„Nagy takarítás” a Mount Everest kínai oldalán

Idén bezárta kapuit a turisták előtt a Mount Everest kínai oldalának alaptábora, mostantól egy szezonban összesen 300 mászási engedéllyel rendelkező személy léphet be az Everest bűvkörébe, szigorú szabályok betartásával.

Álmodoztál már arról, hogy élőben is megcsodálod az Everestet? Bár a Rongbuk kolostorig elmehetnek a turisták, mostantól az 5199 méteren lévő alaptábor különleges atmoszféráját csak a hivatalos engedéllyel rendelkező mászók élvezhetik a kínai hatóságok új rendelete szerint. A szigorításokra azért volt szükség, hogy megóvják a Mount Everestet attól a hatalmas környezetszennyezéstől, melyet az oda érkező emberek okoznak. Egy 2015-ös adat szerint a tibeti alaptáborban évente 40 000 turista fordult meg, hiszen a hegy ezen oldala könnyen – akár kocsival – is megközelíthető, míg a másik, nepáli oldalról 2 hetes gyalogtúrával juthatunk csak el az Everest lábáig.

Fotó: Wei ren/flickr.com, címfotó: Jody McIntyre/flickr.com

Múlt év tavaszán három takarítási akció keretén belül, több mint 8 tonna szemetet hoztak le a hegyről, köztük hátrahagyott hegymászó felszereléseket és megdöbbentő mennyiségű emberi ürüléket. Utóbbi súlyos gondokat okoz, hiszen mivel a hidegben nem tudnak lebomlani ezek az anyagcsere termékek, így felhalmozódnak a talajban, szennyezve a helyi ivóvizet.

Chi Luo, a Kínai Hegymászó Szövetség igazgatója bejelentette, hogy az idei mászási szezonban mindössze 300 mászási engedélyt adnak ki és a hegymászóknak az összes hulladékukat le kell hozniuk a hegyről amit „felhalmoznak”, beleértve saját anyagcsere termékeiket is. Bár ezek az intézkedések szigorúnak tűnhetnek, a Yosemite Nemzeti Park híres El Capitan hegyének esetében, valamint az Antarktikán is hasonló emberi ürülék összegyűjtését meghatározó szabályozás van érvényben.

A „nagy takarítás” keretein belül az idei évben azoknak az elhunyt hegymászók holttesteinek lehozatalára fókuszálnak, akik a „Halál zónában” 8000 méter felett vesztették életüket. A nagy magasságnak és hidegnek köszönhetően a holtestek sokszor évtizedekig is a hegyen maradhatnak. Kissé groteszk módon néhány testet – mint például a „Green Boots” (Zöld Bakancs) néven emlegetett 1996-ban elhunyt indiai férfit – a mászók helymeghatározásként és mérföldkőként használnak, mely alapján meg tudják határozni milyen messze vannak még a csúcstól. Jelenleg nagyjából 200 hegymászónak őrzi örök álmát a Mount Everest hegyóriása és figyelmezteti a csúcstámadókat az emberi lét törékenységére. A holttestek leszállítása a halál zónából nem csak hatalmas költséggel, hanem kiemelt kockázattal is jár, melyet a kevés oxigén és az extrém terepviszonyok nehezítenek.

- hirdetés -
- hirdetés -
276,659RajongókTetszik
6,714KövetőkKövetés
271KövetőkKövetés
23FeliratkozókFeliratkozás