Firenze titokzatos Vasari folyosója hamarosan újra kitárja kapuit a látogatók előtt

Várhatóan 2021-től csodálhatjuk meg újra a Medici család által épített híres Vasari folyosót, mely az Uffizi Képtárat köti össze a Palazzo Vecchioval és a Pitti palotával.

Az Uffizi Képtár titkos Vasari folyosója hamarosan ismét látogatható lesz a nagyközönség számára. A híres folyosó – mely több mint 1000, a 17. és 18. századból származó festménynek ad otthont, beleértve az önarcképek lenyűgöző gyűjteményét is – 2016 óta biztonsági okok miatt nem látogatható.

Vasari Folyosó Firenze belső kép
A Vasari Folyosó belülről – fotó: Szilas

Az Uffizi igazgató, Eike Schmidt nemrégiben bejelentette, hogy egy 10 millió eurós felújítási projektet terveznek, melynek keretében a légkondicionálás, a videomegfigyelés, az új világítás és a vészkijáratok megújításaira fókuszálnának. Az antik terrakotta padlózat helyreállítása, a falak megerősítése és egy új bejárat kialakítása is szerepel a tervek között. A helyreállítási munkálatok várhatóak 18 hónapot vesznek igénybe.

Ez is érdekes lehet: TOP 10 látnivaló Firenzében

Korábban a múzeum ezen elérhetetlen szeglete csak olyan, privát vezetéssel volt látogatható, melyet az utazási cégek igen borsos áron kínáltak. „Azt szeretnénk, hogy mindenki élvezhesse ezt a csodálatos örökséget és hogy a látogatók teljes biztonsággal sétálhassanak keresztül Firezne művészetének, történelmének és emlékezetének szívében.” – mondta Schmidt.

Ponte Vecchion Vasari folyosó részlete Firenzében
A Vasari folyosó egy részlete a Ponte Vecchion – fotó: I, Sailko, CC BY 2.5

- hirdetés -

„Ez egy mindenki számára elérhető séta lesz Firenze szívében, melyet kb. 500 000 ember látogathat meg évente 2021-től.” A Galéria ősi szobrokból álló gyűjteménye átkerül a Vasari folyosóra azokkal a 16. századi freskókkal együtt, melyek eredetileg a folyosó külső falait borították.

Az olaszul csak Corridoio Vasariano-ként ismert fedett folyosó köti össze a Vecchio palotát az Uffizivel és a Pitti palotával. A folyosó építését 1565-ben rendelte meg Cosimo I de’ Medici a fia esküvőjének tiszteletére, mely lehetővé tette a Mediciek számára, hogy kényelmesen, fürkésző tekintetek elől elzártan, testőrség nélkül sétálhassanak át a Uffiziból a Pitti palotába. A körülbelül 800-1000 méter hosszúságú folyosón számtalan festményt – többek között Rubens, Remrandt és Canova önarcképeit – állított ki az egykor híres Medici család.

- hirdetés -
276,659RajongókTetszik
6,714KövetőkKövetés
271KövetőkKövetés
23FeliratkozókFeliratkozás