Hamarosan látogatható lesz Julius Caesar meggyilkolásának helyszíne Rómában

A világhírű divatcég a Bulgari adományából feltárják és 2021 végén megnyitják a látogatók előtt Rómában a Torre Argentína teret és az alatta található régészeti lelőhelyet, ahol i.e. 44-ben szenátorok egy csoportja 22 késszúrással megölte Julius Caesart.

- hirdetés -

A Largo di Torre Argentína, amely a Piazza Navona és a Campidoglio közötti történelmi városközpontban helyezkedik el, több mint 2000 éve ismert Julius Caesar meggyilkolásának helyszíneként, de manapság inkább kóbor macskáiról híres.

A egykori Mars-mezőn eredetileg négy templom és a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius Színház állt, melynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték. Az elhanyagolt antik romoknak most csak egy része látható az utcai korlátok mögül lepillantva.

A Torre Argentína tér helyreállítása egy nagyon hosszú és gondos folyamat lesz az elkövetkező években: biztosítják a romokat, sétateret alakítanak ki, nyilvános mosót telepítenek és a régészeti leletek jelenlegi raktárát múzeummá alakítják, de a tér macskaszentélyét érintetlenül hagyják.

- hirdetés -
Nem ez az első alkalom, hogy jól menő többnyire divatcégek segítik Olaszország műemléki örökségeinek megmentését, helyreállítását.

A Bulgari római ékszerház finanszírozta 2016-ban a Spanyol-lépcső felújítását, ahol a cég 1884-ben megnyitotta első üzletét. Az olasz–francia luxusipari cég félmillió eurót ad a régészeti lelőhely és környékének restaurálására, ezt az a további félmillió euró egészíti ki, amely a Spanyol-lépcső renoválására adott pénzből maradt meg. Olaszországban gyakori, hogy egy-egy restaurálási munkát divatházak támogatnak. Rómában a Fendi divatház kétmillió eurós adománnyal támogatta a Trevi-kút, a Tod olasz luxuscipő- és bőrdíszmű gyártó pedig 25 millió euróval a Colosseum felújítását, Firenzében pedig Gucci 2 millió eurót adományozott a Boboli Gardens helyreállításához.

Címfotó: Vašek Vinklát