More
  - hirdetés -

  Guadeloupe – a vadregényes karibi sziget

  Mindenképpen szerettem volna egyszer eljutni a Karib-térségbe; hátizsákos turistaként, de nem csak a hasam akartam süttetni a homokos parton, hanem aktívan felfedezni az adott helyt. Hosszas utánajárás és beszámoló elolvasása után esett a választásom a pillangó alakú szigetre (ami egyébként szerintem inkább hasonlít egy szikláról elrepülő kolibrire) Guadeloupe-ra.

  - hirdetés -

  A sziget keleti része (Grande-Terre) egy teljesen sík rész, csodálatos strandokkal, a nyugati része (Basse-Terre) viszont már jóval drámaibb, a mai napig aktív vulkánnal, esőerdőkkel, hegyekkel. Tekintve hogy Franciaország tengerentúli megyéje(!!), a hivatalos fizető eszköz  az euró, s bár furcsán hangzik az Európai Unió része, így természetesen vízumra sincs szükség csak egy repjegyre. Párizsból az Orly reptérről van közvetlen járat, amivel csekély 9 óra alatt ott is van az ember!

  A repülővel a sziget keleti felére azaz Grande-Terre részre érkezik az ember, Pointe-à-Pitre városába, ami egyben a sziget fővárosa is. Későn érkeztem ezert jobb híján a reptéren éjszakáztam, majd hajnalban összeállítottam a poggyászban magammal hozott rollert(!!), és útnak indultam. Csak megerősíteni tudom, amit az utazás előtt sok helyen olvastam, hogy a főváros valami elképesztő módon lepukkant: szemét, kosz, káosz és valami elképesztő zaj jellemzi! A közlekedési morál kritikán aluli, meglepően sok a dugó, és a helyiek szeretnek olyan hangosan (értsd:bömbölő zene, folyamatos dudálás, autóból való kikiabálás stb) közlekedni amennyire az csak fizikailag lehetséges. Maradjunk annyiban szokni kell az biztos! Itt az autóknak semmi értéke nincsen… gyakorlatilag minden utcasarkon áll néhány szétbontva vagy az árokba beesve – minden költői túlzás nélkül. Ennek megfelelően az úton lévők műszaki állapota európai szemmel hagy némi kívánnivalót maga után. Az autókölcsönzőkben egyébként teljesen jó állapotú és egészen új autókat lehet bérelni akár már 15 euró/nap-tól.

  - hirdetés -

  Plage de Bois Jolan

  Grande Terre egyik legszebbnek tartott strandja, Sainte Anne és Saint Francois között húzódik egész hosszan. Azt hiszem iskolapéldája lehetne a karibi strandoknak, az ember biztosan ilyet képzel el otthon… fehér homokos part, türkiz színű víz, az elmaradhatatlan pálmafák, és 30 fok napsütésben! Mi kellhet még? Ja tudom mi: egy jó tökfedő meg valamilyen napvédő krém, mert nagyon hamar szó szerint rommá lehet égni. A vízben itt nem sok látnivaló van, de sznorkelnzni nem is itt kell, arra van sokkal jobb hely.

  Pointe des Châteaux
  A sziget legkeletibb pontja, ahol a hatalmas sziklaszirtek találkoznak az Atlanti-óceánnal. Kihagyhatatlan látnivaló. Igazából nincsen benne semmi extra, a szirt tetején lévő kereszt a parkolóból egy laza 15 perces sétával elérhető, de mégis van valami rendkívül méltóságteljes abban, ahogy az óceán hullámai ostromolják a sziklákat. A kilátás pazar, NY-i irányba nézve látszik az egész sziget, igazán tiszta időben még a vulkán is, ÉK-i irányban látható La Desirade DK-i irányban pedig Petite Terre szigete. Mindkettőre Saint Francoisból lehet hajóval átjutni! Az utazásom során ide kétszer is sikerült eljutnom, másodjára nem túl jó időben, viszont mindig csodás élmény volt a hely.

  Porte d’Enfer
  A sziget majdnem legészakibb részén található ez a hely, ahol helyenként 60 méter magas szinte teljesen függőleges sziklafalakkal találkozik föld és víz, rendkívül érdekes formákat létrehozva. A teljes bejárható túraút hossza 11 km, amit ha nem is kötelező végig gyalogolni, legalább Pointe de Souffleur-ig érdemes elmenni, ami nagyon kényelmesen másfél órányira van a kiindulási ponttól. Az út elején rögtön a Madame Coco barlangba fut bele az ember, amit a rendkívül erős hullámverés alakított ki. Innen nagyon látványos út visz a Pointe de Souffleur-ig, ami gyakorlatilag egy benyúló földnyelv, vagyis egészen pontosan mészkő nyelv, amiben a víz föld alatti csatornákat alakított ki, amik egészen a felszínig felérnek. Ezekből az üregekből hullámverés idején gejzír szerűen tör fel a tengervíz. Leírva kissé furcsán hangzik, de felejthetetlen élmény!

  Porte d’Enfer

  Porte d’Enfer

  - hirdetés -

  Pointe de Suffleur

  A szigetnek ezen a felén kanapészörföltem, illetve volt amikor jobb híján a strandon, vagy a mangrove mocsárban sátrazva éjszakáztam. Ez utóbbi borzasztó élmény volt, reggelre gyakorlatilag szétettek a rovarok. Egy pár vakítóan fehér homokos türkiz vizű strand meglátogatása után (a teljesség igénye nélkül: Plage de la saline, Anse à la Gourde, Anse Laborde) aztán a sziget nyugati fele felé, azaz Basse Terre felé vettem az irányt!

  Ahhoz viszont előtte járművet kellett váltanom ,mert a gyakorlatilag teljesen sík Grande terre-t éppen be lehetett járni rollerrel, de a hegyes dzsungellel teli Basse terre-ről már messziről is látszott, hogy az bizony nem lesz egyszerű ebből a szempontból. A 2 szigetet összekötő hídon átkelve, nem sokkal található Guadeloupe sportboltja, az itthon is ismert sportáruházlánc. Itt vásároltam egy beach cruiser biciklit, és azzal indultam tovább, ami aztán végig velem maradt egészen az utazás végéig. Az utolsó előtti napon eladtam egy helyi lánynak!

  - hirdetés -

  Az első utam Sainte Rose és környékére vezetett. Innen hajókirándulással fedeztem fel a környékbeli lakatlan illetve mangrove szigeteket. Állíthatom hatalmas élmény a mangrove fák víz alatti gyökerei között úszkálni kismillió hal társaságában. Később egy hurrikán miatt elsüllyedt hajóroncshoz is elvittek, ami alig 1 méterrel van a vízfelszín alatt így sznorkelezve is felfedezhető.

  A környéken a szárazföldön maradva a kb. 10 m magas Le saut des Trios Cornes nevű vízesés ami még említésre méltó, amihez egy nem túl megerőltető másfél órás dzsungel túra vezet. Az esőerdő nem hazudtolta meg a nevét, első alkalom volt hogy ilyen helyen jártam és nem emlékszem hogy az életben valaha így eláztam volna, Végig szakadt az eső!

  Le saut des Trios Cornes

  Ugyan Grande Terre-n jártam álomszép strandokon,mégis itt Basse terre-n is muszáj vagyok megemlíteni hármat:

  - hirdetés -

  Plage de la Perle, Plage de Grande Anse Deshaies, Plage de Cluny
  Mindháromra igaz hogy itt már sárga homokos a part, viszont a pálmafákból itt sincs hiány.
  Földrajzi helyzetükből adódóan már már giccsbe hajlóan mese szép naplementéket lehet végignézni. A Grande Anse a legnagyobb strand kb. 2 km hosszan húzódik. Nekem nem ez volt e kedvencem, mert ugyan szép, de az egyik legfelkapottabb ezért mindig rengetegen vannak. Ja és tekintve hogy francia tudásom, ami gyakorlatilag nulla, én végig Grande Anse “deszhájesz” nevű helyet kerestem, legalább is gondoltam így kell ejteni.M ajd az egyik szállás adóm 5 perc röhögés után világosított fel, hogy nagyon tetszik neki ahogy mondom, de azt úgy kell ejteni,hogy Dé-e!!!!Kis szünetet hagyva az é meg e között!Na ennyit a francia óráról. A Cluny strandon teknősök raknak tojást, amik általában október elején kelnek ki és a kis teknőcök elözönlik a partot, majd a a vizet!

  Plage de la Perle

  Plage de la Perle naplemente (utómunka nélkül)

  Plage de Cluny

  - hirdetés -

  Egyet pedig szeretnék külön kiemelni, a Plage de Malendure. Igen ez az a hely, amit minden képeslapon, útleírásban megtalálunk. A hely, ahol teknősökkel lehet együtt úszni. Kétszer is jártam itt, mindkét esetben valóban tudtam úszni velük, tehát a találkozás garantált és életre szóló élmény. Az öböl északi részén vulkáni tevékenység miatt a part itt  fekete homokos a vízben pedig nagyon szép korallokat is lehet látni.

  A Zoo Guadeloupe szerintem teljesen felejthető, viszont a Jardin Botanique de Deshaies kertet mindenképpen ajánlom. Egy nem túl nagy területre össze van gyűjtve rengeteg trópusi növény, a bambusztól kezdve rengetegféle pálmafán át, van halastó, papagájok akiknek a ketrecébe be lehet menni és etetni lehet őket. Csodálatos színes virágokat lehet látni, van egy vízesés is illetve flamingók…..szóval tényleg csodás hely!

  Jardin Botanique de Deshaies

  Az esőerdő miatt rengeteg kisebb nagyobb folyó zúdul le a hegyoldalakon a tengerbe, sok közülük alkalmas canyoningolásra. Mindenféleképpen érdemes kipróbálni legalább egyet és ha adhatok egy tippet akkor az a Ferry folyó legyen Deshaies-től kicsit délre. Kisebb nagyobb vízesések medencék, majd egy teljesen összeszűkülő szurdokban mászni/úszni a vízben…egyszerűen csodálatos.

  - hirdetés -

  Természetesen nem maradhat ki a La Grande Soufrière a felsorolásból. Az 1467 m magas mai napig aktív vulkán kihagyhatatlan. Kár is időzíteni a meglátogatását, mindegy milyen jó időt ígér az időjárás, mert lehet, hogy az ember szikrázó napsütésben indul neki, de mire felér a tetejére az ember, addigra szakadhat az eső és sűrű köd ereszkedhet rá. Én is így jártam, szóval kilátásban nem nagyon volt részem, viszont a kráterből kiáramló gőz és kénszag nagy élmény volt. Főleg miután még sosem láttam ilyet.

  Rengeteg vízesés van a szigeten, kisebb-nagyobb, szép-kevésbé szép, zsúfolt illetve olyan ahol senki nincs. Egy párat mindenképpen érdemes meglátogatni. A Soufrie vulkán oldalában fekvő Chute du Carbet trió mellett nem mehetünk el. Ez a három a legismertebb vízesés illetve a felső kettő a legmagasabb a maga 115 meg 120 méteres magasságával. A harmadik a legalsó alig csak 20 méter magas. A második könnyen kiépített úton megközelíthető egy kb. 10 perces sétával. Az elsőt, egyben a legfelsőt innen egy elég kemény másfél órás túrával lehet elérni. Nem is feltétlen a terep durva, hanem hogy végig a dzsungelben kell folyamatosan felfelé menni, gyakorlatilag majdnem 100%-os páratartalom mellett. Én még ennyire szerintem életemben nem izzadtam, mint itt. Persze az út meg aztán majd a vízesés látványa mindenért kárpótol.
  Illetve a Cascade Lezarde Petit Bourg mellett. Egy kb 10 magas vízesés, viszont szerintem az összes közül a legszebb. Maga a környezet az ösvény, ami levisz oda, mind csodálatos. Nem egy felkapott hely, szerencsére kevesen vannak!