More
  - hirdetés -

  Fapados légitársaságok ötcsillagos körképe

  Itt nyár! Kitágul a horizont. Nem csoda, hogy a fapados légitársaságok ezer és egy ajánlattal bombáznak online, hogy elcsábítsanak bennünket a határon túlra. De vajon, mennyire vagyunk vevők ezekre az akciókra? Melyik fapados légitársaságot szeretjük, melyiket választjuk és hova akarunk eljutni? A SentiOne segítségével a közösségi médiát elemeztük, hogy megtudjuk: mire, hova és mikor vágytok? Repüljetek velünk az adatvezérelt igazság nyomában!

  - hirdetés -

  picture1

  Mélyre ástunk, hogy kiderítsük, mi történik a magasban. A három legnépszerűbb fapados légitársaság akcióit és online kommunikációját elemeztük, amelyek desztinációs hálózata lefedi Európa szinte összes országát. Önmagában már a meghirdetett akciós utak gyakoriságában is hatalmas különbségek rajzolódtak ki, melyeket toronymagasan a Wizzair vezet.

  A kutatás során a SentiOne a 2016. március és 2017. március közötti egy éves időszakot figyelte, és véletlen mintavétellel a vizsgált időszak összes online bejegyzésének 20%-át vette górcső alá (minden egyes légitársaság esetében), amely így is több mint 5000 bejegyzést jelent. Szóval, egymáshoz képest így oszlik meg a Wizzair, a Ryanair és az EasyJet online kommunikációja.

  - hirdetés -

  legitarsasagok_arany

  Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ezek között mekkora arányban fordulnak elő akciós utat reklámozó tartalmak, illetve olyan bejegyzések, ahol az utazni vágyók kérdeznek egymástól vagy osztják meg tapasztalataikat.

  • Wizzair: az összes behegyzés 58%-a (!!!)
  • EasyJet: az összes bejegyzés 28%-a
  • Ryanair: az összes bejegyzés 28%-a

  Mikor? Hova? Mivel?

  Fogadjunk, hogy kíváncsiak lennétek, hogy adott légitársaság hova és mikor hirdeti meg az akciós utakat? Megnéztük.

  Wizzair

  A Wizzair TOP 5 leginkább kedvelt és tovább osztott desztinációja: Izland, Milánó, Barcelona, Ciprus és Róma. Az alábbi ábrán mutatjuk ezek népszerűségi arányát, illetve azokat a hónapokat, amelyeket a legtöbbször adtak meg dátumként az akciós utakhoz.

  akcios_utak_wizzair
  A nők legtöbbször az Izlandra, Ciprusra, Milánóba és Barcelonába meghirdetett utakat továbbítják ismerősöknek, párban pedig legtöbbször Izlandra, Ciprusra, Rómába, a Kanári-szigetekre és az Azori-szigetekre terveznek utat az online kommentek alapján. Ha pasis túráról van szó, akkor toronymagasan Izland vezet. A férfiak ezt a desztinációt küldik tovább a legtöbbször a haveroknak. Ha pedig bandázásról (csoportos út), bizony akkor is Izlandot ajánlgatták egymásnak az emberek legtöbbször – és Barcelonát.

  Összesen 225 olyan bejegyzést találtunk, ahol a hölgyek ajánlották tovább az akciós utakat az ismerőseiknek, míg összesen 62 olyat, ahol a pasik tették ugyanezt. Azaz a hölgyek még mindig sokkal aktívabbak.

  Ryanair

  A Ryanairnél sokkal jobban futnak azok az akciók, amelyek hirtelen jönnek, kb. egy napig tartanak és több célállomásra érvényesek. Azaz pl. egy napos Ryanair akció, ingyen jegy több desztinációra, a nagy kiárusítás stb. Ezeket legtöbbször – mint amúgy az összes többi akciójukat is – szeptemberben, októberben és decemberben posztolják a Facebook oldalukra.

  akciosutak_ryanairA Ryanair TOP 5 leginkább kedvelt és tovább osztott desztinációja: Kanári-szigetek, Marokkó, Korfu, Velence és Izrael.

  - hirdetés -

  Jól látszik, hogy szépen felosztották egymás közt az útvonalakat. Izrael és Marokkó a Ryanairnél óriási népszerűséget kapott. Míg a Wizzairnél Izland vitte a prímet.

  A Ryanair másik jellemző vonása, hogy előszeretettel hirdet meg olyan akciókat, amelyek átszállásos, tengerentúli megoldásokat kínálnak: Chicago-ba, a Zöld-foki szigetekre, Kubába, Costa Ricára vagy épp a Fülöp-szigetekre. Azaz, ha ilyen helyekre vágyunk, a Ryanairt érdemes figyelni.

  Itt is sokkal aktívabbak a hölgyek. A továbbajánlott utak körében minden egyes desztinációnál (Izrael és Marokkó esetében is!!) ők kezdeményeznek a legtöbbször. Marokkó esetében több mint 3-szoros az arányuk a férfiakéhoz képest. Velencébe is háromszor gyakrabban hívják el párjukat (vagy bárki mást) a nők, mint vica versa.

  EasyJet

  Az EasyJet esetében az előző két légitársasághoz képest elenyésző az akciók – de úgy önmagában az online közzétett tartalmak – száma is. Itt Izland (augusztusi példadátum) és Madeira (novemberi példadátum) pörög a leginkább.

  - hirdetés -

  A vén Európa, a gyönyörű nő

  Természetesen nemzetközi kutatást is végeztünk, és megnéztük, hogy ebben a csodálatos Európában, ahol élünk, hogyan is néz ki a három légitársaság népszerűsége.

  Az EasyJetről legtöbbet Németországban beszélgetnek online az emberek. A Ryanair magasan Hollandiában a legnépszerűbb – legalábbis a netes említéseket tekintve, míg a Wizzair Lengyelországban és Magyarországon.

  A nemek összecsapása

  Kiindulva abból, hogy a desztinációk és akciók tekintetében egyértelműen a nők aktivizálják magukat a legtöbbször, kíváncsiak voltunk, hogy országos bontásban ez miként jelenik meg. Íme:

  Kép: minél inkább rózsaszínbe hajlik az árnyalat, annál nagyobb az adott márkával kapcsolatban online kommunikáló hölgy aránya. AZ Északi országok mindhárom légitársaság esetében kiugróan femininnek bizonyulnak.

  EasyJet

  - hirdetés -

  nemibontas_easyjetWizzair

  nemibontas_wizzairRyanair

  nemi_bontas_ryanair

   

  - hirdetés -

  És a légiközlekedés Oscar-díját kapja a …

  Illetve, megnéztük azt is, hogy hol melyik légitársaságot szeretik vagy épp nem szeretik a leginkább. Az online bejegyzések, kommentek alapján (a SentiOne olyan algoritmussal dolgozik, amely nagy pontossággal képes megállapítani az online tartalmak érzelmi hátterét is).

  Kép: minél zöldebb a terület, annál nagyobb a pozitív online bejegyzések aránya

  Easyjet – Szlovénia és Szlovákia csupa szeretettel kommunikál erről a társaságról online

  erzelem_easyjetRyanair – a Ryanairt az Északi régióban is nagyon kedvelik, a Finnekkel az élen!

  - hirdetés -

  erzelem_ryanairWizzair – itt a leghomogénebb a kép, majdnem mindenhol pozitív irányba dől a mérleg. Lehet a sok akció teszi vagy a tényleg rendszeres online kommunikáció. Bár ezt csak a magyar tapasztalatok alapján mondjuk.

  erzelem_wizzair

  Végezetül pedig azt is megmutatjuk, hogy mely időszakok jellemzik a legaktívabb online diskurzust adott légitársasággal kapcsolatban – ilyenkor tutira érdemes „beugarni” a cég Facebook oldalára, nehogy lemaradjunk egy ütős akcióról (2016. május 24. – 2017. május 24.)

  egy_ev_legnepszerubb_idoszakok

  Na persze, az se árt, ha tudjuk, pontosan mikor érdemes körülnézni J. Íme, a legnépszerűbb napszakok adott légitársaságok közösségi média és online kommunikációjában:

  - hirdetés -

  legnepszerubb_orak

  Kellemes utazást és szép nyarat kívánunk minden Világutazónak!
  (Mire lennétek még kíváncsiak az utazással kapcsolatban? A közösségi média bugyraiból igyekszünk előbányászni nektek. Kommentben jöhetnek az ötletek!)

  - hirdetés -