Főoldal / Hírek / A világ első repülő gleccsere – az izlandi Icelandair Európa legnagyobb gleccsere előtt tiszteleg

A világ első repülő gleccsere – az izlandi Icelandair Európa legnagyobb gleccsere előtt tiszteleg

Az izlandi légitársaság, az Icelandair 80 éves évfordulójának alkalmából útjára bocsájtotta az egyik legkülönlegesebb és talán mondhatjuk, hogy legszebb festésű repülőgépet.

Az Icelandair minden repülőgépe egy-egy izlandi vulkán után kapja a nevét, de a légitársaság 80. születésnapjára készülve kivételt tett, és Európa legnagyobb gleccsere után Vatnajökull-nak nevezte el egyik gépét. A Boeing 757-200-as repülőgép festését ez a csodás gleccser ihlette. Mi kellett ahhoz, hogy a gleccser megelevenedjen egy ilyen hatalmas gép törzsén? Négy airbrush művész, és huszonegy segítő akik az 590 négyzetméteres „repülőgépvásznon” mintegy 2500 munkaórát töltöttek el a műalkotás elkészítésével. Az elképesztő kompozíció 195 liter festék felhasználásával készült és ahogy az a képeken látható, az eredmény tényleg lenyűgöző!

vatnajokull_icelandair_2

Vatnajökull Izland legnagyobb összefüggő jégmezője és 8100 km²-es területével Európa legnagyobb gleccsere. Izland délkeleti részén fekszik, az ország területének több mint 8%-át foglalja el. Az átlagos jégvastagsága 400 méter, a maximális pedig eléri az 1000 métert. Ha ezt elosztanánk Izland egész területére, akkor átlagos 30 méteres jégpáncél fedné a teljes szigetet.

vatnajokull_icelandair_1

A légitársaság Vatnajökullra keresztelt gépét nem csak kívülről öltöztette fel, de a belső tér is úgy került kialakításra, mintha egy jégbarlangba csöppentünk volna.  A jeges hatást a kék színű LED-es megvilágítás adja, míg a fejtámlákat és az üléseket fehér és türkiz árnyalatok dominálják. Az italos kocsit gördülő gleccserbarlangokká alakították ahol az ingyenes italok, a poharak, a szalvéták, sőt, még az elsősegély papírzacskók is gleccseres díszítést kaptak. [irp posts=”9249″ name=”Izland – gleccserek országa (is)”]

Ha szeretnéd kipróbálni, a legnagyobb eséllyel az Egyesült Királyság (Glasgow, Manchester, Birmingham, London Heathrow és a Gatwick)-Izland útvonalakon utazhatsz vele, de nem kizárt, hogy Európa vagy Észak-Amerika más városaiból is eljuss vele Izlandra. Az Icelandair aktuális menetrendjéről itt tájékozódhatsz: www.icelandair.us

(icelandair.us)