Acélboltívvel pótolnák a leomlott máltai Azúr ablakot

A máltai Gozo szigetén álló látványos Azúr ablak sziklaformáció volt Málta egyik szimbóluma és a mediterrán térség egyik legszebb pontja. Sajnos a természetes erózió miatt 2017 márciusában összeomlott egy erős viharban.

Az összeomlást már több tanulmány is előre jelezte, várható volt, hogy a kőhíd a természetes erózió miatt össze fog omlani. Az Azúr alak leomlása után Málta miniszterelnöke, Joseph Muscat nem zárta ki, hogy az ország megpróbálja majd pótolni valahogy a sziget leghíresebb természeti látványosságát.

Nemrégiben Svetozar Andreev orosz építész pedig elő is rukkolt egy tervvel, egy új ívet álmodott meg az Azúr ablak helyére.
Az építmény pontosan ugyanakkora lenne, mint a kőhíd és a kőoszlop volt, a felületét pedig tükröződő acél alkotná. A Málta Szíve névre keresztelt projekt belsejében öt spirálalakban egymás fölött lévő emeletet rejtene, mely egy összesen 5000 négyzetméteres kiállítótér lenne,  mindegyik szintet a máltai történelem egy korszakának szentelve, Málta 5000 éves történelmére emlékezve .
Málta Szíve nem helyettesíteni akarja a természetet – az acélanyagnak köszönhetően nem is próbál természetesnek hatni – innovatív új designja egyértelműen emberi alkotás a természet egy csodájának “emlékére”.
“Egy tökéletes emlékmű lenne, a modernitás és a természet szimbóluma, az idő és a történelem fúziója, és az emberi szellem és kitartás bizonyítéka” – vélekedik Svetozar Andreev építész a projektről.
Andreev és építészcsapata a természetes sziklafal károsítása nélkül, a hajógyártásban használt technikákat kívánna használni, és a szikla alatti stabil platformot építene fel a szerkezet felhelyezésére. A Málta Szíve nevű projekt terveit már benyújtották a máltai hatóságoknak, így hamarosan kiderül, hogyan döntenek.

- hirdetés -
276,837RajongókTetszik
6,832KövetőkKövetés
273KövetőkKövetés
26FeliratkozókFeliratkozás