Megoldódhat a kézipoggyász elhelyezés problémája a repülőkön!?

A repülőgépgyártók a repülés egyik legtöbb bosszúságot okozó problémájára – az utasok feje felett található kézipoggyász tárolók zsúfoltságára gondolva új fejlesztéseket mutattak be a múlt heti Aircraft Interior Expo-n Hamburgban.

A tárolók túlzsúfoltsága az utazók szorongásának és bosszúságának legfőbb forrása, ha a repülésre gondolnak, hiszen előfordulhat, hogy mire a helyükhöz érnek megtelnek a fejük feletti csomagtárolók és mégis fel kell adniuk poggyászukat. Ráadásul, ha a fedélzeten derül ki, hogy nincs több hely a kézipoggyásznak, a repülőtársaságnak is késést okozhat a plusz idő, amíg a csomagokkal bajlódnak. Így aztán a Boeing és az Airbus új ötleteken dolgozik, melyek hatékonyan megoldhatják ezt a sokakat érintő kérdést.

Mostantól egyértelmű lesz, hogy hol mennyi hely van még a tárolókban – fotó: Airbus

Bár alapvetően a Boeing és az Airbus is nagyobb helyek kialakítására törekszik, ahol több csomag fér el, más megoldásaik technológiai fejlődést ígérnek. Az Airbus bemutatott egy zöld-sárga-piros színű világítórendszert, mely az utasokat és a légiutaskísérőket is informálja arról, hogy mennyi szabad hely maradt a tárolókban. Értelemszerűen a piros lámpa azt jelentené, hogy a tároló teljesen tele van, a zöld jelzés szerint van még hely más csomagoknak, ahol pedig sárgán világít, oda mindössze kisméretű dolgok férnek, mint például kabátok vagy pulcsik. „A kabinok moduljaiban érzékelőket helyeztünk el, melyek összegyűjtik az információt és vezeték nélkül továbbítják egy fedélzeti platformra, amely adatokat gyűjt, tárol, dolgoz fel, majd valós időben továbbítja ezt a távoli kijelzőkhöz.„ – mutatta be Sebastien Koeck kabin termék menedzser. Úgy tervezik, hogy egy év tesztelés után 2021-ben vezetik be a technológiát a legnagyobb partner-légitársaságoknál.

A Diehl Aviation – aki fedélzeti belső kialakításokon dolgozik az Airbusnak és Boeingnek – olyan új koncepciót mutatott be, mely megoszthatja az utazók véleményét. Terveik szerint az utasok térítés ellenében előre lefoglalhatják a helyeket a fejük feletti tárolókban. Új, digitális kijelzők mutatnák minden egyes tárolón, az utas csomagjainak kijelölt helyet.

Előre foglalható fej fölötti tárolóhely koncepció – fotó: Diehl Aviation

Természetesen ezek a változások nem azonnal kerülnek bevezetésre, de a repülőgép gyártók könnyebbé és kényelmesebbé szeretnék tenni a repülés élményét.

- hirdetés -

kezdőkép: Airbus

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás