More
  - hirdetés -

  Barcelona kitiltja a városból a legkörnyezetszennyezőbb járműveket

  Amennyiben azt tervezzük, hogy autós úti céljaink között Barcelonába is betérünk, nem árt elővigyázatosnak lennünk, mert a spanyol város korlátozásokat vezet be a légszennyezettség csökkentéséért. Ez főként a Spanyolországban 2000 előtt nyilvántartásba vett benzines autókra és a 2006 előtt nyilvántartásba vett dízelautókra vonatkozik, a szabályozás pedig 2021-től lép érvénybe.

  - hirdetés -

  Ezeket a járműveket a legtöbb városi utcából kitiltják hétköznap 7.00 és 20.00 között, mely korlátozás nagyjából napi 50 000 járművet érint. Ide tartoznak a régebbi és szennyezőbb kisteherautók, teherautók és buszok is. Ez az intézkedés várhatóan 15%-kal csökkenti a mérgező nitrogén-dioxid-kibocsátást, amire azért van szükség, mert Barcelonában levegőminősége 2002 óta meghaladja az Európai Unió által meghatározott széndioxid-szintet. A város 2017. évi közegészségügyi jelentése szerint a rossz levegőminőség évente átlagosan 424 korai halálesetet okozott Barcelonában 2010 és 2017 között.

  A zóna, amelyekből ezeket a járműveket kitiltják, 95 négyzetkilométert ölel fel és magában foglalja a városközpontot is. Ez a néhány éve bevezetett madridi kezdeményezésnél hússzor nagyobb területet jelent, ezzel létrejön Európa egyik legnagyobb alacsony kibocsátású övezete. A szabályok betartását 150 kamera fogja ellenőrizni és azokra, akik megsértik, 100–500 euró közötti pénzbírságot szabnak ki. Az első három hónapban moratórium lesz érvényben, amely azt jelenti, hogy ez idő alatt az elkövetők értesítést kapnak a jogsértésről, de nem kell pénzbírságot fizetniük.

  - hirdetés -

  Az egyik vigasz a járművezetők számára, hogy a kitiltott járművek évente tízszer beléphetnek majd a városba. Azok az utazók pedig, akiknek idősebb járműve Spanyolországon kívül lett nyilvántartásba véve, engedélyt kérhetnek a városháztól a városba lépéshez. Ezenkívül egyéves moratóriumot vezetnek be azon autós és motoros futárok, valamint a régiautó-tulajdonosok számára, akik bizonyítani tudják, hogy évi 8000 eurónál kevesebbet keresnek.

  Annak érekében, hogy az új autó vásárlás helyett a közösségi közlekedést használják az emberek, a tömegközlekedési bérletek árát is csökkentik 2020-tól a havi bérlet 54 helyett csak 40 euróba kerül.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  275,170FansLike
  6,940FollowersFollow
  283FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -