More
  - hirdetés -

  Rómában új illemszabályokat vezettek be a turistáknak

  „Tudni illik, hogy mit illik.” – szól az általános mondás. Különösen igaz ez akkor, ha utazunk, hiszen sajnos sok esetben nem csak a gondokat, hanem viselkedési kultúrát is otthon hagyják a turisták, ha vakációra indulnak. Róma ősi városa megelégelte a történelmi lépcsőkön lebucskázó bőröndöket és a köztéri ivókutakból illetlenül szürcsölő turistákat. A nyári szezon csúcsán a római tanács aktualizálta a meglévő jogszabályokat – melyek 1946-ig nyúlnak vissza – annak érdekében, hogy javítsák a helyiek és turisták mindennapjainak minőségét és a város élhetőségét.

  - hirdetés -

  Lássuk csokorba szedve, melyek azok a szabályok, melyek megszegéséért akár büntetéssel is számolhatunk mostantól Rómában:

  • bírságra számíthatnak azok, akik a városban található szökőkutakba akarnak hűsölni, vagy felmászni rá
  • a férfiak nem mászkálhatnak meztelen felsőtesttel a városban
  • a népszerű turista hagyomány, a „szerelem lakatok” elhelyezése is pénzbírsággal sújtható
  • megtiltják az olyan történelmi helyszínek körüli evés-ivást, mint például a Spanyol-lépcső, így érdemes figyelni, hogy többé ne ücsörögjünk ott amíg a híresen finom olasz fagyinkkal hűsölünk.

  Fotó: Unsplash

  • a nyilvános ivókutak – azaz nasoni-k – használatát is szabályozták, a szomjas turisták nem érhetnek hozzá szájukkal a fémcsőhöz, helyette a kezükkel egy kis tölcsért formálva kell inniuk, vagy úgy irányítani a vízsugarat, hogy közvetlenül a szájukba spricceljen a vízsugár, ahogyan ezt a rómaiak is teszik. Talán ez magától értetődőnek tűnik sokak számára, a helyieknek mégis egyre több illetlen szokással kell megküzdeniük.

  Fotó: Unsplash

  - hirdetés -
  • elsősorban a helyi lakosokat érinti az a tilalom, hogy többé nem teregethetik ki a házak közé a mosott ruhákat, ahogyan azt ősidők óta megszokhattuk

  Fotó: Ilycsin Zsuzsi

  • a szervezett, csoportos kocsmalátogatásokat, valamint az ismert „hagyd kis a sorban állást” szervező túrákat is betiltják az olyan történelmi helyszínek körül, mint például a Vatikán.
  • Tilos a nyilvános zenélés, éneklés vagy kéregetés a tömegközlekedésen, valamint a városszerte látható korhű ruhában pózoló gladiátorok sem kérhetnek el többet pénzt a fotókért a gyanútlan turistákról. Akár 400 euros bírságra is sújthatják őket, ha elfogadnak pénzt a képekért, vagy étel, italt árusítanak a jelmezekben.

  Fotó: Ilycsin Zsuzsi

  • az alkohol árusítását is korlátozzák: a boltokban és automatákból 22.00 – 7.00 között tilos alkoholt árulni, 22.00 óra után az utcákon, tömegközlekedésen, nyilvános zöldterületeken tilos üvegből alkoholt fogyasztani, 23.00 óra után pedig egyáltalán nem lehet közterületeken iszogatni. Ezt csak a bárokban tehetjük meg, azonban hajnali 2.00 óra után már ők se szolgálhatják ki alkohollal a vendégeket.

  Az még nem tisztázott, hogy az új szabályok hogyan kerülnek bevezetésre és milyen pénzbírsággal számolhatnak azok, akik megszegik őket, de a rendőrség bejelentette, hogy járőrözni fognak a történelmi helyszínek körül és akár ki is tilthatják ideiglenesen a területről azokat, akik nem viselkednek a szabályoknak megfelelően.

  - hirdetés -
  - hirdetés -