More
  - hirdetés -

  8 svájci település, amit csak tömegközlekedéssel érhetsz el

  Lenyűgöző hegyek, kristálytiszta tavak és zöldellő dombok: a svájci természet sokszínűsége sokféleképpen felfedezhető. Az ország bizonyos részei nem csak látványukban egyedülállóak, de a megközelítésük is különleges mivel csak tömegközlekedéssel érhetők el és nem is akármilyenekkel.

  - hirdetés -

  Zermatt, Wallis

  Fotó: Világutazó

  A Matterhorn lábánál fekvő Zermatt egy igaz kalandfőváros panorámás kilátással a legszebb hegycsúcsokkal. A svájci falu csak gyalog vagy tömegközlekedéssel érhető el (vonattal). A Zermattba való megérkezés után is csak kétféle módon folytathatjuk utunkat: gyalog vagy a falu egyik elektromos taxijával – ezek a tipikus járművel csak igazi egyediséget kölcsönöz a helynek. A Zermattot körülvevő összes olyan hegycsúcs, mint a Gornergrat vagy a Sunnegga, fogaskerekű vonattal vagy felvonóval is kényelmesen megközelíthető.
  Visp – Zermatt, 1 óra 06 perc

  Fotó: Világutazó

  - hirdetés -

  Stoos, Schwyz

  A Luzerni-tó partján, a Fronalpstock lábánál fekvő alpesi falu autómentes üdülőhely, Stoos, az azonos nevű fennsíkon. A 1300 méterre történő emelkedés önmagában is kaland a világ legmeredekebb siklója 2017. decemberi megnyitása óta. Az 1738 méteres távon 744 méter szintkülönbséget legyűrő sikló útja Schwyz-től a Stoosig tart. Az autómentes Stoos hegyifaluból induló innovatív csúcstechnika lehetővé teszi a kabinok számára, hogy tökéletesen alkalmazkodjanak a szélsőséges 110 százalékos (48 fokos) emelkedési gradienshez, és így kényelmes és látványos utazást tesznek lehetővé a faluba. A sikló útja során három alagúton és két hídon halad keresztül, azoknak, akik ez az utazás túl meredek, választhatják a Morschachból induló felvonót is.

  Fotó: Nix-dorf

  Schwyz – (busz) – Schwyz, Stoosbahn – (sikló) – Stoos, 42 perc
  Brunnen – (busz) – Morschach, Luftseilbahn – (felvonó) – Stoos, 49 perc

  Alp Grüm, Graubünden

  A csodálatos hegyi táj és érintetlen természet veszi körül az Alp Grüm kis állomását. Semmilyen autó nem érheti el a festői állomás épületét – ehhez a gyöngyszemhez csak a Rhaetian Railways vonattal vagy gyalog érhetünk el. A jelenlegi állomás épületét büféjével és szállodájával együtt 1926-ban nyitották meg. A vonatút legmagasabban fekvő megállója az Alp Grüm, amely 2103 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. A rejtett paradicsomba a Bernina Express-el juthatsz el, felérve pedig gyönyörködhetsz a Bernina-hegység, a Palü-gleccser, az apró Palü-tó és a Poschiavo-völgy látványában.

  Szent Moritz – Alp Grüm, 56 perc
  Tirano – Alp Grüm, 1 óra 10 perc

  Wengen, Bern

  - hirdetés -

  Wengen a Jungfrau lábánál, 400 méterre a Lauterbrunnen-völgy felett fekszik 1274 méter tengerszint feletti magasságban. Wengen már a 19. század eleje óta vonzza a turistákat. Jellegzetes svájci faházaival, századfordulós szállodáival megőrizte a tökéletes svájci hegyi falu jellegét. Olyan világhírű szerzők mint Percy Bysshe Shelley és George Gordon Byron gyakran emlegették a környék csodálatos tájait, amelyek nagy hatással voltak a régió turisztikai fejlődésére. 1893 óta az autómentes Wengen Lauterbrunnenről érhető el a Wengernalp vasúttal. 2018 júniusa óta egy új szabadtéri kötélpálya vezet a Wengenből Männlichen felé, mely fantasztikus kilátást ígér a hófödte hegyekre és a Lauterbrunnen-völgyre.
  Interlaken – Lauterbrunnen – Wengen, 44 perc

  Mürren, Bern

  Mürren a berni kanton legmagasabban fekvő, állandóan lakott faluja 100% autómentes üdülőfalu, olyannyira, hogy ide nem vezet kiépített út, csak helyi vasúttal (Mürrenbahn) közelíthetjük meg. A település 1650 méter magasan a Schilthorn lábánál fekszik a Lauterbrunnen-völgy felett. Lauterbrunnenről vonattal és felvonóval, Stechelbergtől pedig egy kötélpálya vezet fel a falu szívéhez – zúgó vízesések és meredek sziklafalak között. A Berni Alpok legmagasabb csúcsa a 2970 m magas Schilthorn, ahol az 1969-es James Bond film, az Őfelsége titkosszolgálatában forgatása óta minden a 007-es ügynökről szól, de nem mellesleg hihetetlen panoráma tárul elénk az Eigerre, Mönchre és Jungfraura.

  Lauterbrunnen – (légi kötélpálya) – Grütschalp – (felvonó) – Mürren, 23 perc
  Lauterbrunnen – (busz) – Stechelberg – (felvonó) – Mürren, 32 perc

  - hirdetés -

  Rigi Kaltbad, Közép-Svájc

  A Rigit Svájc legszebb panorámáját kínáló csúcsa miatt a “hegyek királynőjének” is hívják – ami többek között a Luzern-tóra, a Zugi-tóra és a Lauerzer-tóra nyújt feledhetetlen kilátást. A három tó ölelésében fekvő Rigi-hegy az 1800-as évek óta népszerű megálló, tiszta természeti szépséget kínál, távol az autóforgalomtól. Az út egy igazi történelmi utazással kezdődik Európa első fogaskerekű vasútvonalán. Az 1871-ben épített vasút Vitznau-tól a Rigi Kaltbad állomáson át 1795 méter tengerszint feletti magasságig halad lenyűgöző panorámával kísérve. A fogaskerekű vasúton kevesebb mint 45 perc alatt eljuthatunk a Rigi csúcsára Vitznau és Arth-Goldau falvaiból. A csúcsra érkezve közvetlen kötélpálya-összeköttetés érhető el Weggisig, ahol az Alpok és a Luzerni-tó csodálatosan misztikus tájban egyesülnek.

  Rigi Kaltbad, Közép-Svájc
  Luzern – (hajó) – Weggis – (felvonó) – Rigi-Kaltbad, 1 óra 20 perc
  Luzern – (hajó) – Vitznau – (fogaskerekű vonat) – Rigi-Kaltbad, 1 óra 28 perc

  Quinten, St. Gallen 

  Walensee partján fekszenek Quinten és Au falvai (Quinten Au) – hangulatos helyek, melyeket az egyik oldalon a tó, a másik oldalon a Churfirsten hegylánc meredek sziklafalai határolnak. Quinten csak hajóval vagy gyalogosan érhető el egy több órás túrával Weesenből vagy Walenstadtból. A nagyon enyhe klímáján szőlő, füge, kivi és más trópusi gyümölcsök is megteremnek és kifejezetten mediterrán hangulatot kölcsönöznek a vidéknek. A Murg és a mediterrán Quinten közötti összeköttetést hajók biztosítják egész évben, az autómentes falu meglátogatása egyedülálló élmény, mesés kilátásokkal teli út vezet ide. 

  - hirdetés -

  Quinten, St. Gallen, Murg – (hajó) – Quinten, 28 perc

  Rütli, Uri  

  A svájciak számára a Rütli, a Svájc alapítását szimbolizáló hegy maga a történelem. Ez az a hely, ahol a 3 hegyi őskanton, Schwyz, Uri és Unterwalden 1291. augusztus 1-jén szövetséget kötöttek és hűségesküt tettek – ezt a mítoszt kelti életre Friedrich Schiller lenyűgöző drámája, a Tell Vilmos. A „Svájc szülőhelye” a festői szépségű Vierwaldstättersee partján fekvő Rütli tisztás csak tömegközlekedéssel vagy gyalog közelíthető meg. A Rütli nagyjából egy órás kirándulással érhető el „Svájc ösvényén” Seelisbergből, illetve hajóval Brunnenből vagy Flüelenből, de egy igazán látványos két órás hajókirándulással Luzernből is megközelíthető.
  Luzern – (hajó) – Rütli, 2 óra 16 perc
  Flüelen – (hajó) – Rütli, 39 perc

  Forrás:Forrás
  - hirdetés -