Melyik a világ legjobb országa? – Good Country Index

Az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek adatbázisain alapuló felmérés alapján elkészítették a Good Country Index-et. Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, de a tudományos életünkkel élenjárók vagyunk. Bár a visegrádi négyektől elmaradtunk, így sem rossz az eredmény.
A Good Country Index az alapján sorolja be a világ országait, hogy mennyire járulnak hozzá a közjó megvalósulásához vagyis a Föld és az emberiség boldogulásához. A készítők kihangsúlyozták, hogy céljuk nem ítélethozatal az egyes országok felett, inkább egy globális párbeszéd elindítása, hogyan szolgálhatnák az országok egyszerre állampolgáraik és a nagyvilág érdekeit.

- hirdetés -

GoodIndex_Hungary

A sorrend felállításához olyan kategóriák alapján dolgoztak, mint a Tudomány és technológia, Kultúra, Nemzetközi béke és biztonság, Világrend, Bolygó és klíma, Jólét és egyenlőség, Egészség és elégedettség.


A főkategóriákon belül további alkategóriák sorakoznak, mint  példáula Nobel-díjak, szabadalmazott találmányok, mozgásszabadság (beleértve a vízum adásának korlátozását is), békefenntartó csapatok, nemzetközi erőszakos konfliktusok,internet biztonság, jótékonyság, az aláírt ENSZ szerződések száma, menekültek befogadása, veszélyes hulladékok exportja, CO2 kibocsátás mértéke, nyitott kereskedelem, ENSZ önkéntesek külföldön, fejlesztések támogatása, élelmiszer adományok, gyógyszer export mértéke stb.

- hirdetés -

GoodIndex

A fentebb említett kategóriák alapján a Good Country Index 125-ös listáján Írország került az első helyre. Magyarország az összesített listán a 61. helyet szerezte meg, de a legjobb részeredményt (9. hely) a Tudomány és technológia kategórián belül értük el, amit elsősorban Nobel-díjasainknak továbbá a szabadalmaknak és a nemzetközi publikációknak köszönhetünk. Írország mögött az első tízbe jutott Finnország, Svájc, Hollandia, Új-Zéland, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Dánia és Belgium (ebben a sorrendben).