„Nagy takarítás” a Mount Everest kínai oldalán

Idén bezárta kapuit a turisták előtt a Mount Everest kínai oldalának alaptábora, mostantól egy szezonban összesen 300 mászási engedéllyel rendelkező személy léphet be az Everest bűvkörébe, szigorú szabályok betartásával.

- hirdetés -

Álmodoztál már arról, hogy élőben is megcsodálod az Everestet? Bár a Rongbuk kolostorig elmehetnek a turisták, mostantól az 5199 méteren lévő alaptábor különleges atmoszféráját csak a hivatalos engedéllyel rendelkező mászók élvezhetik a kínai hatóságok új rendelete szerint. A szigorításokra azért volt szükség, hogy megóvják a Mount Everestet attól a hatalmas környezetszennyezéstől, melyet az oda érkező emberek okoznak. Egy 2015-ös adat szerint a tibeti alaptáborban évente 40 000 turista fordult meg, hiszen a hegy ezen oldala könnyen – akár kocsival – is megközelíthető, míg a másik, nepáli oldalról 2 hetes gyalogtúrával juthatunk csak el az Everest lábáig.

Fotó: Wei ren/flickr.com, címfotó: Jody McIntyre/flickr.com

Múlt év tavaszán három takarítási akció keretén belül, több mint 8 tonna szemetet hoztak le a hegyről, köztük hátrahagyott hegymászó felszereléseket és megdöbbentő mennyiségű emberi ürüléket. Utóbbi súlyos gondokat okoz, hiszen mivel a hidegben nem tudnak lebomlani ezek az anyagcsere termékek, így felhalmozódnak a talajban, szennyezve a helyi ivóvizet.

Chi Luo, a Kínai Hegymászó Szövetség igazgatója bejelentette, hogy az idei mászási szezonban mindössze 300 mászási engedélyt adnak ki és a hegymászóknak az összes hulladékukat le kell hozniuk a hegyről amit „felhalmoznak”, beleértve saját anyagcsere termékeiket is. Bár ezek az intézkedések szigorúnak tűnhetnek, a Yosemite Nemzeti Park híres El Capitan hegyének esetében, valamint az Antarktikán is hasonló emberi ürülék összegyűjtését meghatározó szabályozás van érvényben.

A „nagy takarítás” keretein belül az idei évben azoknak az elhunyt hegymászók holttesteinek lehozatalára fókuszálnak, akik a „Halál zónában” 8000 méter felett vesztették életüket. A nagy magasságnak és hidegnek köszönhetően a holtestek sokszor évtizedekig is a hegyen maradhatnak. Kissé groteszk módon néhány testet – mint például a „Green Boots” (Zöld Bakancs) néven emlegetett 1996-ban elhunyt indiai férfit – a mászók helymeghatározásként és mérföldkőként használnak, mely alapján meg tudják határozni milyen messze vannak még a csúcstól. Jelenleg nagyjából 200 hegymászónak őrzi örök álmát a Mount Everest hegyóriása és figyelmezteti a csúcstámadókat az emberi lét törékenységére. A holttestek leszállítása a halál zónából nem csak hatalmas költséggel, hanem kiemelt kockázattal is jár, melyet a kevés oxigén és az extrém terepviszonyok nehezítenek.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,357RajongókTetszik
6,368KövetőkKövetés
272KövetőkKövetés
20FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -