More
  - hirdetés -

  Késik vagy törölték a csatlakozásod? Mostantól az EU-s légitársaságok fizetik a kártérítést!

  Az Európai Unió kiterjesztette a légitársaságok utasainak védelmét azzal, hogy fedezi a késések vagy járattörlések költségét az EU-n kívüli csatlakozások esetében.

  - hirdetés -

  Az Európai Bíróság (ECJ) a múlt héten úgy döntött, hogy azok EU-s légitársaságoknak, akik Európa határain túlra értékesítenek repjegyeket kompenzációt kell nyújtaniuk az utasoknak, ha csatlakozásuk több mint három órával késik, vagy törlik, még akkor is, ha a késedelmet egy másik légitársaság okozza. Az utasok 600 eurót kaphatnak kompenzációban.

  Ez a védelem egészen múlt hétig csak az Európába érkező vagy induló járatokra vonatkozott. De egy vízválasztó eset kiterjesztette a jogszabályokat, hogy más légitársaságok csatlakozásaira és az úgynevezett „codeshare” EU-n kívüli járataira is, még abban az esetben is, ha utazás második felét nem európai székhelyű légitársaság biztosítja.

  Lássuk mit is jelent ez az utasok számára. Tegyük fel, hogy lefoglalunk egy utat Londonból Sydney-be, Hong Kongon keresztül a British Airwaysnél egy foglalással. A járat London – Hong Kong járat időben teljesíti az utat, de a csatlakozás melyet a Cathay Pacific biztosít, nagyjából 4 órát késik. A késés a Cathay Pacific hibája, ugye? Ebben a feltételezett esetben igen. És azt várnánk, hogy a Cathay Pacific kínál kompenzációt, ugye? Nos, mostantól mindez már a British Airways felelőssége, ha a British Airways-en keresztül foglaltuk le az utat.

  - hirdetés -

  A döntést egy olyan eset előzte meg és indította el, amelyben 11 utas lefoglalta a repjegyeket Bangkokból Prágába Abu Dhabi-n keresztül a Czech Airlines-al. Az első járat, melyet a Czech Airlines üzemeltetett időben érkezett Abu Dhabiba a csatlakozáshoz, a második járat azonban – melyet Etihad Airways üzemeltet – 8 óra 8 perces késéssel indult. Az Európai Bíróság döntése szerint a kártérítést ebben az esetben a Czech Airlines-nak kellett állnia, mert ők adták el az adott jegyeket.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  274,860FansLike
  6,940FollowersFollow
  283FollowersFollow
  39SubscribersSubscribe
  - hirdetés -