More
  - hirdetés -

  Tesztelik a világ leghosszabb repülőútját – te kibírnál 19 órát?

  Több mint 19 órás repülőút után érkezett meg az első közvetlen kereskedelmi járat New York-ból Sydneybe. A járat olyan jövőbeli tervek egyik előfutára volt, melyben a Qantas légitársaság közvetlen járatokat indítana Brisbane-be, Sydneybe és Melbourne-be Londonból és New Yorkból.

  - hirdetés -

  A Qantas teszt járatát egy Boeing 787-9 típusú Dreamlinerrel teljesítették, mely összesen 19 óra 16 percet töltött a levegőbe, 49 utassal és a személyzettel, beleértve négy pilótát. A rekordhosszú repülőút egy kutatás is egyben, ahol azt vizsgálják, hogyan hat a pilótákra, a személyzetre és az utasokra a megszakítás nélküli, ultra-hosszú repülőút, hogyan lehet a jetleget minimalizálni és a személyzet pihenés és munka arányát optimalizálni.

  Megfigyelték többek között a pilóták agyhullámait, a melotonin szintjüket, éberségüket, az utasokat pedig tornagyakorlatokkal “tartották karban” az út alatt. A kabin megvilágítás és a felszolgált ételek szintén úgy lettek kialakítva, hogy minimalizálják a jetleget, melyben kutatók és tudományos munkatársak segítették a Qantast.

  - hirdetés -

  „Ez egy hatalmas mérföldkő a repülésben” – mondta el a Qantas csoport igazgatója Alan Joyce miután a járat 16200 kilométeres útja után földet ért Sydneyben. „Ez remélhetőleg egy kis betekintés abba, hogy a jövőben hogyan tudnak majd az utasok a föld egyik végéről a másikra egyszerűen eljutni. Az ultra-hosszú járatok ugyan számos kihívást tartogatnak, a modern technika vívmányaival egyre messzebbre tudunk repülni. A kutatás pedig azt célozza, hogy javítsuk a komfortot, fedélzeten eltöltött időt.”

  Joyce elmagyarázta, hogy bár az éjszakai járatok többsége a vacsorával kezdődik, majd lekapcsolják a kabinba a világítást, ez a járat ebéddel kezdődött, majd 6 órán keresztül égve hagyták a fényeket, hogy az érkezési desztinációhoz igazítsák az időt, ezáltal csökkentve a jetleget. A kapitány elmondta, hogy bár a légáramlatok csökkentették a járat sebességét, a járat személyzete optimalizálta az útvonalat, így sikerült a körülmények ellenére is tartani a menetidőt.

  David Gray /Getty Images for Qantas

  A Qantas direkt járata néhány perccel érkezett előbb, mint a hagyományos egy megállót közbeiktató New York – Sydney járat, amely három órával előbb szállt fel, így jelentősen csökken az utazás ideje, ha nem állnak meg. Két további kísérleti repülést végez a Qantas novemberben Londonból Sydneybe és New Yorkból Sydneybe ismét.

  A Qantas kiértékelve az eredményeket a későbbek során dönt arról, repülik-e majd ezeket a távokat. Amennyiben a tesztek sikeresek, az első járatok 2022-ben vagy 2023-ban indulhatnak.

  - hirdetés -
  - hirdetés -