More
  - hirdetés -

  A brit Wight-sziget UNESCO bioszféra-rezervátum státuszt kapott

  A La Manche csatornában elhelyezkedő sziget a környezetvédelemért tett folyamatos munkájának gyümölcseként az UNESCO különleges kitüntetését kapta, melyet az Egyesült Királyságban mindösszesen hét terület mondhat magáénak.

  - hirdetés -

  A Bioszféra-Rezervátum státusz elnyerésére a világ olyan tájai esélyesek, ahol az emberi behatás nem károsította a tájat és az élővilágot a különböző szervezeteknek és földtulajdonosoknak köszönhetően. A kitüntetés elnyerése nagyban emeli a sziget hírnevét és különleges helyek sorába emeli. A státusz kiterjed Wight és Solent szigetére is.

  Az elismerés magába foglalja a helyi élelmiszerek és termékek támogatását, valamint olyan egész éven át űzhető tevékenységek támogatását, mint a gyaloglás, kerékpározás és ásvány vadászat. A turisztikai szövetség azt mondja, hogy a sziget mindig is híres volt a ritka vadon élő állatfajairól, mint például az erdei vörös mókusok, a sziklás terepen fellehető Glanville Fritillaries különleges pillangói és a sziget endemikus fali gyíkjai, melyeket gyakran látni a sziklákon napozni. Olyan növényritkaságokkal is büszkélkedhetnek, melyek az Egyesült Királyságban máshol nem fordulnak elő. A sziget törékeny élővilágának fontosságát korán felismerték és már 1963-ban területének felét „védetté” nyilvánította a helyi kormányzás. Wight-szigete 102 kilométer partvidéki gyalogúttal büszkélkedhet, valamint további majd 800 kilométernyi túraösvénnyel, amelyek keresztül-kasul futnak a sziget lenyűgöző tájain.

  fotó: Flickr, Ronald Saunders

  - hirdetés -

  A turisztikai hivatal szerint az elismerés hozzájárul a fenntartható turizmus kezdeményezéshez, beleértve a nemrégiben kiadott Slow Travel Guide-ot, amely a lassabb, környezetre figyelmesebb, a pillanatot tudatosabban megélő utazásra hívja fel a figyelmet. Abban is bíznak, hogy az UNESCO elismerés hatására jobban előtérbe kerül a desztináció azon utazók számára, akik természet szerelmesei.

  A 2019-es UNESCO jelentés elismerte, hogy Wight-szigete aktív és erős környezetvédelmi akciókat szorgalmaz minden évben és segít minden projektet, mely előtérbe helyezi a környezeti nevelést és a környezettudatosságot, valamint segít az embereknek egy egészségesebb életforma kialakításában, az öko-turisztikai kikapcsolódások fejlődését és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló új intézkedéseket tesztel.

  fotó: Flickr, Ronald Saunders

  Az UNESCO Egyesült-Királyságért és Észak-Írországért felelős minisztere és nagykövete, Matthew Lodge elmondta, hogy Wight-szigetének közössége kéz a kézben dolgozik azért, hogy megőrizze a sziget gazdag kulturális örökségét és természetes biodiverzitását azáltal, hogy számos partnerrel közösen, együttes erővel küzdenek egy ökológiailag fenntartható jövőért.

  - hirdetés -

  „Különösen örülök, hogy ez a döntés a Zöld Akció Évének keretében született, amely az Egyesült Királyság kormánya által kezdeményezett éves projekt annak érdekében, hogy több különböző hátterű embernek mutathassa meg a természetközeli élet fontosságát és példaként járjon elöl, hogy mi mit tehetünk a környezetünkben a pozitív változásért.” – tette hozzá Lodge.

  - hirdetés -
  - hirdetés -