Főoldal / Hírek / Norvégiában nyílik meg Európa első víz alatti étterme

Norvégiában nyílik meg Európa első víz alatti étterme

Hamarosan még eggyel több okunk lesz, hogy ellátogassunk Norvégiában, egészen pontosan Norvégia partvidékének legdélebbi pontjára. Itt épül ugyanis az “Under” Európa első és a világ legnagyobb víz alatti étterme.

 

Világszerte az egyik legkedveltebb turisztikai attrakciók közé tartoznak a víz alatti szállodák, éttermek múzeumok. Úgy tűnik, hogy a Maldív-szigetek és Dubaj után hamarosan Európában is kipróbálhatjuk milyen egy vacsorára öt méterrel a tengerszint alatt. 2018 februárjában Norvégia partvidékének legdélebbi pontján, Baly falu közelében kezdik meg az Under (norvégül “csoda”) nevű víz alatti luxusétterem építését, melyet előreláthatólag 2019 elején nyitnak meg.

A környezetbe illeszkedő modern művészeti alkotásnak is beillő épületet és a belső terek enteriőrjeit is a díjnyertes építészmérnöki és belsőépítészeti cég, a Snøhetta tervezi, akinek a nevéhez olyan épületek fűződnek, mint az egyiptomi Bibliotheca Alexandrina és az Oslói Operaház. Az épület egyik fele a tengerben áll, míg a másik fele sziklaként emelkedik ki a tengerből. Az étterem főbejárata tehát száraz lábbal is megközelíthető lesz a partról.

Környezeti megfontolások vezérlik a formatervezést, az egy méter vastag betonfalak és a kemény akrilüvegek kagylóhéjként védelmezik majd az épületet, mely a legváltozatosabb tengeri viszonyoknak is ellenáll majd. Mindeközben pedig külső durva struktúrája lehetővé teszi, hogy mesterséges zátonyként kagylók telepedjenek meg rajta, ami kettős célt szolgálva tisztítja a tengert, és nyüzsgő tengeri életet vonz az étterem köré.

Az étteremben az “óceáni kilátás” fogalma teljesen új értelmet nyer,  egy hatalmas – tizenegy méter széles és négy méter magas – üvegfal ad egyedülálló betekintést a tenger nyüzsgő életébe az óriási tőkehalaktól, a kagylókon át a tengeri moszatokig, melyek akár a tányérunkon is terítékre kerülhetnek. Mindössze fél méter lesz a távolság a tányéron feltálalt tőkehal és a vízben lebegő élő társa között – ígérik az építtetők.

Az Under felteszi a gasztronómiai térképre Norvégiát, még ha elsősorban (legalábbis egyelőre) nem is a Michelin-csillagokkal fog kitűnni hanem a környezettel. Az egyszerre akár 100 vendéget befogadó étterem fő fogásai természetesen a tenger gyümölcseiből kerülnek ki a dán séf, Nicolai Ellitsgaard Pedersen segítségével. De lehetőség lesz a tengeri madarak és a vadon élő juhok kóstolására is, amelyeket a közeli szigetvilágban legeltetnek.

A nyitvatartási időn kívül az étterem egyes részei tengeri biológiai kutatóközpontként is működnek, ahol a tengeri élet viselkedését vizsgálják és segítenek az étterem körüli tengerfenék optimális körülményeinek kialakításában. (Forrás)