2030-ra Délkelet-Ázsia lesz a világ legkedveltebb úti célja



Délkelet-Ázsiába csak az eljutás drága, ha már ott vagyunk ár-érték arányilag remek szállodákban élvezhetjük ennek a csodálatos térségnek az adottságait. Természetesen itt is vannak kisebb-nagyobb különbségek a régiók között, de itt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő árkategóriát.

- hirdetés -

Délkelet-Ázsia

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) 2013-as adatai (World Tourism Barometer) szerint Délkelet-Ázsiában nőtt legmagasabb mértékben a beutazó turizmus.

nagytáblakép2

- hirdetés -

Erős hosszútávú növekedés várható ebben a régióban, és ennek a trendnek köszönhetően 2030-ra Délkelet-Ázsia lesz a leglátogatottabb régió a világon. Hazánkban is egyre több utazó választja ezt a térséget, a legkedveltebb desztinációk Thaiföld, Indonézia, Malajzia és Szingapúr. Bangkok beutaztató központként elveszítette vezető szerepét, helyét Szingapúr vette át. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) a nemzetközi turizmus alakulásáról kiadott előzetes adatai szerint Délkelet-Ázsiában nőtt legnagyobb mértékben, 10%-kal a beutazó turizmusa 2013-as évben.

The-Helix-Singapore-600x375

Egyre nagyobb a kereslet a kevésbé ismert egzotikus nyaralóhelyek iránt, ilyen például Myanmar (Burma), ahol 2012-ben 30%-os volt a növekedés az előző évhez képest, és 2013-ra is hasonlóan magas növekedést valószínűsítenek.

Szingapúrban 2013-ban 6,7%-os növekedést regisztráltak az előző évhez képest. Az elmúlt években Bangkok helyett Szingapúr vált a beutazás központjává, ahonnan számos trópusi nyaralóhelyre és délkelet-ázsiai nagyvárosba eljuthatunk regionális légitársaságokkal. Szingapúr a térség legfejlettebb országa, ahol az utazókat garantált minőség és remek ár-érték arány várja.

táblázat

A hazai adatok is a nemzetközi trendeket támasztják alá. Simon Karolina, az Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője elmondta: „2011 óta folyamatos növekedés figyelhető meg a délkelet-ázsiai régióba utazó magyar turisták tekintetében. A Malajziai Nagykövetség adatai szerint a Malajziába utazó turisták száma 2013. január-szeptember időszakra vonatkozóan 25%-kal emelkedett 2012 azonos időszakához képest. Az Ázsiaspecialista utazási iroda, amely aTumlare Corporation Hungary Kft. erre a régióra szakosodott kiutaztatási részlege, 2013-ban 413 millió Ft bevételt ért el, amely 46%-os növekedést jelent el az előző évi bevételhez képest. Az érdeklődés növekedését az is jól jelzi, hogy stratégiai partnerünk, a Turkish Airlines, járatbővítései révén március 30-tól már napi három járat köti össze Budapestet Isztambullal, így több lesz a csatlakozás a térségbe. ”

koh_lipe

Az Ázsiaspecialista utasai jellemzően 7-10 éjszakát töltenek Délkelet-Ázsiában. A fiatalok körében a több úticélt kombináló, személyre szabott utazások népszerűek, míg az idősebb generáció által leginkább a magyar nyelvű idegenvezetővel szervezett körutazások a keresettek. A klasszikus desztinációk mellett sokan szeretnének egzotikus, kevésbé ismert helyeket felfedezni, mint Langkawi és Tioman szigete, valamint Borneó dzsungelei. A hagyományos utazási motivációk mellett, mint a pihenés és a helyi kultúra megismerése, egyre inkább megfigyelhető az öko- és gasztrotúrák és a világörökségi helyszíneket érintő utazások iránti kereslet. A nemzetközi trendek és a növekvő turisztikai látványosságok fényében a magyar utazók egyik legkedveltebb trópusi nyaralóhelyévé válhat a térség.

- hirdetés -