Fizetőssé válik a világ egyik leghíresebb utcája, a San Francisco-i Lombard Street

Évente közel két millió turista látogat el a filmekből és reklámokból is jól ismert híres Lombard Street-re San Franciscoban. A város vezetősége előzetes regisztrációt és belépődíjat tervez bevezetni az ide érkező autósok számára, hogy mérsékeljék a tömeget és a közlekedési dugót.

„Fel kell állítanunk egy rendszert, mely az itt élőknek és a turistáknak egyaránt biztosítja, hogy zavartalanul élvezhessék a „legkanyargósabb utcát a világon”- mondta Phil Ting, San Francisco-i politikus. A helyiek azt mondják a hely leginkább egy túlzsúfolt vidámparkra hasonlít és évek óta próbálják felhívni a hatóságok figyelmét a közlekedési dugók, a szemét és a turistaáradat problémájára.

A nyári hónapokban naponta közel 6000 ember érkezik a 183 méter hosszú utcába, mely utcatömbökön át araszoló kocsisorokhoz vezet, ellehetetlenítve a Russian Hill közlekedését is. A Lombard Street ezen részén a megengedett sebesség 8 km/h, így ideális esetben is átlagosan csak 250-300 jármű gurulhat le rajta óránként.

Fotó: pixabay.com, Címfotó: Allie_Caulfield/flickr.com

- hirdetés -

San Francisco közlekedési megbízottja azt tervezi, hogy az ide látogatóknak előzetesen, online kell foglalniuk és minden egyes jármű után 5$ díjat kell fizetni. Más tervek szerint a díj hétvégén és ünnepnapokon 10$ lesz. A városnak az állam jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy egy közúton fizetőssé tegye az áthaladást, de az önkormányzat eltökélt.

A díj bevezetésével kettős céljuk van: egyrészt szeretnék csökkenteni az áthaladó forgalmat, másrészt az így befolyó összeget az utca karbantartására fordítják. Emellett növelnék a rendőrségi járőrök számát a városrészben. Az új rendszer bevezetését 2020-ra tervezik.

Ez egy kísérleti program, de muszáj tennünk valamit a környéket sújtó közlekedési gondok megoldására.

1922-ben építették a hajtűkanyaros vörös téglás utcát, mert a kor autóinak nagyon meredek volt a 27 fokos lejtő. A burjánzó, csodaszép rózsákkal és hortenziákkal teli kerteket közel 30 évvel később telepítették a környéken élők. A helyi lakosok szerint a közlekedési dugó csak a jéghegy csúcsa, hiszen hatalmas buszokkal is turisták százai érkeznek nap, mint nap a világhírű Lombard Street-re rengeteg szemetet a hátuk mögött hagyva.

- hirdetés -

- hirdetés -
277,107RajongókTetszik
6,918KövetőkKövetés
274KövetőkKövetés
29FeliratkozókFeliratkozás