More
  - hirdetés -

  Csernobil hamarosan hivatalosan is turisztikai látványosság lesz

  Több, mint 33 évvel a Csernobili katasztrófa után az ukrán kormány hivatalosan is turisztikai desztinációvá nyilvánítja a helyszínt. Volodymyr Zelensky ukrán elnök javítani szeretné Ukrajna hírnevét és az ország híres katasztrófahelyszínén túraútvonalakat, vízi útvonalakat alakítanak ki és jobb mobilhálózat lefedettséget biztosítanak az erőművet körbe ölelő lezárt területen.

  - hirdetés -

  Csernobil 4-es reaktora, amely 110 kilométerre fekszik Kijevtől 1986 áprilisában robbant fel, ezzel a világ legnagyobb nukleáris katasztrófáját előidézve. Harminc alkalmazott és tűzoltó vesztette életét mindössze pár nappal vagy héttel a baleset után, további 28 ember pedig akut sugárzás szindrómában szenvedett.

  „Csernobil mindig egy fekete folt volt Ukrajna hírnevén” – nyilatkozta Zelensky a BBC-nek. „Itt az idő, hogy megváltoztassuk mindezt. Egy zöld folyosót hozunk létre a turisták számára. Csernobil egy különleges hely a földön, ahol a természet újjá éledt az emberiség által okozott katasztrófa után. Meg kell mutatnunk ezt a helyet a tudósoknak, ökológusoknak, történészéknek és a turistáknak is.”

  - hirdetés -

  Ez is érdekelhet: Látogatás a tiltott zónában – Csernobil és Pripjaty

  A filmezési és fotózási tilalom is megszűnik annak érdekében, hogy Csernobil népszerű Instagram helyszínné válhasson. Ez különösen jó döntés lehet az HBO Csernobil sikersorozatának népszerűsége miatt, a szakemberek szerint közel 40%-al megugrott a foglalások száma mióta elkezdték vetíteni a sorozatot.

  Közel 9 évig építették az új szarkofágot a négyes reaktor köré, melynek az a szerepe, hogy megakadályozza, hogy a reaktor tovább szennyezze környezetét az elkövetkező 100 évben.

  Ez is érdekelhet: Csernobil és Pripjaty képekben

  Mióta 2011-ben megnyitották a helyszínt a turisták egyre növekvő számban érkeztek Észak-Ukrajnába megnézni Pripjaty szellemvárosát. Úgy saccolták, hogy csak 2017-ben 50 000 ember látogatta a helyszínt, amely anno evakuálva lett a robbanás után. Ez háromszor annyi turistát jelent, mint a 2015-ben mért látogatószám.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  274,258FansLike
  6,823FollowersFollow