More
  - hirdetés -

  Turistaáradattól tartanak a Mamma Mia második részének forgatási helyszínén

  Az idei nyári moziszezon egyik nagy slágere kétségtelenül a Mamma Mia második része lesz. A Mamma Mia: Here We Go Again a nyár minden elmaradhatatlan kellékével felvértezve várja a mozirajongókat, görög szigettel (ami igaziból horvát), türkizkék tengerrel, sok napsütéssel, zenével és rengeteg világsztárral.

  - hirdetés -

  A film első része a Kalokairi fantázia névre keresztelt görög szigeten játszódott, melynek helyszínéül az Égei-tenger nyugati részén fekvő görög Skopelos szolgált. A film várva várt folytatásának továbbra is Kalokairi a fő központja, de ezúttal a forgatás helyszínének a horvátországi Vis szigetet választották. A vonzó adókedvezmények és a festői környezetnek köszönhetően a közelmúltban több sorozatot is forgattak Horvátországban: The Durrells, a Trónok harca és McMafia.

  Fotó: Yacht-Rent

  A horvát szigetek közül Vis a legtitokzatosabb – még a helyiek számára is. A szárazföldről 2,5 órányi kompúttal megközelíthető érintetlen sziget 1950-es évektől egészen 1989-ig szolgált a jugoszláv hadsereg bázisaként. így külföldiek egyáltalán nem látogathatták és sok helyi is inkább elköltözött. Tavaly szeptemberig egy csendes és nyugodt sziget volt (kivéve a turistaszezonban), mikor is a Mamma Mia stábja hat hétre lefoglalta a sziget egy részét.

  - hirdetés -

  A sziget több része is feltűnik a filmben, de a “főszereplő” Komíze faluja, különösen a kis Barjoska-öböl és a sziget leghíresebb látnivalója, a déli parton fekvő Stiniva strand, fehér kavicsokkal és a drámai sziklákkal.

  Fotó:  Miroslav Vajdić

  Mivel a szigeten mindössze néhány hotel van, a film sztárjai a jachtok és a villák közül válogathattak főleg a sziget keleti partján fekvő Vis városában. Amanda Seyfried, aki Donna, Meryl Streep lányát, Sophie-t játssza a 17. századi kőházba költözött a Palaca Jaksa-ba, amely a sziget háborús ellenállóként szolgált központként, míg Andy Garcia a Villa Serenát egy háromszintes luxus házat bérelt ki, amely a VisVillas.com– on keresztül foglalható és akik a főszereplők legtöbbjének a házbérlését intézték.

  Fotó: Yacht-Rent

  - hirdetés -

  A Mamma Mia első forgatási helyszíne, a görög Skopelos sziget a film bemutatása után óriási népszerűségre tett szert. Megnőtt a kereslet a szállások és az ingatlanok iránt, és az addig szinte ismeretlen sziget Rodosszal és Korfuval vette fel a versenyt. A film forgatását követően 2008-tól Skopeloson évente 15 százalékkal nőtt a turisták száma. Hasonlótól tartanak Vis szigetén is, ahol már most is komoly problémákat okoz a turizmus. A Stiniva-öböl, Európa egyik legszebb strandja már nem látszik a hajóktól, amelyek kikötnek előtte, és hasonló a helyzet a Vis szigettől öt kilométerre fekvő Bisevo-szigeten lévő Kék Barlanggal (Modra spilja) is, ahol már korlátozni kellene a látogatók számát.

   

  - hirdetés -