- hirdetés -

A legzöldebb városok Európában

Egy új tanulmány európai városokat hasonlított össze azzal a céllal, hogy kiderüljön melyik a leginkább öko-barát úti cél. Talán nem meglepetés, hogy Koppenhága a biciklis úthálózatával és makulátlan vízi útjaival az élmezőnyben végzett Amszterdammal együtt.

- hirdetés -

Az utazás foglaló lastminute.com oldal tette közzé annak a tanulmánynak az eredményeit, amely a leginkább természetbarát, öko-turizmusban erős helyszíneket vette górcső alá Európában. A tanulmány olyan dolgokat hasonlít össze az országok között, mint a zöldterületek nagysága, a tömegközlekedési hálózat és a bringautak elérhetősége, valamint az olyan környezetbarát lehetőségek, mint a gyaloglás vagy éppen a hajókázás. A tanulmány elsősorban az európai nagyvárosokat vizsgálta.

Koppenhága

A dobogó tetején Koppenhága végzett a 10 pontból 6.8-at érve el. A dán főváros a legbringabarátabb, legzöldebb gondolkozású város, mely a fenntarthatóságot helyezi előtérbe a városi tervezésnél. Koppenhága Európa Zöld Fővárosa cím korábbi nyertese, az Európai Bizottság pedig a kerékpáros közlekedés úttörőjének nevezte.

- hirdetés -

 

Amszterdam

Amszterdamban egyre nagyobb teret hódítanak a zöldterületek a városi környezetben és folyamatosan fejlesztik a város biciklis hálózatát. A holland fővárosba látogatók még egy ingyenes, reggelivel összekötött hajókázáson is részt vehetnek a csatornán, csak annyit kell tenniük, hogy a kirándulás alatt szemetet gyűjtenek a csatornából. A környezetbarát vásárlás egyik úttörője a havonta megtartott bolhapiac, melyet Amszterdam-Noord negyedében két hatalmas hajószállítmányozási konténerben tartanak.

- hirdetés -

Stockholm

2020-ban Európa Zöld Fővárosa cím nyertese a svéd főváros lett, aminek célkitűzése, hogy 2050-re az összes fosszilis tüzelőanyagot visszaszorítja. Hatalmas zöldterületei és tiszta levegője miatt a legideálisabb város, hogy kikapcsolódjunk a természetben. A város tömve van környezetbarát hotelekkel, a turisták pedig megnézhetik az Hammarby Sjöstad projektet, amely a város közepén törekszik a fenntartható életmódra.

Prága

Prága az egyik legtermészetesebb zöld város Európában és rengeteg sétaútvonallal büszkélkedhet a történelmi negyedekben. A város tömegközlekedése is élen jár, valamint rendszeresek a városban megrendezett termelői piacok is, ahol többnyire szombat reggelente rengeteg fenntartható életmóddal kapcsolatos terméket találunk. A harapnivalóan friss levegőért pedig mindössze 30 percet kell utaznunk a Divoká Šárka természetvédelmi parkba, ahol jó időben egy kellemes túrát tehetünk és piknikezhetünk.

- hirdetés -

Bécs

Bécs városi területeinek felét a zöld területek/felületek alkotják, a városban sok kis farm működik, melyek a város fenntartható élelmiszerellátását biztosítják. Mint a többi élmezőnyben járó város, úgy itt is nagy figyelmet fordítanak a kerékpárbarát utakra, ezen felül kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, amely nagyban megkönnyíti a város felfedezését.

- hirdetés -
276,231FansLike
6,960FollowersFollow
282FollowersFollow
39SubscribersSubscribe
- hirdetés -