More
  - hirdetés -

  3 ok, hogy miért utazz minél előbb Grúziába

  Grúzia változatos tájaival, vadregényes hegyeivel és multikulturális fővárosával, Tbiliszivel évről évre népszerűbbé válik. Sőt, folyamatos rekordokat dönt turisztikai látogatottságában. Míg 2010-ben a 2 millió ember vágott neki a kaukázusi országnak, addig 2019-ben 9,3 millió! Évről évre meredeken növekszik a szám, amelyért az ország tudatosan tesz: 2016-ra elkészült a Nemzeti Turisztikai Fejlesztési Stratégiájuk, amelyben rögzítették a következő 10 év teendőit a fenntartható turizmus jegyében. A sí és tengerparti úti célok mellett kulturális-oktatási-, rekreációs-, egészség és spa-, kaland-, vidéki- és MICE turizmust fejlesztik. Grúzia egyre bővülő kínálata mellé mi most kerestünk három okot, amiért mindenképp érdemes ellátogatni ide.

  - hirdetés -

  Az ország a túrázók Mekkája

  Rendkívül változatos tájaknak lehetünk felfedezői a Fekete-tengertől a magas hegyekig. A túrázás szerelmeseinek kerüljön bakancslistájára az ország. Azok számára ajánljuk a vidéket, akik szeretnék elkerülni tömeget, és a természet üdítő csendjére és a senki földjére vágynak.

  A hegyen-völgyön kanyargó ösvényeken ritkán látni turistát, még a legnépszerűbb túra útvonalakon is napi 20-30 emberrel lehet találkozni. A növekedési mutatókból előre jelezhető, hogy ez változni fog. A kényelmes kirándulás szempontjából pozitív fejlemény, hogy az útvonalak mentén kezd kialakulni az infrastruktúra, kávézók, pihenők épültek. Helyi pásztorok kínálkoznak lovaikkal, hogy megkönnyítsék átjutásunkat a legnehezebb terepeken. Azonban megvan veszélye, hogy a hirtelen és gyors fejlődéssel ez átalakul, és a szívélyes, kedves kiszolgálás haszonvadász üzletté válik, amely nyomot hagyhat az autentikus túrázás élményén.

  - hirdetés -

   

  A grúz konyha kihagyhatatlan

  A napi kilométeradag legyaloglása után nehéz tagok és az éhes gyomor megérdemli a finom, meleg étket. Az ország gasztronómiája bőven tartogat kellemes meglepetéseket, egy utazás során 5-6 régió finomságait kóstolhatjuk végig, hiszen hatással volt rá az orosz, az iráni, az azeri és a török konyha köszönhetően a szomszédos népek közös történelmének, sőt még a mediterrán gasztronómia jegyei is megfigyelhetők.

  A grúzok nagyon szeretnek sok időt és energiát fektetni étkezéseikben. Megvan ennek az eredménye, változatos fogásaikkal hamar belopják az utazó szívébe magukat. Alapételük a Khachapuri, amely egy sajttal töltött kenyérféle, biztosan van 6-7 féle változata. Töltött gombájukat, és a zöldséggel, hússal vagy sajttal töltött tésztabatyujukat, a Khinkalit sem szabad kihagyni. Bátran válogassunk húsételeik közül.

  - hirdetés -

  Érdemes megismerkedni fordulatos történelmével

  Teli gyomorral már fogékonyabb az ember egy kis kultúrára. Tbiliszi tökéletes bemutatóhelye annak, hogy az ország története során hány nép, kultúra fordult meg itt hosszabb-rövidebb időre.

  Fellelünk a városban posztszovjet betonépületeket, mediterrán óvárost, törökfürdőt, valamint mecsetet, görögkatolikus templomot és zsinagógát is. Minek köszönhető ez a kulturális sokszínűség?  Az ország Ázsia és Európa találkozásánál helyezkedik el, ebből adódik, hogy a terület gyakran volt a nagyhatalmak ütközőterülete. Iráni, török, arab, orosz, grúz, örmény, görög és latin kultúra honosodott meg a fővárosban, amely változatos építészetén végig követhető.

  - hirdetés -

  Aki fővárost elhagyva kihelyezett történelem órára vágyik, izgalmas felfedezést tehet a Truso völgybe. Grúzia északnyugati vidékén, a Kaukázus legmagasabb hegyei között 600-800 éves erődrendszerekre bukkanhatunk. Erről a vidékről készítettünk egy drónvideót is.

  A középkori világot idézik meg a különleges építészeti remekek. A környéken egy elhagyatott oszét kis falu, Ketrisi, és geotermikus források is megtalálhatóak. Az izgalmas vadon legkönnyebben Kazbegi faluból közelíthető meg, ahol taxisok várják fuvarra készen a turistákat.

  Grúzia kincseiből bőségesen válogathatunk, de érdemes mielőbb ellátogatni az országba, hogy a nagy turisztikai fellendülése esetleges negatív hatásait még legkevésbé tapasztaljuk meg. Ez a legjobb pillanat, hogy felkerekedjünk megmászni kietlen hegyeit és megismerjük változatos történelmét.

  - hirdetés -

  Copyright © 2020 WanderWell.hu Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -