Rejtélyes helyek Londonban

Bár London frekventált turista célpont, számos olyan helyet rejt, amelyet még alig látott valaki, sőt a helyiek sem tudnak róla, noha nap mint nap elsétálnak felette, mellette. Ilyen például Churchill másodlagos földalatti hadiközpontja, amiből kifelejtették az illemhelyeket, vagy a Viktoriánus Katakombák, amelyek koporsóiból rég elfeledett kórok szabadulhatnak el, ha illetéktelenek kinyitják őket. A Travel Channel látható műsora, a “Titkok és rejtélyek: London” öt ilyen titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket.

- hirdetés -

Churchill_War_Rooms

Az első állomás a Cabinet War Rooms (földalatti hadműveleti központ), ahonnan Churchill és kormánya a II. világháború idején hadműveleteit irányította. A falak tele vannak ragasztva különböző térképekkel, közelről több ezer apró gombostű nyomát látni, melyek mindegyike más és más történeteket és titkokat rejt. Ezt követően a Paddock Bunkert ismerhetjük meg, ami Churchill másodlagos földalatti főhadiszállása lett volna, arra az esetre, ha a Cabinet War Rooms-t behatolás vagy bombatámadás éri. Itt 50 szoba volt, a teljes kormány és a 150 fős személyzet is elfért volna, és még egy BBC stúdiót is kialakítottak. Végül Churchill nem találta megfelelőnek, részben talán amiatt, hogy az illemhelyeket teljesen kifelejtették. A Paddock Bunker mára az enyészet martaléka lett, napjainkban úgy néz ki, mint egy horrorfilm forgatási helyszíne, nem véletlen, hogy már számos horrorfilmet forgattak odalent.

Titkok_es_rejtelyek_3

- hirdetés -

A „Titkok és rejtélyek” londoni különkiadása ezen kívül egy barlangrendszer, a Chislehurst Caves titkát is kutatja, ahol állítólag a kelta papok áldozati szertartásokat végeztek. Az áldozatok szellemeit többen látni vélték. 1957-ben egy brit lap 5 font jutalmat ígért annak, aki egy éjszakát eltölt a barlangban. Bár sokan jelentkeztek, végül csak nyolcan teljesítették ezt a kihívást. A következő állomás az Aldwych Station, amely egy használaton kívüli földalatti állomás London szívében. Bizonyára több millió ember sétál el mellette minden nap, és nem is sejti, hogy ott rejtőzik.

West Norwood_katakombak

Végezetül a West Norwood temetőben található Viktoriánus Katakombákhoz látogathatunk el, mely egy igazán kísérteties hely, körülbelül 1300 koporsót tartalmazó sírbolt húzódik meg a föld alatt. Rob Bell, aki végigkíséri a nézőket ezeken az utakon, elmesélte, hogy a Katakombák munkatársai kikötötték, hogy nem mutathatják meg, hogy pontosan hol helyezkednek el a sírok a temetőben, hiszen nem szeretnék, ha kíváncsi felfedezők betörnének a helyszínre. Erre volt már korábban precedens, és azt leszámítva, hogy nagyon drága az esetleges károk kijavítása, potenciálisan maguk és mások életét is kockára tehetik. A koporsók némelyikében lehetnek olyan halálos kórok, mint például a tuberkulózis és a himlő. Ha valaki kinyitja ezeket, előfordulhat, hogy újra szabadon engedi ezeket a fertőzéseket a nagyvilágba. Rob, aki gépészmérnökből lett tévés műsorvezető, azt is hozzátette, hogy a sorozatban betekintést nyerhetünk a Viktoriánus kor furcsaságaiba, például hogy akkoriban az emberek portré-stílusú fényképeket készítettek halott szeretteikről, és kiakasztották a falra. A sorozat tehát nem csak izgalmas helyeket fed fel, hanem sokat elmesél a különböző korok embereiről, szokásairól.