Érdekességek a Velencei Karneválról

Velence a cölöpökre épült város talán a világ egyik legszebb és leghangulatosabb városa, amely ehhez mérten télen-nyáron tele van emberekkel. Az igazi turistaáradat a Velencei Karnevál idején érkezik, amit minden év februárjának végén tartanak. A világ számos pontjáról turisták tízezrei érkeznek erre a két hétre. Erre az időre egész Velence, de különösen a Szent Márk tér egy hatalmas bálteremmé változik, mindenütt zene szól és fantasztikus jelmezekbe öltözött emberek lepik el a várost. Még nincs késő, hogy ellátogass a karneválra!

A Velencei Karnevál története

A Velencei Karnevál évszázados hagyományokkal rendelkezik, első írásos emlékek, melyek megemlítik 1094-ből származnak. A Velencei Karnevál a Colosseumban vagy egyéb arénákban tartott gladiátorküzdelmekhez hasonló szerepet töltötte be a velenceiek életében, a társadalmi osztályokon túlnyúló szórakoztatást. A karnevál szó eredete az olasz carne levale, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki, utalva arra, hogy mindig Húshagyókeddig tart az ünneplés. A hivatalos karneváli szezon hat hétig – december 26-tól Hamvazószerdáig – tartott, a fő helyszínek a Riva degli Schiavoni rakpart és a Szent Márk tér voltak.

riva_degli_schiavoni_velenceFotó: javiergimenez.com Címfotó:  Stefano Montagner

A Velencei Karnevál első részvevői között többnyire zsonglőröket, akrobatákat, zenészeket és táncosokat találunk. Ők szervezték a különféle rendezvényeket, de hamarosan szoros kapcsolat alakult ki a színház és a karnevál között: ahogy lenni szokott a nagy szabadtéri partik, kis előadásokkal és bemutatókkal kezdődtek magánlakásokban, kávézókban, színházakban, aztán egy hatalmas bulivá változtak. Az elegáns velencei paloták pazar álarcos báljai jelentették a kezdetét az izgalmas, hagyományos maszkos Velencei Karneválnak.
A Velencei Karnevál fénykorát 18. században Casanova idején élte, ekkor nyerte el a “Karneválok Városa” címet Velence. Ebben az időben a külföldi nemesség is a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban szórakozott, Velence Európa mágnesévé vált, egészen 1797-ig a Velencei Köztársaság fennállásáig. Az osztrák uralom alatt a karneváli hagyomány megszakadt és csak közel két évszázad múlva 1979-ben éledt újra, teljesedett ki és vált igazi turisztikai látványossággá. Mára a Riói Karnevál után a második leghíresebb és leglátogatottabb a világon, évente mintegy 3 millió ember utazik Velencébe a karnevál idején.

- hirdetés -

velencei-karneval_03Fotó: Aesum

A karneváli mulatságnak azonban a szórakozás mellett árnyoldali is voltak az évszázadok alatt. A hagyományos velencei karneváli jelmezek és díszes maszkok az identitás teljes elrejtésével, anonimitást biztosítva tökéletes kellékeivé váltak a bűncselekményeknek.  A visszaélések korlátozása és csalárd felhasználások visszaszorítására számtalan szigorú szabályt hoztak a karnevál történetében.  Egy időbe betiltatták a karneváli maszkok és jelmezek éjjeli viseletét, de a női ruhák vagy vallási jelmezek viselésével visszaélők miatt, akik gyakran törtek be kolostorokba, templomokba  megtiltották  a szent helyekre való belépést maszkban. A szent helyek mellett 18. században a kaszinókban is megtiltották a maszkok és farsangi jelmezek viseletét, hogy ne lehessen a hitelezők elől “elmenekülni”. A farsangi jelmezek megkönnyítették a fegyverek és más veszélyes tárgyak elrejtését is, azért ezek hordását, viselését is szabályozták, szigorították az évszázadok alatt

velencei-karneval_02Fotó: Darren and Brad

Maszkok, jelmezek és titkok

A híres velencei maszkok történetéről, melyek egyedivé varázsolják az egész ünnepet az a hír járja, hogy azért készítették, hogy a résztvevőket ne lehessen felismerni, így minden társadalmi osztály szabadon, együtt ünnepelhesse a farsangi szezont. Négy fajta klasszikus maszk létezik. A legismertebb a hosszú orrú Pestis Doktor maszkja, mely a velencei pestisjárvány idején viselt orvosi védőöltözet emlékét őrzi. A Volto jelmez egy sötét színű maszk egy sötét köpennyel kiegészítve. A Columbina fél arcot kitakaró, pálcával tartott álarc, és végül a Bauta, mely az egész arcot eltakarja, és kizárólag az arisztokraták viselték. Az álarcok és a szemkápráztatóan szép jelmezek többsége valódi műalkotás, ennek megfelelően az áruk is igen borsos, de mindegyik fajta álarc beszerezhető olcsóbb kiadásban a szuvenír boltokban. Nem ritka, hogy teljes családok vagy egy baráti társaság öltözik be egymással harmonizáló jelmezbe, mint: a Nap, a Hold és a csillagok, vagy Casanova és szeretői stb. Beszámoló a velencei karneváli hangulatról.

- hirdetés -

Az alkalomhoz néhány szimbolikusnak számító sütemény is tartozik. Klasszikus karneváli falat a Frittelle, egy csicseriborsóból és lisztből készült, olajban sült párnácska, mely fánkhoz hasonlóan krémmel van megtöltve. A másik specialitás a Galani (angyalszárny) pedig egy porhanyós, mázzal bevont péksütemény.

velencei-karneval_01Fotó: Andrew Stawarz

Velencei Karnevál 2017

Az idei karneváli szezon 2017. február 11. – február 28. a rendezvény mottója Creatum, avagy a Hiúság vására

A karneváli előszezon február 11-én, szombaton este 18 órakor a hagyományos színes víziparádéval indul a Cannaregio városnegyedben. A bohócnak öltözött maskarások gondoláznak keresztül az alkonyba boruló Velencén, míg a Canal Grande és a Rio di Cannaregio partján gasztronómiai specialitások és a hagyományos karneváli édességek várják a nézelődőket.
A velencei karneváli főszezon február 18-án kezdődik a Szent Márk téren, ahol a nagyszínpadon, a Gran Teatrón déltől veszi kezdetét a legszebb maszkos jelmezek versengése, amit aztán  naponta kétszer tartanak meg 12 és 13:30, valamint 15 és 16 óra között egész héten. Az eredményhirdetést a következő vasárnap, február 26-án tartják.

- hirdetés -

velencei-karneval_05Fotó: Lost.in.Time

Mária-ünnep (Festa delle Marie): A hagyományos Mária-ünnep a 900-as évekből származik. A február 2-án a San Pietro di Castello bazilikában az esküvőket ünnepelte egész Velence. Azon menyasszonyok közül, akik e napon hazásodtak kiválasztották a 12 legszebbet, akiket Velence urai ékszerekkel és gazdag hozománnyal ajándékoztak meg az esküvőjükre. Ma a Mára-ünnep a hagyományoktól eltérően egy szépségversenyt takar.
A Mária-ünnep február 18-én vasárnap 14.30-kor kezdődik, amikor reneszánsz kosztümökbe öltözött, tizenkét szépséges velencei hajadon indul el Via Garibaldin és a Riva degli Schiavonin, történelmi jelmezeket viselő hagyományőrző csoportok és utcai zenészek kíséretében. A menet 16 óra körül ér a Szent Márk térre, ahol a „Máriák” a nagyszínpadon felvonulnak. A fesztivál zárónapján kiválasztják közülük a legszebb Máriát, aki a következő évben angyalként libeg majd alá a térre.

festa_delle_marie_velencei_karnevalFotó: www.carnevale.venezia.it

Az angyal röpte (Volo dell’Angelo): A karnevál hagyományos nyitóaktusára vasárnap délben kerül sor,  a Szent Márk templom harangtornyából leszáll a térre az „Angyal”. Az angyal az évek folyamán sokat voltozott: eredetileg  egy kötéltáncos török egyensúlyozott lefelé a toronyból a kikötőben álló hajójáig, majd akrobaták  végül pedig egyre több civil is vállalkozott erre a kihívásra bizonyítva bátorságát. 1759-ben egy tragikus beleset miatt egy ideig galamb reptetésnek hívták, ekkoriban papírgalambokkal pótolták. Mostanában az előző évi Mária-ünnep vagyis szépségverseny győztese száll alá egy kábelen a Campaniléből. Idén a tavalyi legszebb „Mária”, vagyis a 21 éves Claudia Marchiori érkezik angyal formájában.
Az angyal repülését parodizálva 2002 óta megrendezik az „Il volo dell’asino” azaz „A szamár repülése” eseményt is a Mestre negyedben lévő Óratoronyból.

- hirdetés -

volo_dell_angelo_velencei_-karnevalFotó: www.carnevale.venezia.it

A sas repülése (Volo dell’Aquila): A karnevál csúcspontjaként a Sas (általában egy sportoló) repül le Szent Márk térre, amire idén február 26. vasárnap 12 órakor kerül sor.

Február 28., Húshagyókedd (a karnevál zárónapja) Ezen a napon egymást érik az események. A Szent Márk téren 12 órakor kezdődik a fesztiválgyőztes jelmezek bemutatója. A legszebb álarcos-jelmez és a karnevál témáját leginkább eltaláló jelmezes csoport is értékes díjat kap. A karnevál zárását Velence jelképének szentelik. Szent Márk szárnyas oroszlánjának zászlaját 17 órakor a Szent Márk téren a 12 szép szűz fogadja, hogy aztán a zászlónak a harangtoronyba való felröptetésével ünnepélyesen lezárják a karnevált.

- hirdetés -
276,841RajongókTetszik
6,831KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás