More
  - hirdetés -

  Tényleg egészségesebbek és gazdagabbak, akik nemzeti parkok közelében laknak?

  Egy új tanulmány szerint, ha nemzeti park közelében élünk az egészségünkre és jólétünkre is pozitív hatással van.

  - hirdetés -

  A Science Advances publikációja szerint azok, akik védett területek közelében laknak sokkal nagyobb jólétben élnek és kevésbé fenyegeti őket az elszegényedés veszélye, mint azokat, akik távolabb élnek a nemzeti parkoktól.

  A tanulmányhoz 60 000 háztartást vizsgáltak, 34 fejlődő országban szerte a világon (Dél-Amerikától Ázsiáig). Összehasonlítva azokat a háztartásokat, akik legfeljebb 10 kilométerrel laktak a nemzeti parkoktól azokéval, akik ennél sokkal messzebb. Az eredmények azt igazolták, hogy számos pozitív hatása van természetvédelmi terület közelében élni. Az adatok szerint az itt élőknek 17 %-al magasabb az életszínvonaluk és 16%-al alacsonyabb a szegénység kockázata, ráadásul az 5 év alatti gyermekek 10%-al magasabbak voltak, mint azon kortársaik, akik távolabb éltek.

  - hirdetés -

  A kutatók kiemelték, hogy csupán az, hogy a védett területek mellett él valaki, nem feltétlen jelent pozitív hatást az egészségre vagy a jólétre. Ehhez arra is szükség van, hogy legyen idejük elmerülni és kiélvezni ezeket a különleges helyeket. Drew Gerkey antropológus asszisztens elmondása szerint azokon a területeken mutatkozik meg legjobban az egészségre és a jólétre gyakorolt pozitív hatás, ahol a lakosoknak lehetőségük adódik belépni a védett területre. A tanulmány szerint a védett területek mellett élő közösségek nagyobb eséllyel élvezhetik a turizmus előnyeit, hiszen több lehetőségük van a környéken elhelyezkedni és pénzt keresni. „Bár az itt élő emberek hosszú távon profitálhatnak a természetvédelmi intézkedések hatásaiból, azonban néha ugyanezek az intézkedések ellehetetlenítik, hogy hozzáférjenek olyan forrásokhoz, melyektől a mindennapi jólétük függ. A tanulmányunk azt a globális problémát vizsgálta, hogy ezeknek a védett területeknek csak megfelelő feltételek mellett van pozitív hatása a környéken élők számára.”

  - hirdetés -