More
  - hirdetés -

  Hosszabb vagy rövidebb nyaralás? Az 1 hetes vagy 2 hetes vakáció az emlékezetesebb?

  Bár a két hetes nyaralás jobbnak tűnik, mintha csak egy hétre tudunk kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, az új tudományos kutatások szerint, mégsem várhatunk tőle automatikusan dupla annyi élményt.

  - hirdetés -

  Daniel Kahneman pszichológus szerint a rövid távú nyaralások legalább olyan élvezetesek, mint ha valaki hosszabb távra utazik el. Rengeteg tanulmány szól arról, hogy a nyaralás élménye tovább fokozható olyan egyszerű trükkökkel, mint, hogy előre megtervezzük a programokat, így felkészülten élvezhetjük a kikapcsolódást vagy a hazaérkezést követően mesélünk utazásunkról ismerőseinknek, barátainknak ezzel is újra átélve az élményeket.

  Kahneman munkája során azt tanulmányozta, hogyan függnek össze az emberek tapasztalatai emlékeikkel. Általánosságban arra a megállapításra jutott, hogy az embereknek létezik egy „megtapasztaló” és egy „emlékező” énje. A „megtapasztaló én” a pillanatban él, míg az „emlékező én” sokszor tekint vissza, a múltbeli élményeket előhívva.

  A boldogság éppen ezért teljesen személyiségfüggő, hiszen minden embernél eltér, melyik énjét szereti jobban előtérbe helyezni. Nincs ez másként az utazásoknál sem. Ha szeretünk a jelenben és a pillanatban élni, tervezzünk hosszabb vakációt. Egy extra hét koktélt szürcsölve a napsütésben biztosan kisebb stresszel jár, mint a klaviatúrát koptatni az irodában. Azonban ha az emlékező énünknek szeretnénk kedvezni, akkor nincs feltétlenül szükség hosszabb nyaralásokra.

  - hirdetés -

  Miért van mindez így? Az emberi agy arra emlékszik leginkább, ami szokatlan vagy új számára. Kahneman szerint, ha a mindennapok nem sokban térnek el egymástól, akkor kevéssé valószínű, hogy aprólékos részletre is emlékezni fogunk belőlük. Ez a magyarázata annak is, hogy miért érezzük úgy, hogy néha repül az idő, máskor pedig ólom lassúsággal peregnek a napok. Két hetes nyaralás alatt nagy valószínűség szerint nem ér minket annyi változás és élmény, hogy minden részletre kiterjedően emlékezzünk a pillanatokra.

  Amennyiben hosszabb vakációt tervezünk, úgy két lehetőségünk van: vagy teljesen megváltoztatjuk a nyaralásunkat félidőben, hogy új élményeket/emlékeket gyűjtsünk, vagy a nyaralás tervezésekor eleve körutazásokban, szigetszökkenésekben, vagy roadtripek-ben gondolkozunk, ahol napról napra új helyekkel és új élményekkel találkozunk, amikkel feltöltődve még jó sokáig mesélhetünk utazásunkról barátainknak, kollégáinknak.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  274,258FansLike
  6,866FollowersFollow
  281FollowersFollow