Ingyen vonatjegy Európában – idén 300 magyar fiatal utazhat

Május 23-tól elérhető az Európai Bizottság Fedezd fel Európát (DiscoverEU) című honlapja, amelyen keresztül a 18 éves fiatalok pályázhatnak az ingyenes InterRail programra. A pályázatokat június 12-től lehet feltölteni a weboldalra.

- hirdetés -

Ingyen vonatjegyet minden 18 éves európai diáknak

A “DiscoverEU” névre keresztelt kezdeményezés két német aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer ötlete volt. Azt szerették volna, ha minden európai fiatal 18. születésnapját betöltve egy kéthetes, vagy akár egy hónapos ingyenes InterRail-vonatjegyet kapjon az Európai Uniótól.

A DiscoverEU nemcsak egy vonatjegy, a fiatalok ingyen utazásának ötlete egy hasonló program lehet hosszú távon, mint az egyetemistáknak szóló Erasmus, vagy a tavaly tavasszal útjára indított, kísérleti Move2Learn, Learn2Move nevű program, amiben ötezer, 16. életévét betöltött uniós fiatal vehetett részt. Ám a DiscoverEU nemcsak egy vonatjegy, annál sokkal több. Kultúrák találkozása, kapcsolatok építése, így a különböző tagállamok fiataljai megismerhetik „a határok nélküli Európai Uniót” és benne egymást.

2018-ban 300 magyar fiatal indulhat útnak Európába

2018-ban 20-30 ezer európai fiatal vehet részt a programban a 12 millió eurós keretből, ez Magyarországra vonatkoztatva 300 diákot jelent. Az elkövetkező években ez a szám azonban megsokszorozódhat. A most készülő EU 2021-2027-es ciklusának költségvetés-tervezetében a DiscoverEU-ra keresztelt InterRail programra akár évente 100 millió eurót is kaphat, ami ugyan még mindig nem elég arra, hogy minden 18 éves ingyen utazhasson, de egyre több diák számára lesz elérhető. Ha elfogadják a tervezetet a jövőben nem csak vonatra, hanem minden menetrend szerinti járatra érvényes lesz a jegy.

Fedezd fel Európát (DiscoverEU) pályázat részletei

Az Európai Bizottság két hullámban tervezi lebonyolítani a pályázatot. Először 15 ezer jegyet hirdetnek meg azoknak, akik 2018. július 1-én már betöltötték a 18. életévüket, de még nincsenek 19 évesek (azaz 1999. július 2. és 2000. július 1. között született uniós állampolgárok).

Szerdától elérhető az Európai Bizottság Fedezd fel Európát (DiscoverEU) című honlapja, amelyen keresztül a 18 éves fiatalok pályázhatnak az ingyenes InterRail programra. Egy közepes nehézségű kérdőív kitöltésével pályázhatnak az uniós országok 18 évesei, előnyt élveznek azok, akik kulturális örökségi helyszíneket fedeznének fel. Pályázni legalább egy, legfeljebb négy helyszínre lehet, az utazásokat július és szeptember között kell megtenni, amelyeket uniós tagállamból kell indítani, és az unión belül kell maradni. A pályázatokat június 12-től lehet feltölteni a weboldalra, a végső határidő július 26-án jár majd le.  Egy független szakértői testület értékeli majd a pályázatokat június végén, és az első diákok júliusban már akár útnak is indulhatnak. Az ingyenes vonatjegyet egytől harminc napos periódusra, egyéni vagy maximum ötfős csapatokban lehet igényelni. Elvárás még, hogy fotós vagy videós beszámolók készüljenek az útról, amit a project közösségi oldalára lehet majd feltölteni.

Címfotó: Jack Anstey/Unsplash

- hirdetés -
- hirdetés -
276,591RajongókTetszik
6,297KövetőkKövetés
270KövetőkKövetés
13FeliratkozókFeliratkozás
- hirdetés -