Így mentené meg Franciaország a tradicionális kávézóit

A francia kávézók mindig a környék lüktető központja, az ötletek és pletykák gyűjtőhelye, egy hangulatos kuckó megpihenni a mindennapos rohanásban és meginni egy finom kávét, míg az utca forgatagát nézzük. Valójában a tradicionális kávézók annyira fontosak, hogy Emanual Macron megmentésükre tervet terjesztett elő.

Nemrég indította el kampányát Emanual Macron francia miniszterelnök, amely a városi kis falvakban szorgalmazza és támogatja a kávézók fennmaradását illetve újra nyitását, különösen azokon a helyeken ahol drasztikusan csökkent a népesség az elmúlt években, amikor a fiatalok a vidéki életet városi életre cserélték. A kis falvakban élők továbbra is a népesség 30%-át teszik ki, de a falvak több mint felében nincs egyetlen működő kávézó vagy bisztró sem. Ezek a helyek többről szólnak, mint a kávéról és a finom croissantokról, ezek a terek gazdag keverékét képezik a közösségi életnek és a kultúrának, valójában nélkülözhetetlenek a kisvárosok életben maradásához. Az Associated Press szerint az elmúlt 50 évben a francia kávézók száma 200 000-ről 40 000-re csökkent.

Az 1000 Kávézó nevű kampányt a Groupe SOS jótékonysági szervezet végzi.  A francia kormánytól kapott támogatás célja, hogy megmentsék és fenntartsák a kávézókat, mint közösségi és üzleti tereket a kisvárosokban. Egy múlt héten elindult weboldalon nyújthatnak be a kisvárosok polgármesterei kérelmet a városukban kávézó nyitására. A kritériumok egyszerűek: a városnak kevesebb, mint 3500 lakosúnak kell lennie és vagy egyáltalán nem rendelkezhet a hely kávézóval vagy a bezárás veszélye fenyegeti. Ha a városban nincs kávézó, akkor a polgármester és a közösség közösen határozza meg a helyet, amely alkalmas lenne rá.

- hirdetés -

A Groupe SOS figyelembe veszi a megnyitáshoz és felújításhoz szükséges költségeket, valamint a munkabéreket is. Ezek a helyek olyan funkciókat is ellátnak majd, amelyek jelenleg nem elérhetőek a városokban, mint például a postahivatal, közösségi tér a digitális nomádoknak, művészeti központ illetve olyan egyszerűbb kisbolt, ahol tejet, kenyeret vagy sajtot kapni.

„Nem láncolatként fognak működni”- mondta Jean-Marc Borello, az SOS Groupe elnöke a Le Parisien lapnak. „ A helyiek maguk fogják meghatározni a helyét, megtervezni a dekorációt, a nevet és főleg, hogy milyen ételek és italok kerülnek felszolgálásra.”

- hirdetés -
- hirdetés -
277,003RajongókTetszik
6,954KövetőkKövetés
280KövetőkKövetés
32FeliratkozókFeliratkozás