Főoldal / Hírek / Megváltozott a Ryanair kézipoggyász szabályzata

Megváltozott a Ryanair kézipoggyász szabályzata

A Wizz Air október 29-én bevezetett új kézipoggyász-szabályzata után január 15-től a Ryanair is új, szigorúbb poggyász szabályokat léptet életbe. Az eredetileg 2017. november 1-től bevezetni kívánt új szabályozást végül  január közepére halasztották.

A legnagyobb (és vélhetően a legtöbb dühös kommentet generáló) változás, hogy 2018. január 15-től csak az elsőbbségi beszállást igénybe vevő  (beleértve a Plus, Flexi Plus & Family Plus opciót megvásárló) utasok vihetnek fel két darab kézipoggyászt a Ryanair járatok fedélzetére.

Aki az eddigi ingyenesen felvihető nagyobb méretű bőrönddel vagy táskával érkezik (max 55cm x 40cm x 20cm és 10 kg) és nem vásárolt elsőbbségi beszállást, attól a kézipoggyászát a beszállítókapuknál elveszik és a repülő csomagterébe helyezik el, igaz; díjmentesen.

Ez egyébként eddig is elfordulhatott, ha túl sok volt a kézpoggyász, ilyenkor az érkezési sorrend számított, most viszont kötelező lesz azoknak, akik nem váltottak maguknak Priority jegyet (beleértve a Plus, Flexi Plus & Family Plus jegytípusokat). Utóbbiak továbbra is két kézipoggyászt vihetnek fel magukkal. (35cm x 20cm x 20cm + 55cm x 40cm x 20cm).

Az új kézipoggyász szabályzat különösen azokat az utasokat érintheti kellemetlenül, akiknek már megváltott ryanair jegyük volt, így nekik utasonként és irányonként 6 eurót kell fizetniük, hogy ha biztosan a fedélzeten szeretnék tudni a nagyobb méretű kézipoggyászukat. Halkan megjegyezzük, hogy az elsőbbségi beszállást és ezáltal a garantált fedélzeti poggyász felvitel csak az első 90 elsőbbségi beszállást váltott utast érinti. (Valószínűleg a statisztikák azt mutatták, hogy eddig jóval kevesebben fizettek az elsőbbségi szolgáltatásért, kérdés, hogy az új szabály életbelépése után ez hogyan változik majd.)

A szigorítások mellett azonban csökkent a sztenderd kategóriájú feladott poggyász feladási díja: 35 euró helyett csak 25 eurót kér a cég az utasoktól és a korábbi 15 kg-ról 20 kg-ra növelte a súlyhatárt.

A Ryanair közleménye kitér arra is, hogy szeretnék ösztönözni a csomagok feladását, mivel túl sokan akarták felvinni poggyászukat az utastérbe, és ez hátráltatta gépek indulását.

Copyright © 2017 Világutazó  Minden jog fenntartva.