Montevideo, Dél-Amerika gyöngyszeme

Montevideo nem tartozik Dél-Amerika legismertebb desztinációi közé, ennek ellenére egy igazi rejtett gyöngyszem a kikapcsolódásra vágyóknak. Egy jó steak után csak komótosan követnünk kell a matét szorongató helyieket, hogy a legjobb strandokra és igazi kulináris élvezetekre akadjunk!

- hirdetés -

Uruguay. Azon kívül, hogy jók fociban és valahol Argentína mellett találhatóak, nem sok előzetes tudásunk volt ezzel a kis országgal kapcsolatban. De ha már Buenos Airesben jártunk, úgy döntöttünk megnézzük magunknak a közeli államot és fővárosát, Montevideót. A látogatás során nem kellett sok, Montevideo kedvenc városaink sorába lépett, az ország lakóit, a barátságos és laza “uruguayokat” pedig rögtön a szívünkbe zártuk.

A miniszterelnök és a háromlábú kutya

Az utazás előtt persze utánaolvastunk úti célunknak és kiderült, hogy egy igazán különleges országgal állunk szemben. Ott van például egykori miniszterelnökük, José Mujica, aki hivatalban töltött ideje alatt teljes fizetését az államnak ajánlotta, míg ő egy kis lakásban élt háromlábú kutyájával. Uruguay szó szerint egy fiatal ország, hiszen lakosságának mintegy negyede 16 év alatti és a 2019-es választásokon is zömmel harmincas éveikben járók indultak. Emellett élen járnak innovatív megoldásokban is: elsők között legalizálták a marihuánát (uruguayi állampolgárok számára), Montevideo – amelyet Dél-Amerika egyik legbiztonságosabb és legdrágább városaként tartanak számon – terein pedig ingyenes wifi és bérelhető elektromos rollerek várják a városba látogatókat. A világon az uruguayiak fogyasztják a legtöbb maté teát és marhahúst, amiben Argentína követi őket. Apropó, Argentína: a szomszéddal való az örökös összehasonlítgatást kifejezetten utálják, ennek ellenére több hasonlóságot is felfedezhetünk a két nemzet között szokásaikat és történelmüket illetően.

- hirdetés -
Naplemente a Buenos Airest és Montevideót összekötő Rio de la Plata felett

A kihagyhatatlan maté és La Rambla

A Rio de La Plata, vagyis “Ezüst folyó” torkolata már alapvetően erős kötelék és fontos útvonal a két város között (ha komppal érkezünk meg Buenos Airesből, ezt fogjuk átszelni). Partjai pedig központi szerepet töltenek be a montevideóiak életében. A torkolat mentén, 22 kilométer hosszan fut a La Rambla sétánya, amelyet futók, biciklisek népesítenek be a nap minden szakaszában. Maga a part kinézete alapján akár tengerpart is lehetne, ahol pálmafák és lágy homok ölében élvezik az emberek a nyugodt, tiszta édesvizet. A rengeteg rekreációs tevékenységhez, például strandoláshoz mi is bátran csatlakozhatunk a városban található 18 fürdőhely egyikén. Erre különösen alkalmas a helyi tavasz és nyár időszaka (októbertől májusig), amikor a La Rambla által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket maximálisan kiélvezhetjük. A Rio de la Plata mellett egyébként este indul be igazán az élet: barátok gyűlnek össze egy kis feszültség levezető röplabdára és vehemens szülők szurkolásától hangos a part a helyi iskolások focimeccsein.

Strand Pocítos városrészben

A kikapcsolódást és szocializálódást magas fokon művelő helyiek mellett gyakran láthatunk egy nagy termoszt, csészével és a belőle kilógó szívószállal. Mindezek a yerba maté tea készlet részei. A rengeteg pozitív élettani hatással – és koffeinnel – rendelkező főzetet a maté fa leveleiből és ágacskáiból készítik, egy csészén gyakran egy egész társasággal osztozva, a termoszban található forró vízzel újra és újra felöntve az őrleményt. A maté fogyasztását, az argentinokhoz hasonlóan, órákon keresztül képesek művelni, mintegy mellék- vagy akár önálló tevékenységként. Így ha már itt járunk, érdemes beszereznünk egy készletet, hogy átélhessük az igazi uruguayi életérzést. Nem beszélve arról, hogy a készlet szuvenírnek is tökéletes lehet.

Együk, igyunk, kulturálódjunk, de csak komótosan!

Az egyik legismertebb uruguayi pohárköszöntő így hangzik: “Egészséget, gazdagságot, szerelmet és időt, hogy mindezeket élvezhessük!”. Tény, hogy Montevideo megadja a módját a kulináris és kulturális élvezeteknek, legyen szó egy egyszerű eszpresszóról, szendvicsről vagy tangó előadásról.

A főváros pezsgését Montevideo történelmi épületekkel tarkított belvárosában (Ciudad Vieja) tudjuk a legjobban megtapasztalni. A Plaza Independencia szomszédságában rengeteg éttermet és kávézót találunk, az ebédelő dolgozók tömegéhez csatlakozva be is ülhetünk ezek egyikébe (például: La Pasiva), hogy kipróbáljuk a város méltán híres szendvicsét, a steakkel, sajttal és zöldségekkel bőségesen megpakolt chivitót.

- hirdetés -
Fotó: mattrubens/flickr.com

Ha ezek után még éhesek lennénk, netán egy híres uruguayi steakre vagy egy jó helyi vörösborra vágynánk, meglátogathatjuk a Mercado del Puertó történelmi épületét, amely sok budapesti piachoz hasonlóan modern és tradicionális hatásokat ötvözve éttermekkel, kávézókkal és szuvenír boltokkal várja a látogatókat.

Fotó: jikatu/flickr.com

A kikötő épülete 1868-ban épült és a 19. században fontos szerepet töltött be a több százezer európai bevándorló befogadásában. Nem véletlen tehát, hogy Buenos Aireshez hasonlóan Montevideo építészetén és kultúráján is érződnek a bevándorlási hullám hatásai. Itt található például a világ egyik legismertebb történelmi kávézója, az 1877-ben kinyitott Cafe Brasilero, amely rengeteg ismert művész törzshelye volt, manapság pedig fiatal baristák pörkölik kényelmes tempóban a kávészemeket a pult túloldalán. De kiváló példa erre Uruguay legfontosabb színháza, az 1856-ban, olasz építész által tervezett Teatro Solís is, ahol az előadásokon kívül angol nyelvű idegenvezetésen is részt vehetünk, melyek honlapjuk szerint szerdánként ingyenesek.

Plaza Independencia a Palacio Salvo ikonikus épületével

Ha már kultúra: kevesen tudják, de Argentína mellett Uruguay (is) a tangó szülőhazája. Ez persze állandó vita tárgyát képezi a két ország között. Ha itt járunk, egyszerűen jegyezzük meg, hogy a tangó innen származik, míg Argentínában járva Argentínából. Buenos Aireshez hasonlóan Montevideóban is gyakran, akár az utcán is felcsendülhetnek a szenvedélyes ritmusok. A tánc lépéseit pedig magunk is elsajátíthatjuk (például: Joventango), de dönthetünk úgy is, hogy inkább a profikban gyönyörködünk a tangó klubok egyikében (például: El Chamuyo).

- hirdetés -

Annak ellenére, hogy rengeteg a közös vonás Buenos Aires és Montevideo között, az uruguayi főváros sokkal inkább emberléptékű, mint argentin testvére. Üdítően keverednek benne a régi tradíciók az újjal, a nagyvárosi lüktetés mellett pedig időt és helyet biztosít lakóinak arra, hogy azt a maté teát igazán komótosan élvezhessék. Ebben az emberközpontú és barátságos városban talán nem is olyan nehéz lazának, kedvesnek és segítőkésznek lenni, ahogy azt az uruguayók több ízben bebizonyították számunkra. Mert Montevideo nem csak egy röpke látogatásra, hanem az életre lett tervezve!

Copyright © 2020 Postcards and diaries.  A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll (nyitókép: guillermoluis21/flickr.com), írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.