More
  - hirdetés -

  Amszterdam lehet, hogy megtalálta az overturizmus ellenszerét!?

  Amszterdam mindig is híres volt szűk utcácskáiról és hangulatos csatornáiról, valamint liberális, toleráns szemléletéről. A város azonban besokallt és radikális lépéseket tervez a turisták millióinak áradatának menedzselésére.

  - hirdetés -

  A városi vezetésen hatalmas a nyomás annak érdekében, hogy ne jussanak Velencéhez hasonló sorsra, ahol szinte már nem is élnek helyiek az overturizmus hatása miatt. A legfőbb probléma, hogy Amszterdam annyira népszerű lett a turisták körében, hogy a városban élők és dolgozók nem bírják a hatalmas tömeg áradatot, amely évente a városba látogat. Természetesen pozitív oldala is van a felélénkült turizmusnak, amely évente 82 milliárd euro bevételt hoz a holland gazdaságnak, azonban egyre több az aggódó hang, mely szerint a hely elveszíti lüktető, színes, egyedi atmoszféráját.

  Dimitri Houtteman | Pixabay

  A holland turisztikai szakemberek bátor elhatározásra jutottak és abbahagyták a város turisztikai desztinációként történő promotálását. A 2030-ig felvázolt tervek szerint a középpontban inkább a desztináció mendezsmentre fordítanak nagyobb figyelmet. Néhány intézkedés már a közeljövőben életbe léphet.

  - hirdetés -
  • A híres „I amsterdam” feliratot már múlt évben ki kellett hozni a város egyik legfőbb művészeti galériájából, annyi embert vonzott, a majd két méteres betűk a város kevésbé forgalmas, kiesőbb területére kerültek, ezáltal is csökkentve a belvárosra háruló turisták áradatát.
  • A tavaszi tulipánvirágzás az Amszterdamhoz közeli Bollenstreek régióra is nagy nyomást gyakorol, ahol a tulipánokkal selfizni vágyó látogatók hatalmas károkat okoztak a gazdáknak azzal, hogy letaposták a csodaszép virágokat. Néhány gazda kerítéseket húzott a virágok megóvásáért és Amszterdam is figyelemfelhívó kampányt indított a turisták számára, hogy tiszteljék Hollandia büszkeségeit.
  • 2020 január 1-től megtiltják a város híres Piros Lámpás negyedének csoportos, szervezett látogatását. A prostitúció 2000 óta legális Hollandiában, a városi vezetőség szerint azonban az itt dolgozókat nem etikus turistalátványosságként mutogatni.
  • Megszüntetik a rövid távú Airbnb bérlési lehetőségeket a város forgalmas, belvárosi részein
  • Hollandia más városaira szeretnék irányítani a turisták figyelmét, melyek szintén felfedezésre várnak és remek úti célpontok lehetnek

  Red Morley Hewitt | Unsplash

  kezdőkép: Kirk Fisher | Pixabay

  - hirdetés -
  - hirdetés -