amelyek desztinációs hálózata lefedi Európa szinte összes országát. Önmagában már a meghirdetett akciós utak gyakoriságában is hatalmas különbségek rajzolódtak ki, melyeket toronymagasan a Wizzair vezet.

A kutatás során a SentiOne a 2016. március és 2017. március közötti egy éves időszakot figyelte, és véletlen mintavétellel a vizsgált időszak összes online bejegyzésének 20%-át vette górcső alá (minden egyes légitársaság esetében), amely így is több mint 5000 bejegyzést jelent. Szóval, egymáshoz képest így oszlik meg a Wizzair, a Ryanair és az EasyJet online kommunikációja.

- hirdetés -

legitarsasagok_arany

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ezek között mekkora arányban fordulnak elő akciós utat reklámozó tartalmak, illetve olyan bejegyzések, ahol az utazni vágyók kérdeznek egymástól vagy osztják meg tapasztalataikat.

  • Wizzair: az összes behegyzés 58%-a (!!!)
  • EasyJet: az összes bejegyzés 28%-a
  • Ryanair: az összes bejegyzés 28%-a

Mikor? Hova? Mivel?

Fogadjunk, hogy kíváncsiak lennétek, hogy adott légitársaság hova és mikor hirdeti meg az akciós utakat? Megnéztük.

Wizzair

A Wizzair TOP 5 leginkább kedvelt és tovább osztott desztinációja: Izland, Milánó, Barcelona, Ciprus és Róma. Az alábbi ábrán mutatjuk ezek népszerűségi arányát, illetve azokat a hónapokat, amelyeket a legtöbbször adtak meg dátumként az akciós utakhoz.

- hirdetés -

akcios_utak_wizzair
A nők legtöbbször az Izlandra, Ciprusra, Milánóba és Barcelonába meghirdetett utakat továbbítják ismerősöknek, párban pedig legtöbbször Izlandra, Ciprusra, Rómába, a Kanári-szigetekre és az Azori-szigetekre terveznek utat az online kommentek alapján. Ha pasis túráról van szó, akkor toronymagasan Izland vezet. A férfiak ezt a desztinációt küldik tovább a legtöbbször a haveroknak. Ha pedig bandázásról (csoportos út), bizony akkor is Izlandot ajánlgatták egymásnak az emberek legtöbbször – és Barcelonát.

Összesen 225 olyan bejegyzést találtunk, ahol a hölgyek ajánlották tovább az akciós utakat az ismerőseiknek, míg összesen 62 olyat, ahol a pasik tették ugyanezt. Azaz a hölgyek még mindig sokkal aktívabbak.

Ryanair

A Ryanairnél sokkal jobban futnak azok az akciók, amelyek hirtelen jönnek, kb. egy napig tartanak és több célállomásra érvényesek. Azaz pl. egy napos Ryanair akció, ingyen jegy több desztinációra, a nagy kiárusítás stb. Ezeket legtöbbször – mint amúgy az összes többi akciójukat is – szeptemberben, októberben és decemberben posztolják a Facebook oldalukra.

akciosutak_ryanairA Ryanair TOP 5 leginkább kedvelt és tovább osztott desztinációja: Kanári-szigetek, Marokkó, Korfu, Velence és Izrael.

- hirdetés -

Jól látszik, hogy szépen felosztották egymás közt az útvonalakat. Izrael és Marokkó a Ryanairnél óriási népszerűséget kapott. Míg a Wizzairnél Izland vitte a prímet.

A Ryanair másik jellemző vonása, hogy előszeretettel hirdet meg olyan akciókat, amelyek átszállásos, tengerentúli megoldásokat kínálnak: Chicago-ba, a Zöld-foki szigetekre, Kubába, Costa Ricára vagy épp a Fülöp-szigetekre. Azaz, ha ilyen helyekre vágyunk, a Ryanairt érdemes figyelni.

Itt is sokkal aktívabbak a hölgyek. A továbbajánlott utak körében minden egyes desztinációnál (Izrael és Marokkó esetében is!!) ők kezdeményeznek a legtöbbször. Marokkó esetében több mint 3-szoros az arányuk a férfiakéhoz képest. Velencébe is háromszor gyakrabban hívják el párjukat (vagy bárki mást) a nők, mint vica versa.

EasyJet

Az EasyJet esetében az előző két légitársasághoz képest elenyésző az akciók – de úgy önmagában az online közzétett tartalmak – száma is. Itt Izland (augusztusi példadátum) és Madeira (novemberi példadátum) pörög a leginkább.

- hirdetés -

A vén Európa, a gyönyörű nő

Természetesen nemzetközi kutatást is végeztünk, és megnéztük, hogy ebben a csodálatos Európában, ahol élünk, hogyan is néz ki a három légitársaság népszerűsége.

Az EasyJetről legtöbbet Németországban beszélgetnek online az emberek. A Ryanair magasan Hollandiában a legnépszerűbb – legalábbis a netes említéseket tekintve, míg a Wizzair Lengyelországban és Magyarországon.

A nemek összecsapása

Kiindulva abból, hogy a desztinációk és akciók tekintetében egyértelműen a nők aktivizálják magukat a legtöbbször, kíváncsiak voltunk, hogy országos bontásban ez miként jelenik meg. Íme:

Kép: minél inkább rózsaszínbe hajlik az árnyalat, annál nagyobb az adott márkával kapcsolatban online kommunikáló hölgy aránya. AZ Északi országok mindhárom légitársaság esetében kiugróan femininnek bizonyulnak.

EasyJet

- hirdetés -

nemibontas_easyjetWizzair

nemibontas_wizzairRyanair

nemi_bontas_ryanair

 

- hirdetés -

És a légiközlekedés Oscar-díját kapja a …

Illetve, megnéztük azt is, hogy hol melyik légitársaságot szeretik vagy épp nem szeretik a leginkább. Az online bejegyzések, kommentek alapján (a SentiOne olyan algoritmussal dolgozik, amely nagy pontossággal képes megállapítani az online tartalmak érzelmi hátterét is).

Kép: minél zöldebb a terület, annál nagyobb a pozitív online bejegyzések aránya

Easyjet – Szlovénia és Szlovákia csupa szeretettel kommunikál erről a társaságról online

erzelem_easyjetRyanair – a Ryanairt az Északi régióban is nagyon kedvelik, a Finnekkel az élen!

- hirdetés -

erzelem_ryanairWizzair – itt a leghomogénebb a kép, majdnem mindenhol pozitív irányba dől a mérleg. Lehet a sok akció teszi vagy a tényleg rendszeres online kommunikáció. Bár ezt csak a magyar tapasztalatok alapján mondjuk.

erzelem_wizzair

Végezetül pedig azt is megmutatjuk, hogy mely időszakok jellemzik a legaktívabb online diskurzust adott légitársasággal kapcsolatban – ilyenkor tutira érdemes „beugarni” a cég Facebook oldalára, nehogy lemaradjunk egy ütős akcióról (2016. május 24. – 2017. május 24.)

egy_ev_legnepszerubb_idoszakok

Na persze, az se árt, ha tudjuk, pontosan mikor érdemes körülnézni J. Íme, a legnépszerűbb napszakok adott légitársaságok közösségi média és online kommunikációjában:

- hirdetés -

legnepszerubb_orak

Kellemes utazást és szép nyarat kívánunk minden Világutazónak!
(Mire lennétek még kíváncsiak az utazással kapcsolatban? A közösségi média bugyraiból igyekszünk előbányászni nektek. Kommentben jöhetnek az ötletek!)

- hirdetés -
276,937RajongókTetszik
6,991KövetőkKövetés
281KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás