Párizs szívében, a Champs Elysées-n városi strand nyílhat

A tervek szerint felfrissítenék a híres Champs-Elysées arculatát, gyalogos barát fejlesztéseket és izgalmas új attrakciókat terveznek, köztük szezonális városi strandot és műjégpályát a Diadalív körül.

Míg sok turista szerint a Champs-Élysées a világ legszebb utcája, a helyieknek más véleménye van erről. Sokak szerint az elmúlt években inkább autópályára hasonlít azzal a napi 64 000 autóval, melyek a luxusüzletek sorfala előtt araszolnak végig a fákkal szegélyezett sugárúton. A zajszint szintén itt az egyik legmagasabb Párizsban, így az itt élők, ha csak tehetik, elkerülik a környéket. Annak érdekében, hogy megpróbálják orvosolni a problémát a helyi vállalkozások létrehozták a Champs-Élysées Bizottságot és azt tervezik, hogy megújítják a sugárutat még a 2024-es párizsi Olimpiai Játékok előtt.

Az eredetileg Elysian Fields-nek – mely mennyországot jelent a görög mitológiában – nevezett Champs-Élysées-t a 17. században tervezte André Le Nôtre a francia királyi család számára. A sugárutat napjainkban évente több millió turista látogatja, de a világ egyik legkiválóbb körútjának hírneve kissé megkopott az utóbbi években. Ezért a város úgy döntött elérkezett az idő a megújulásra.

fotó: © PCA-STREAM – Philippe Chiambaretta

- hirdetés -

Minden egyes nap 100 000 járókelő halad át a környéken, melyeknek 53%-a turista. „ Mindösszesen 4%-a jön ide a helyi lakosoknak vásárolni vagy sétálni.” – mondja a bizottság. Azt remélik, hogy mindez megváltozik a jövőben, Philippe Chiambaretta építész tervei alapján csökkenteni szeretnék a környék autós forgalmát kerékpárutak, villamos és elektromos buszok segítségével. A járdákat kiszélesítik és még több fát ültetnek, hogy zöldebb legyen a környék és ideális terepet biztosítson az andalgásra vagy csak arra, hogy figyeljük a világot egy kávézóban ülve.

fotó: © PCA-STREAM – Philippe Chiambaretta

A tervek szerint a Diadalív körül nyáron városi strandot hozhatnak létre, mely télire műjégpályává alakulna. További tervek szerint kulturális központ, kiállítótermek és városi kertek is létesülnének a Place de l’Étoile-n. A munkálatok azonban csak Anne Hidalgo – Párizs polgármestere – jóváhagyása után kezdődhetnek meg.

Kezdőkép: fotó: © PCA-STREAM – Philippe Chiambaretta

- hirdetés -

- hirdetés -
277,107RajongókTetszik
6,918KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
29FeliratkozókFeliratkozás