More
  - hirdetés -

  Plitvice – a víz birodalma

  Vízparti lányként mindig is szerettem természetvédelmi területeken sétafikálni. Európa egyik legszebb nemzeti parkja 2007 óta került a kedvenceim közé. Azóta számtalanszor voltam ott, de öt után már ki számolja, hogy hányszor? Egy tolnai utazási iroda egy napos kirándulásokat szokott szervezni a közeli országokba.

  - hirdetés -

  A listájukon megakadt a szemem a horvát programon. Az ismertető képein gyönyörű tavak, vízesések, kanyargós fapadló, buja természet, kristálytiszta víz szerepelt, bár néhány kép elég Photoshop gyanús volt. Úgy voltam vele, hogy nem létezik, hogy ez így nézzen ki a valóságban, így megragadtam az alkalmat és jelentkeztem az útra.

  - hirdetés -

  A Plitvicei-tavakat évente több mint 1,6 millió ide utazót regisztrálnak, azonban még ez a rekord is megdőlt 2017-ben, mivel 1,7 millió látogató volt kíváncsi a természeti szépségre. Mindenhonnan érkeznek ide túrázni vágyók a világból idősek, fiatalok egyaránt. Néha kevesebben, néha többen, néha gésa szandiban, néha kopogós cipőben. Mára már előre lefoglalt belépőkkel lehet bejutni, mert az egyszerre beözönlő turistaáradat miatt korlátozni kellett a napi látogatók számát.

  A horvátországi Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. A nemzeti park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A tavak felszíne összesen 2 km², ahol hajókázni is lehet.

  A nemzeti park tórendszere két részből áll.

  A felső tavak területén található a nemzeti park legnagyobb tava, a Kozjak. Itt van a Crna és a Bijeja Rijeka folyónak a forrása is. Ezt a részt 12 tó alkotja, a legmagasabban fekvő 636 méteren, a legalacsonyabban fekvő 435 méteren. Ezen a területen van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk.

  Az alsó tavak része Plitvice és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés (Veliki slap) is. Ha kicsit fúj a szél csurom víz lehet az ember, de ettől legtöbb turista a legjobb selfie miatt sem riad vissza. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik.

  - hirdetés -

  Kijelölt útvonalak jelzik merre lehet menni, és nem tanácsos letérni róla mert előfordulhat, hogy nagy barna szőrös meglepetés ront az emberre és csak kis barna marad utána. A nemzeti park vizei mentén lévő erdőkben barnamedve, hiúz, őz, vaddisznó, farkas és róka is él, valamint 160 madárfaj, köztük fekete gólya, sas, vándorsólyom, kuvik, 321 féle lepke, és 21 féle denevér.  A tavakban vízililiom látható, valamint itt nyílik a kockás liliom is, amelynek szirmai a nemzeti zászlóra hasonlít. Ezen kívül 55 fajta orchidea is megtalálható itt.

  A parkban többfajta túraútvonal létezik. Gyalogosan, kisvonattal, hajóval, vagy ezek kombinációjával.

  - hirdetés -

  „A” túra

  Az északi bejárattól indul, s az alsóbb tavakat érinti. Egészen a nagy vízesésig vezet, majd vissza. Mindössze 3,5 kilométer ez a kirándulóút Időtartam: kb. 2-3 óra.

  „B” túra

  Hasonlít az A túrához. Ez is az északi bejárattól indul, s végig vezet az alsó tavakon, vízeséseken. Visszafelé a Kozjak tó felé kerül egy kicsit, majd visszatér az északi bejárathoz. Ez 4 kilométeres útvonal. Időtartam: kb. 3-4 óra.

  - hirdetés -

  „C” túra

  A C túraútvonal, a hivatalos verzió szerint a B útvonal kiterjesztése a felső tavak irányában. A déli, vagyis a főbejárattól indul. Kisvonattal fel kell menni a nemzeti park legmagasabb pontjához, majd lefelé sétálva a vízesések mellett, áthajózva a Kozjak tavon, megérkezünk az alsó tavakhoz és a nagy vízeséshez. 8 kilométer hosszú ez a túra. Időtartam: 4-5 óra.

  „E” túra

  - hirdetés -

  A déli kaputól induló rövid túra. Kisvonattal felvisznek a legmagasabb pontig, majd gyalogosan vissza. 4,5 kilométer hosszú. Időtartam: 2-3 óra.

  „F” túra

  A déli kaputól indul, végighajózik a Kozjak tavon, majd lemegy a Nagy vízesésig és az északi kapunál ér véget. 4,5 kilométer hosszú ez a kirándulás. Időtartam: 3-4 óra.

  „K” túra

  - hirdetés -

  Ez a túra a legcombosabb. Lényegében a teljes Plitvicei-tavakat megkerüli a partvonal mentén csak gyalogosan, kisvasút és hajós segítség nélkül. Ez a túra 18,5 kilométer hosszú. Időtartam: 6-8 óra.

  Bárhogy is dönt az ember, javasolt az esőkabát, mert itt nem lehet tudni, jön e kisebb zivatar vagy sem. A gumicsizma sem árt, mert van, hogy néhány helyen a víz túllép a padlón és át kell gázolni rajta. Szendvics és víz is jól jön, pláne ha az ember eltéved. Bár a park közepén lévő hajókikötőben van büfé.

  Érdemes ellátogatni ide minden évszakban. Tavasszal annyi fajta zöldet lát az ember, amennyit a színskála nem tartalmaz. A víz kristálytiszta, lelátni a fenekéig. Nyáron a melegtől néhány kisebb tó bealgásodik, ami shrek zölddé válik. Ősszel a sárga, piros, zöld, lila, barna árnyalatai váltakoznak a fák levelein. Télen pedig a jég birodalma a nemzeti park.


  Copyright © 2020 Molnár Krisztina. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -
  - hirdetés -