10 ország, ahol az emberek boldogabbak az átlagnál

A boldogság nem mérhető olyan egyszerűen és számszerűsíthetően, mint az életszínvonal vagy a megélhetési költségek, azonban a Boldogság Világnapja alkalmából az Egyesült Nemzetek közzétette a 2019-es boldogságról szóló felmérését, a World Happiness Recordot, mely rangsorba állítja a legboldogabb országokat a világon.

Az éves jelentés a boldogság és a fejlesztések közötti összefüggéseket vizsgálja, miközben a politikai döntéshozókat is arra sarkallja, hogy több hangsúlyt fektessenek a boldogság vizsgálatára, mint a könnyebben számszerűsíthető fejlesztési rátákra. A kutatás során cca. 1000 ember értékeli az életminőségét egy 0-10-ig terjedő skálán, míg a kutatók hat területről vetik össze az adatokat – az egy főre jutó GDP, a várható élettartam, szociális támogatások, a bizalom és a korrupció területe, a döntéshozatal szabadsága és a nagylelkűség kérdéskörét vizsgálva.

Érdekesség, hogy a kutatás arra is rámutatott, hogy azok az emberek, akik sok időt töltenek a közösségi médiumok felületeit böngészve és az online világ bűvkörében a felmérések szerint általában hosszú távon többet szoronganak és a boldogságérzetük is csökken, míg azok, akik korlátozzák vagy akár teljesen meg is szüntetik a közösségi médiafogyasztásukat. Általánosságban az mondható el az adatokból, hogy azokban az országokban, ahol az emberek életében a természet szeretete és környezetünk megóvása áthatja a mindennapokat (megújuló energiaforrások használata, szabadtéri mozgás szeretete) boldogabbnak vallják magukat.

Finnország már második éve nyeri el a legboldogabb ország címet, mindamellett, hogy a legjobb oktatási rendszereket összevető felméréseket is minden évben megnyeri – egyedül Dél-Korea, Japán vagy Szingapúr előzi meg az oktatás terén időnként -. Az oktatási sikerük nagy része a tanárok magas fokú képzettségéből fakad és abból a pedagógia rendszerből, amely inkább a tapasztalat és élmény alapú tanulásra fókuszál, valamint az egyenlő esélyek és lehetőségek megteremtésére. A legboldogabb ország címének megünnepléseként az ország turisztikai egyesülete egy versenyt hirdetett, ahol 8 győztes egy ingyenes nyári utazás során élheti át és tapasztalhatja meg az országot átjáró boldogságot és egy helyi idegenvezetővel fedezheti fel Finnország legszebb tájait.

Dánia idén második helyezésre lépett elő a tavalyi harmadikról. Az ország az élmezőnyben végzett mind a várható élettartam, a szociális támogatások és a nagylelkűség mérőszámainak összevetéseiben is, de kiemelkedően nagy szerepet tölt be az ott élők életében a megújuló energiaforrások melletti elköteleződés. Dániában található a világ leginkább kerékpárbarát városa, csodálatos tengerpartjainak felfedezéséhez a helyiek szerint egy élet is kevés, boldogságuk alapja azonban nagyrészt a természet és bolygónk tiszteletéből származik.

- hirdetés -

Norvégia a harmadik helyre csúszott vissza az első helyről, azonban még így is a világ egyik legélhetőbb országa, ahol az emberek boldognak vallják magukat. A kormányzat jóléti rendszere, a virágzó gazdaság, mely egyre inkább megújuló energiaforrásokra támaszkodik, a szociális támogatások megléte és a bizalom az aktuális kormányzatuk iránt mind hozzájárulnak az emberek általános boldogságához.

A 156 országból álló összevetésben Magyarország a 62. helyen áll a felmérésben.

A 10 legboldogabb ország a 2019-es felmérés szerint:

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Norvégia
  4. Izland
  5. Hollandia
  6. Svájc
  7. Svédország
  8. Új-Zéland
  9. Kanada
  10. Ausztria

- hirdetés -
276,863RajongókTetszik
6,770KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
24FeliratkozókFeliratkozás