Korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál

Az olaszországi Puglia tartományban, a népszerű üdülőhely, Monopoli közelében bukkantak rá a kutatók Olaszország első korallzátonyára az Adriai-tengerben.

Puglia tartomány, a dél-olasz régió, az ország csizmájának sarka már régóta ismert olajfaligeteiről és mesés partvidékéről, de most hozzáadhatjuk a listához a “búvárkodást” is.

Fotó: www.nature.com

Az Adriai-tengerben 30-55 méter közötti mélységben felfedezett zátony a mezofotikus zónában található, ebben a régióban a fény hiánya miatt jóval ritkábban fordulnak elő korallzátonyok, és a korallok színei is sokkal visszafogottabbak, mint a vízfelszín közelében lévő ökoszisztémákban.

A jelenlegi becslések alapján 2,5 kilométer hosszan húzódó korallzátony sekélyebb vízi társaihoz (Ausztrália, Maldív-szigetek), hasonlóan akár több 10 esetleg 100 kilométeren is elnyúlhat követve a régió teljes partvonalát.

A Földközi-tengerben a korallzátonyok egykoron széles körben elterjedtek voltak, de idővel legtöbbjük kihalt, de egy ilyen ősi zátony maradványai még mindig láthatóak a horvátországi Mljet szigetének közelében.

A legtöbb korallzátony kevesebb, mint 10 000 éves, és a világ óceánjainak mintegy 0,1% -át foglalják el, ennek ellenére fajgazdagságuk elképesztő, a tengeri fajok 25%-ának adnak otthont a halaktól, szivacsokon át a puhatestűekig. A környezeti változásokra rendkívül érzékenyen reagáló korallzátonyok nagy veszélyben vannak világszerte.

- hirdetés -

A felfedezés miatt egy új, védett tengeri területet hoznak létre Monopoli partjainál, hogy megőrizzék az ott élő narancssárga, vörös és lila korallokat.

Forrás:The Guardian

- hirdetés -
276,659RajongókTetszik
6,714KövetőkKövetés
271KövetőkKövetés
23FeliratkozókFeliratkozás