More
  - hirdetés -

  Előzetes regisztráció szükséges a Plitvicei-tavak látogatásához

  A Plitvicei-tavaknál újfajta belépési rendszert vezettek be a látogatók számának szabályozására, amelyet jelenleg tesztelnek.

  - hirdetés -

  A tavakhoz érkező látogatóknak az érkezés előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Az előzetes regisztráció során pontosan meg kell jelölni az érkezés dátumát, időpontját és a bejáratot is, ahol szeretnénk belépni. Az előzetes foglalásról visszaigazolást kapunk, amellyel megvásárolhatjuk a jegyeket. Ezt a foglalásban megadott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenni a kiválasztott kapunál (ha tehát 12 órára szól a foglalásod, legkésőbb 13 óráig vásárolhatod meg a jegyet).

  Ez is érdekelhet: Plitvicei-tavak – Hasznos tudnivalók utazás előtt

  A park területére naponta legfeljebb 10 000 látogató léphet be, így a park vezetése azt javasolja, hogy a foglalásokat mielőbb tegyük meg, mert a nyári csúcsszezonban gyorsan elfogyhatnak a jegyek.

  - hirdetés -

  Tavaly márciusban a belépők árát többek között azzal a szándékkal emelték meg, hogy csökkentség a látogatók számát, ezzel tehermentesítve a nemzeti parkot, megóvva az UNESCO világörökségi pozíciót. Az UNESCO ugyanis korábban arra kérte a nemzeti park vezetését, hogy dolgozzon ki egy tervet a fenntartható turizmusra. Ez magában foglalja a turisták számának korlátozását, illetve, hogy milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat az ide érkezők. Amennyiben nem sikerül a jelenlegi helyzeten javítani a térség lekerülhet az UNESCO világörökségi listáról.

  Tavaly rekordszámú kétmillió turista kereste fel a Plitvicei-tavakat és a környéken lakók száma is a kétszeresére nő a szezonban, turisták és a helyeik többsége is panaszkodik a túlzsúfoltságra.

  - hirdetés -
  - hirdetés -
  275,417FansLike