More
  - hirdetés -

  Görög emlékek Olaszországban – Paestum

  Az ókori görög kultúra iránt érdeklődőknek nem feltétlenül kell Hellászig utazniuk ahhoz, hogy az ókori görög civilizáció nagyszerű építészeti emlékeivel ismerkedjenek.

  - hirdetés -

  Az antik Görögországot mind földrajzi, mind időbeni kiterjedésben elég nehéz definiálni tekintve, hogy az ókori görög civilizációnak nincs sem egyöntetűen elfogadott kezdeti és befejező időpontja, sem pedig körülhatárolt térbeli kiterjedése, hiszen ilyen államalakulat tulajdonképpen nem is létezett. Ennek ellenére az ókori görög civilizációt az egész európai civilizáció alapjának lehet tekinteni, nyomai pedig a mai Görögország határaitól távol is megtalálhatók.

  Az időszámításunk előtt 8-7. században, feltehetően gazdasági, demográfiai és politikai okokból jelentősen megnőtt a népesség mozgása, aminek következtében ebben az időszakban nagyon sok görög kolónia létesült a Fekete-tengertől a mai Marseille-ig, beleértve Itália déli részét is. Ez utóbbi területet, amely magába foglalja a mai Olaszország Campania, Puglia, Basilicata, Calabria régióit és Szicília nagy részét, nevezték el később a rómaiak Magna Graecia-nak, vagyis Nagy Görögországnak.

  - hirdetés -

  Magna Graecia-ban jelentős és gazdag görög városok alakultak ki ebben az időszakban, köztük a Nápolytól mintegy 100 km-re, a mai Campania területén található Paestum, amit Poseidonia néven időszámításunk előtt 600 körül alapítottak, és igen jelentős építészeti emlékeinek köszönhetően az UNESCO a világörökség részeként is elismeri.

  Egy Dél-olaszországi utazás kihagyhatatlan állomása Paestum, amely az egyik legszebb olaszországi görög régészeti lelőhely, ahol testközelből szemlélhetünk meg három, rendkívül jó állapotban megmaradt antik görög templomot, és az egykori kikövezett utakon sétálhatunk egy „klasszikus” görög város maradványai között.

  Héra temploma a legrégebbi a három templom közül, Kr. e. 550 körül épült. Néha Bazilikának is hívják korábbi régészek tévedése miatt, akik azt hitték, hogy római középület volt.

  Közvetlenül a Héra templom mellet áll a Poseidon (vagy Apollo vagy Héra II.) templom, amely Kr. e. 450-ből származik és a három közül a legteljesebb. A kettős oszlopsorral rendelkező templomban a tetőt és a belső falakat kivéve szinte minden érintetlen maradt.

  A Ceres (vagy Athena) templom Kr. e. 500 körül épült az ión és a korai dór közötti átmeneti stílusban. A templom belsejében felfedezett keresztény sírok arra utalnak, hogy később keresztény templomként használták.

  - hirdetés -

  Hosszasan lehet barangolni a fórum, a város lakóházainak, fürdőinek és egyéb épületeinek megmaradt romjai között.

  A Paestum környékén feltárt gazdag leletek gyűjteményét a romváros melletti múzeumban lehet megtekinteni, amelynek talán legérdekesebb darabja A búvár sírja névre keresztelt görög sírkamra, ami Paestum jelképe is lett. A sírkamra belső falait lakomázókat ábrázoló festmények díszítik, a sírt borító fedőlapon pedig egy vízbe ugró ifjú látható, ez utóbbiról kapta nevét a sír.

  - hirdetés -

  A sírkamrák maradványain kívül fegyverek, katonai felszerelések, vázák és egyéb használati eszközök, valamint a templomok és lakóházak eredeti díszítései is a múzeumban kaptak elhelyezést, mint például az egykor a Héra templomot díszítő terrakotta oroszlánfejek.

  Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -