More
  - hirdetés -

  Peru fehér városa – misztikus vulkánok és kulturális élvezetek Arequipában

  Arequipa, Peru fehér városa ideális célpont a kalandkedvelők számára: a környező sivatagban hatezres csúcsokat mászhatunk meg, inka romok között kalandozhatunk a világ egyik legmélyebb kanyonjában, de megmerítkezhetünk a perui kultúrában is ebben a gyönyörű, UNESCO Világörökség részét képező városban.

  - hirdetés -

  Arequipa, Peru második legnagyobb városa és az ország egyik leggyönyörűbb települése, ezt pedig kétségkívül szemet gyönyörködtető építészetének köszönheti. Már az inka időkben éltek itt emberek, de jelenlegi arculata a 1500-as évektől, spanyol hódítást követően alakult ki. A hódítók hozták magukkal kifinomult építészeti szokásaikat, amiken csak európai, hanem arab vonásokat is felfedezhetünk. A spanyolok ugyanis évekig arab uralom alatt álltak, így kerültek a közel-keleti hatások Arequipa építészetébe. A város tehát jó példa arra, hogy a világ kisebb, mint gondolnánk. De számtalan más oka van annak, hogy az UNESCO Világörökség részét képező “Fehér város” az egyik kedvenc településünkké vált Dél-Amerikában.

  Város a kalandvágyóknak: ahol megmászhatunk egy hatezres vulkánt

  - hirdetés -

  Arequipa becenevét a főteret körbevevő és építészetét meghatározó fehér épületeiről kapta. A színválasztásnak pedig egyszerű oka volt: építőanyagként a vulkanikus eredetű fehér színű sillart használták a spanyolok. Vulkánból ugyanis van bőven a környéken: a sivatagi város képét meghatározzák a mögé magasodó Misti, Pichu Pichu és Chachani hegyei, mely tűzhányók aktivitása miatt pedig Arequipa állandó veszélyben van. Az inkák például annyira tartottak a szomszédos hegyektől, hogy folyamatosan emberáldozatokat mutattak be nekik: a jelenleg alvó Chachaniról többek között egy gyermek múmia is előkerült a közelmúltban. A magas hegycsúcsok különlegességét tovább fokozza, hogy a sivatagi klímának köszönhetően tetejüket ritkán borítja hó és az alapból magasan, 2328 méteren található Arequipából viszonylag könnyen meg lehet hódítani őket.

  Arequipát sivatag veszi körbe és közvetlen kapcsolata van a tengerhez, nagyban hozzájárulva gazdasági szerepéhez

  Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy minden adott volt a kalandhoz – beleértve a felszerelést, erőnlétet és a magassághoz való akklimatizálódást – így hosszas alkudozás után meggyőztük a városban található turisztikai cégek egyikét, hogy csak a fuvart biztosítsák számunkra. Így jutottunk el a 5200 méteren lévő alaptáborig, hogy másnap hajnali 1 órakor, minimális alvást követően meginduljunk a 6075 méter magas Chachani csúcsa felé. Meglepetésünkre a négy fős szervezett túra előtt, elsőnek értünk fel a hegy tetejére és kettesben élvezhettük a kilátást első hatezres csúcsunkról. Mindez persze egyszerűen hangzik, de életünk egyik legnehezebb órái voltak a hideg völgyszélben való felmenetel pillanatai. Hangsúlyozom, nem vagyunk hegymászók, csak túrázni szerető aktív emberek, akik motiváltak voltak arra, hogy Dél-Amerikában több ízben másszanak meg technikai felkészültséget nem igénylő, 5000 méteres csúcsokat. A Chachanin azonban ezt a magasságot elérve már minden lépés fájt, miközben a fagyos lábainkat és kezeinket próbáltuk melegíteni, felváltva tartva egymásban a lelket. Magamat is meglepve a csúcs megpillantásával megtáltosodtam:  életemben először talán ekkor éreztem meg igazán saját lelki erőmet és mentális, fizikai tartalékaimat. Ahogy a túravezető mondta: “Ha bármi nehézség adódik majd az életedben, gondolj erre a hegyre!” Pont ezért éri meg Arequipából (vagy bárhonnan, legalább egyszer!) egy ilyen kalandba belevágni. Ezek azok pillanatok, amik már örökre velünk maradnak és az egyik legmeghatározóbb élményünk lett a városból.

  Alaptábor, hajnali csúcstámadás és a Chachani teteje, kilátással a Mistire

  Város a húsevőknek (is): a perui konyha

  A testet sanyargató hegymászás ellenére perui kalandozásaink után Arequipába megérkezni olyan volt, mint Párizsba két év vidéki kambodzsai száműzetés után. Nyugati szolgáltatások, gyönyörű, szinte európai környezet, jó éttermek, kávézók, múzeumok és történelmi épületek várják az idelátogatókat.

  - hirdetés -

  Mégis, a perui “életérzésnek” mindezek csak kis százalékát teszik ki. Számunkra az “igazi” Peruhoz addigra hozzátartozott az egészséges (na jó, néha felfoghatatlan) káosz, szeméthegyek a folyókban, színes szoknyákban pomponos kisbárányokkal pénzért pózoló asszonyok és a ceviche, az ország legismertebb halétele, ami már a fülönkön jött ki, de nem volt mit (t)enni, mert csak ezt lehetett mindenhol kapni.

  Ha nyitva tartjuk a szemünket, ezt a Perut a decens Arequipában is megtapasztalhatjuk. A ceviche és a halételek népszerűsége ellenére azért a vegetáriánusok nem Dél-Amerikában fogják megtalálni kulináris Mekkájukat. A helyiek valahogy úgy viszonyulnak a vegetarianizmus fogalmához, mint a Bazi nagy görög lagzi nagynénije az új vegetáriánus rokonhoz: “Nem eszik húszt? Nem baj, akkor szütök bárányt!”. Ha bárány nem is, de láma, sőt tengerimalac lesz a tálakon bőséggel! Peruban ugyanis a számunkra kedves kis állatnak inkább a malac, mintsem a háziállat vonása van kiemelve. Így a piacokon zsákból vehetünk élő malackát vagy dönthetünk úgy, hogy a Misti/Chachani megmászása után beülünk egy tradícionális étterembe és egy jó cuyjal jutalmazzuk magunkat:

  A híres cuy. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem én voltam az elkövető.

  De nincs ok az aggodalomra, a protein mellett vitamin készleteinket is fel tudjuk tankolni Arequipában, éppen ezért a tipikus helyi tevékenységnek számító piacozást sem érdemes kihagyni! Friss gyümölcsök elképesztő kavalkádja és kukorica, különféle magok, például quinoa garmadája fogad majd minket a Mercado San Camilloban, ahol a kifőzdék egyikében akár a fenti ételeket is kipróbálhatjuk. De isteni gyümölcslevekből, sőt kézműves termékekből is bevásárolhatunk itt.

  - hirdetés -

  Város a lámák és kézműves termékek kedvelőinek

  Apropó, kézműves termékek. Arequipa Lima után nem csak méret, hanem gazdasági teljesítmény szempontjából is élen jár az országban. Ez szerencsés földrajzi elhelyezkedése mellett a textiliparnak köszönhető. Az itt vásárolható termékek ugyanis a világon egyedülálló minőségűek és szerencsénkre a piacoktól kezdve a rengeteg kézműves butikig találkozhatunk velük. Sőt! Elmehetünk a gyapjú forrásához is, mégpedig egy láma és alpaka simogatással egybekötött múzeumlátogatásra az “Alpaka Világba” (Mundo alpaca). Itt a textíliák feldolgozásának minden lépését végigkövethetjük, a végén pedig bevásárolhatunk az itt készült, szemet gyönyörködtető termékekből a múzeumhoz tartozó butikban.

  Idejutás

  Az Arequipába való eljutás két másik nagyobb városból és turisztikai központból, Limából és Cuscoból busszal, vonattal és repülővel lehetséges. Buszokat illetően a drágább, ám megbízható PeruHop honlapján, vagy a városok termináljában válogathatunk a jegyek közül. A buszoknál drágább vonatok csak a Machu Picchu városából, Cuscoból járnak: tájékozódásra jó kiindulási alap lehet a Perurail honlapja, ahol előre lefoglalhatjuk jegyeinket. Vagy ott van a repülő, amelyet akár a fővárosból és Cuscóból is igénybe vehetünk (oda-vissza út Lima és Arequipa között 2020 januárjában 12 000 forintba kerül).

  - hirdetés -

  Mikor utazzunk?

  Arequipa szerencsére az állandó tavasz városa, kellemes, 24 fokos klímája van napközben. Ha mindenképp be akarjuk biztosítani az állandó napsütést, a legjobb áprilistól decemberig meglátogatni, ezek a szárazabb, kevésbé felhős hónapok. A település sivatagi klímája miatt az estékre azért érdemes melegebb öltözékkel, az erős UV sugárzás miatt pedig egy jó naptejjel is készülni.

  Egyéb programok és látnivalók

  • Colca-kanyon: túrázzunk kondorkeselyűk és inka ősök nyomában a világ egyik legmélyebb kanyonjában. Az Arequipától 4 órára található kanyonhoz számos cég kínál több napos túrákat (ezeket a városba érkezve is legfoglalhatjuk).
  • Plaza de Armas: a város gyönyörű főtere rendezvényeknek, vagy a padokon való békés üldögélésnek ad otthont.
  • Calle Mercaderes: Arequipa bevásárló utcájában beszerezhetjük a kézműves szuveníreket. Ide jöjjünk akkor is, ha amerikai étteremláncokra vágyunk.
  • Catedral de Arequipa: a Plaza de Armas meghatározó épülete a gyönyörű és ingyenesen látogatható katedrális.
  • Monasterio de Santa Catalina: még ma is működő kolostor a spanyol hódítás idejéből.
  • Museo Santuarios Andinos: a múzeum Juanita múmiája köré épül, aki a vulkánok tetején egykor feláldozott lány volt és akinek testét a jég megőrizte az utókornak.

  Copyright © 2020 Postcards and diaries.  A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -
  - hirdetés -