More
  - hirdetés -

  7 hely a világban, ahol fizetnek azért, hogy odaköltözz

  Néha az új kaland kihívása, vagy egy új munkahely csalogatása ellenállhatatlan kísértésnek bizonyul. Ha elgondolkoztál már azon, hogy összecsomagolj és új életet kezdj, ezek a helyek megkönnyítik a folyamatot azzal, hogy fizetnek azért, hogy odaköltözz.

  - hirdetés -

  Antikythera-sziget, Görögország

  A napfényes Antikythera-sziget gyönyörű strandokkal és kristálytiszta vizekkel rendelkezik és mindössze egyetlen falu található rajta. A szépsége és Krétához való közelsége ellenére mindössze 40 állandó lakos él itt. Így annak érdekében, hogy visszafordítsák a népességcsökkenést újraletelepedési kampányt indítottak, új családokat csábítva a szigetre. A frissen betelepülők házat, egy kis földterületet és 500 eurós havi csekket kapnak az első három évben. A kezdeményezés idén már négy görög családot vonzott ide Athénból, aminek eredményeként a sziget egyetlen iskolája sok év után ismét megnyitotta kapuit.

  Vermont, USA

  - hirdetés -

  Bizonyára meglepődünk, hogy a tavakkal, erdőkkel, színes őszi levelekkel borított Vermontnak készpénzzel kell csalogatni a lakosokat. Pedig pontosan ezt teszik. A második legalacsonyabb lélekszámú állam – Wyoming után – igyekszik munkaerő állományát javítani a januárban indított költözési programmal. Az érkezési sorrendben beadott sikeres pályázók évente legfeljebb 5000 dollárt kapnak két éven keresztül a költözés költségeinek fedezésére. A Remote Worker Grant Program a jelentkezőket támogatja abban, hogy sikeresen megtartsák munkáikat, melyet otthonról vagy közösségi munkahelyen végezhetnek Vermontból. 

  Tulsa, Oklahoma, USA

  Ahogyan Vermontnak, úgy Oklahomának is komoly népességcsökkenési problémával kell számolnia Tulsa városában. Oklahoma második legnagyobb városa lelkes munkavállalókat keres, akik a Tulsa Remote program keretén belül költöznének. A szerencsés kiválasztottak 10 000 dollárt kapnak a talpra álláshoz és újrakezdéshez, egy íróasztalt a 36 Degrees North közösségi munkatérben Downtown Tulsaban, valamint ingyenes lakhatást. A 2019-es helyek már teljesen beteltek, de 2020-ra fogadnak jelentkezőket.

  - hirdetés -

  Candela, Olaszország

  A Puglia tartományban található Candelát sokszor csak „kis Nápolyként” emlegetik, a gyönyörű, szűk utcácskái miatt. Nem olyan régen, az 1990-es években 8000 lakosa volt. Napjainkra ez a szám 2700-ra csökkent. A macskaköves utcácskák csendesek, a környező hegyeket érintetlen erdők csendje veszi körbe. Nicola Gatta polgármester újjá akarja éleszteni Candelat azzal, hogy akár 2000 eurót kínál az áttelepülni vágyóknak – 800 eurót az egyedülállók, 1200 eurót a párok, 1500-1800 eurót a háromtagú családok és 2000 eurót a négy-öt tagú családok számára. Ahhoz, hogy részt vegyen valaki ebben, házat kell bérelni Candelában, és minimum 7500 eurós éves fizetéssel kell rendelkeznie.

  Santiago, Chile

  - hirdetés -

  A chilei kormány technológiai nagyhatalommá akarja változtatni a fővárost, Santiagot azáltal, hogy 40 000 dollárt kínálnak azoknak a vállalkozóknak, akik ide költöznek és vállalkozást indítanak. A Start-Up Chile nevű programot 2010-ben indították el, mely két programot kínál: az egyik a nők által alapított vállalkozások számára, a másik a három évesnél fiatalabb vállalkozások számára szól.  A programba beválasztottak egész évre szóló munkavízumot kapnak, valamint közösségi munkateret, és kapcsolati hálót. Az Andok és a Csendes-óceán által közrefogott Santiago erős és stabil gazdasággal rendelkezik, amely vonzó hely az élethez és munkához egyaránt. Az idei program 12 ország vállalkozóit vonzotta, a következő évre a pályázatokat decemberben nyitják meg.

  Szicília, Olaszország

  A Sambuca di Sicilia nevű kisváros mindössze egy órányi autóútra található Szicília fővárosától, Palermotól, ahol kevesebb mint egy espresso áráért árulnak otthonokat. 2016-ban a legszebb városkának titulálták Olaszországban, azonban ez nem volt elég ahhoz, hogy megtartsa lakosait. A 6000 fős lakossága erősen fogyatkozik, mert az ott élők nagyobb városokba költöznek. Giuseppe Cacioppo Sambuca polgármestere és turisztikai tanácsosa azzal szeretné megállítani a népességcsökkenést, hogy elhagyott otthonokat kínál mindössze 1 euróért. Van némi csapda azonban, mert az új tulajdonosoknak három éven belül fel kell újítani az ingatlant, melynek költsége kb. 15 000 eurótól kezdődik, ehhez pedig letétbe kell helyezni 5000 eurót, melyet a felújítás befejezésével visszatérítenek.

  - hirdetés -

  Maine, USA

  Maine nem fizet azért, hogy odaköltözzenek, helyette adókedvezményt nyújt a diákhitelekre. Az északi államnak van az egyik legidősebb lakossága Amerikán belül, így a lakosság megfiatalítása érdekében adókedvezményeket biztosítanak azoknak a friss diplomásoknak, akik örömmel költöznének ide. Ha Maine-be költözünk akármennyit is költünk el diákhitelre levonják a jövedelemadóból. Így ha mondjuk 2000 dollárt költöttünk diákhitelre és 2500 dolláros adóval tartozunk az államnak, csak 500 dollárt kell befizetni az adott évben. Sőt azok, akik a STEM program keretében tanulnak – tudomány, technológia, mérnöki és matematikai területeken – visszatérítést kapnak a kormánytól ha diákhitelük nagyobbra rúg, mint az adózási összegük.

  - hirdetés -