Hollókői Húsvéti Fesztivál – nő nem marad szárazon

2013 Hollókő számára több szempontból is fontos esztendő. A település a 25. évfordulóját ünnepli annak, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága Budapest mellett elsőként vette fel a világörökségi listára. 2013 a megújulás éve Hollókőn: az ékszerdoboz-falu nagy dobásra készül.
Hagyomány az újításban

Hollokó_húsvét2
Mondhatnánk, hogy a Budapesttől mindössze 90 km-re lévő, Nógrád megyei ékszerdoboz olyan, mint az augusztus huszadikai tűzijáték, a balatoni naplemente vagy a kiselefánt az Budapesti Állatkertben: egyszer mindenkinek látnia kell! Ám Hollókő több ennél: hazai identitásunk, kultúránk része, mely egyedülálló módon, eredeti állapotában őrződött meg. Hollókő a miénk, hozzánk tartozik. Magyarország egyetlen olyan faluja, mely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Ám nem csak a falukép egyedi. Hollókő hű maradt múltjához, őrizve és hirdetve karakteres, erős palóc hagyományait. A település vezetése és turisztikai szakemberei a hagyományokra alapozva alakítanak ki olyan élménydús, látványos kirándulóhelyszínt, mely nem csak családoknak, baráti társaságoknak jelenthet kiváló úti célt, de képes a külföldi vendégek számára is Magyarország népi kultúrájának egyfajta eszenciáját nyújtani.

Hollokó_menyasszony
Nő nem marad szárazon
A 2013-as eseménynaptár első és egyik legfontosabb bejegyzése a hagyományos hollókői Húsvét. A településen ilyenkor előkerülnek a színpompás palóc viseletek és apadnak a kutak: a legények vödrökkel, hagyományos szódásüvegekkel felfegyverkezve indulnak a lányok felvirágoztatására. A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot.

Hollokó_húsvét

- hirdetés -

A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép a Kerekes Band, a Csík Zenekar, a Balkan Fanatik, a Tükrös és a Tárkány Művek. Idén húsvétkor nem is érdemes más programon gondolkozni, annyira kereknek és színvonalasnak ígérkeznek a hollókői napok. Ha szeretné átélni a hagyományos, magyar húsvét hangulatát remek ételek-italok és
programok mellett, Hollókőn a helye!

Részletes programlista:
Hollókői Húsvéti Fesztivál 2013 Részletes Programja
Hollókő szórólap program

Hollokó_Húsvét_prog

- hirdetés -
- hirdetés -
276,938RajongókTetszik
6,997KövetőkKövetés
281KövetőkKövetés
33FeliratkozókFeliratkozás