A Taj Mahal majom gondjai

Az indiai Taj Mahal körül ólálkodó makákók az emberek által hátrahagyott élelmet várják, de az agresszívan viselkedő majmok egyre nagyobb gondot okoznak az ott dolgozóknak és a turistáknak is.

A becslések szerint nagyjából mintegy 25 000 ember látogatja meg naponta a Taj Mahalt. Mivel az épületbe élelmet bevinni szigorúan tilos, így a környező kukákba rengeteg élelmet dobnak ki az ide látogató turisták. Bár az ide látogatók sokszor örülnek az egzotikus külsejű makákók felbukkanásának, azonban az aranyos kinézetű állatok egyre több gondot okoznak. A Taj Mahal környékén a becslések nagyjából 500-700 példány él, bájos kinézetük ellenére a majmok hírhedten vadak, átlagosan két harapással, karmolásokkal járó baleset történik havonta. Múlt év novemberében egy anyuka kezéből ragadta el kisbabáját az egyik makákó, a tragikus, halálos kimenetelű incidens végképp felhívta a figyelmet a probléma valós súlyára.

Ennél közelebb kerültek már a Taj Mahalhoz – fotó: Aimee Custis – flickr

Bár az eset nagy indulatokat váltott ki, India vadvédelmi törvényeinek értelmében tilos bántani a vadállatokat, beleértve a makákókat is, ezért a biztonsági őrök rögtönzött ötletének köszönhetően csúzlikkal riasztják távolabb a turistákhoz túl közel merészkedő majmokat. Eddig úgy néz ki ez a taktika sikeres, azonban a hosszú távú megoldás a majmok teljes létszámának elköltöztetése vagy a sterilizálásuk lenne. Ez azonban finanszírozás hiányában még nem valósult meg. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a környéken élő több száz majom viselkedése az élőhelyük drasztikus csökkenése miatt válik agresszívvé és ennek köszönhető az emberek és vadállatok közötti konfliktusok kiéleződése is.

A Taj Mahal nem egyedül küzd „majom problémákkal”, a Delhiben élő több ezer makákó a helyi parlamentet és kormányzati hivatalokat veszik célpontul, több esetben is élelmet és telefonokat zsákmányoltak. Európában pedig Gibraltár az, ahol a berber makákók szemfülességével kell számolni az ide látogatóknak, akik mára a félsziget turistalátványosságaivá váltak és a brit haderő hivatalos védelmében részesülnek.

- hirdetés -
276,659RajongókTetszik
6,714KövetőkKövetés
271KövetőkKövetés
23FeliratkozókFeliratkozás