Skócia 10, ember alkotta csodája

Skócia meseszép természeti látnivalóin túl, rengeteg és különleges ember alkotta építménnyel is büszkélkedhet. A világ hét csodájának nyomában járva a legnagyszerűbb látnivalókból válogattunk – egy 12. századi monostortól, az ikonikus középkori kastélyokon át, a 21. század mérnöki csodájáig – de meg sem álltunk tízig.

Melrose Apátság (Melrose Abbey)

melrose_abbey_skociaFotó: Elena Gabrielli

A Tweed folyó völgyében, az elbűvölő Melrose városában fekszik a Melrose Apátság, melyet Skócia egyik legszebb épületeként tartanak számon még akkor is, ha ma már egy kissé romos a gótikus szépség.  I. Dávid király alapította 1136-ban, és közel 500 évig biztosított lakóhelyet az apátok számára és szolgálta a helyiek szellemi és vallásos életét.  Ez a romjaiban is pazar apátság őrzi a skót nemzeti hősök egyikének, Robert Bruce skót királynak bebalzsamozott szívét. Csodáld meg falainak kézzel készített faragásait és a korábbi ásatásokon feltárt leleteket.

Bell Rock Világítótorony (Bell Rock Lighthouse)

bell_rock-lighthouse_vilagitotorony_skocia

- hirdetés -

Közel 200 évvel az építése után a Bell Rock Világítótorony, másik ismert nevén a Stevenson Világítótorony, még mindig áll – büszkén villogtatva jelzőfényét a világ legidősebb túlélő, tengeri világítótornyaként. A Skócia keleti oldalán álló 35 méter magas torony ugyanis nem a parton áll, hanem attól 18 kilométerre a tengerben, és 1811 óta, azaz több mint két évszázada dacol az elemekkel. E kitartásának eredményeképpen be is választották a világ hét ipari csodája közé. Építésének napja óta nem igényelt semmilyen javítást vagy átalakítást, egyedül a fényjelzőrendszert modernizálták, automatizálták.  Gyakran úgy tekintenek rá, mint a 19. század legkiemelkedőbb mérnöki eredménye, és valóban az is.

Scott emlékmű (Scott Monument)

scott_monument_emlekmu_edinburgh_skociaFotó:  Christoph Strässler

Ez a gótikus emlékmű a skót irodalom egy kiemelkedő alakja, Sir Walter Scott előtt tiszteleg Edinburgh szívében.  Nemcsak a világ legnagyobb, írónak állított emlékműve, de galéria is, amely az életéről és munkásságáról szóló kiállításnak ad otthont, homokkő falai között. A 170 évvel ezelőtt befejezett szárnyaló szépség több, mint 60 méter magas, és legmagasabb kilátójába egy 287 lépcsőfokból álló csigalépcső megmászásával lehet elérni. Onnan élvezheted a szuper kilátást a városra, és a környező vidékre. Még oklevelet is kapsz, hogy feljutottál a tetejére! Szánj rá egy kis időt, és csodáld meg a Scott műemlék külső részét is, mely 68 faragvánnyal díszített, minden szobrocska Scott novelláinak karaktereit jeleníti meg! Hányat ismersz fel?

Kaledóniai csatorna (Caledonian Canal)

caledonian_canal_kaledonai_csatorna_skociaFotó: Dave Conner

- hirdetés -

Thomas Telford, a nagyszerű skót mérnök által megálmodott kaledóniai csatorna sokak szerint a világ egyik legnagyszerűbb vízi útja. Csupán 88 km-en át húzódik, – Invernesstől Corpachig Fort William mellett- átszelve a fenséges skót felföldet, a szinte bárdként hasított Great Glen völgyén át, az Északi-tengertől az Atlanti-óceánig, mindeközben kilátást biztosítva arra, amit az anyatermészet Skóciának adományozott. A vízi út teljes hosszának csak egy harmada ember alkotta, a maradék részét csodás tavak formálták, köztük a Loch Lochy és a Loch Ness.  A csatornán való végighajózás a skót felföld megismerésének egyik legizgalmasabb módja.

Falkirk kerék (Falkirk wheele)

falkirk_kerek_skociaFotó: James West

„Egy forgó hajólift?” kérdezheted. Igen! Ez a nagyszerű mechanikai csoda felemeli a vízi járműveket és összeköti a Forth&Clyde csatornát az Union csatornával, Közép-Skóciában. Ez az egyetlen ilyen építmény a maga műfajában a világon! Egykor nélkülözhetetlen volt a közlekedéshez, ma a Falkirk Kerék egy ikonikus mérföldkő, mely a skóciai vízi utak, és a nem mindennapi mérnöki munka példájaként áll. Mássz be egy hajóba, és szállj fel elegánsan 35 méter magasan az égbe, mielőtt finoman landolsz az Union csatornán! Látogasd meg az újonnan átalakított látogató központot, ahol többet is megtudhatsz ennek a hatalmas keréknek a működéséről! Tudtad? Csak körülbelül 8 kenyérpirító energiájára van szükség egy teljes fordulathoz.

Stirling kastély

stirling_castle_kastely_skociaFotó: Antonio Cinotti

- hirdetés -

A magasban, egy vulkanikus kiszögellésre épült Stirling kastély egyike Skócia legnagyobb kastélyainak, és egykor a Stuart-ház királyainak és királynőinek kedvelt tartózkodási helye volt. Ez nem is igazán meglepő, amint belépsz megérted, hogy miért. Fényűző halljaitól és gyönyörű kertjeitől a pompás Királyi Palotáig,- mely nemrégiben lett aprólékosan helyreállítva eredeti reneszánsz ragyogásába,- a Stirling Kastély látogatása egy nagyszerű és emlékezetes napot garantál. Azokon az udvarokon sétálhatsz, amelyet egykor I. Mária skót királynő, V. Jakab és Lotaringiai Mária is látogatott, a gyerekek pedig imádni fogják a beöltözést és a találkozást a korabeli öltözékű udvaroncokkal, őrökkel és cselédekkel. A palota belseje gyönyörű szobrokkal tűzdelt, és az impozáns kilátásról se feledkezzünk meg.

Glenfinnan viadukt

glenfinnan_viadukt_skociaFotó: Simone A. Bertinotti, címfotó: Gavin

A West Highland Line részeként, Fort William és Mallaig között (melyre sokan úgy tekintenek, mint az egyik legnagyszerűbb vasúti vonal a világon), a Glenfinnan Viadukt egy kis bemutatást igényel. Ez az ikonikus vasúti híd 21 boltívből készült, melyek átívelnek a völgyön. A Glenfinnan Emlékműre és a Loch Shiel vizeire tekint, és Skócia legpompásabb tájainak egy része veszi körül. Egyszerűen fénykép-szerűen tökéletes. Megcsodálhatod a vonatról (vintage gőzmozdonyok is közlekednek itt a nyári hónapokban), vagy távolról. Akárhogy is, nagyszerű élmény lesz – nem csak a Harry Potter rajongóknak.

Kelpies

kelpies_skociaFotó: Andy Magee

- hirdetés -

A skót szobrász, Andy Scott által tervezett Kelpies a legnagyobb lovakat ábrázoló szobor a világon. A kelpie-k a kelta hiedelmek szerint természetfölötti erővel rendelkező lovak voltak, amelyek a skóciai és írországi folyókban és tavakban éltek. A Forth&Clyde csatorna fölé 30 méter magasan tornyosuló két kolosszális, csillogó lófej igazán lenyűgöző. 300 tonna csillámló, galvanizált acélból készült mindkettő. Az M9-es út mellett elhelyezkedve jelölik az utat a skót csatornák felé, és műemlékként szolgálnak a lóerő örökségnek, mely létfontosságú volt Közép-Skócia korai iparában. Tökéletes egy napközbeni kiránduláshoz, vagy egy éjszakai látogatáshoz, amikor csodásan ki vannak világítva. A hatalmas szobrok belsejében pedig megcsodálhatjuk a komplexitást és mérnöki munkát, mellyel ezt a fantasztikus műemléket készítették.

Edinburgh kastély (Edinburgh Castle)

edinburgh_castle_kastely_skociaFotó: Philip McErlean

Az Edinburgh látképét uraló, lenyűgöző erőd, megkérdőjelezhetetlenül Skócia leghíresebb kastélya, kihagyhatatlan része a városlátogatásnak. Edinburgh óvárosának nyugati részén, egy kialudt vulkáni szikla tetején épült, ma világörökségi helyszín, és otthont ad a skót koronaékszereknek, a Végzet Kövének (Koronázókő), és a Mons Megnek, a híres ostromágyúnak. Kora délután érj oda, és láthatod (és hallhatod) a híres 1 órai lövést! Ez nem egy tündérmesébe illő kastély, de ha meglátod, megérted, miért lépi át kapuit évente több, mint egymillió látogató. Még az Egyesült Királyság legnagyobb vonzerővel bíró turisztikai attrakciójának is megválasztották néhány éve, ráadásul többször egymás után!

Forth Bridge

forth_bridge_skociaFotó: Christopher Combe Photography

A Forth Bridge Skócia szimbóluma, az ország legérdekesebb helyeinek egyike, és az UNESCO Világörökség része. A hatalmas rácsszerkezetű egykonzolos híd igazi mérnöki bravúr. Akár egyszerűen az arányait, akár az innovatív megoldásait, vagy az építészeti és mérnöki bátorságot nézzük, ez a nagyszerű vasúti híd az 1890-es felállítása és megnyitása óta folyamatosan lenyűgözi – még a 21. századi – látogatóit is. Az első acélból készült híd Nagy-Britanniában, az óriási rácsszerkezetekhez 54.900 tonna acélt és 6.500.000 szegecset használtak fel. Három tornya egyenként több, mint 100 méter magas. Ma  is a világ legerősebb hídjaként számon tartott építmény, 2,5 km hosszan nyúlik ki a Firth of Forth-on, összekötve Edinburgh és Fife partjait.

- hirdetés -

- hirdetés -
276,840RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás