Yellowstone Nemzeti Park – hasznos információk és látnivalók

Ki ne emlékezne Maci Lacira és Bubura, a két bajkeverő medvére, amint piknik kosarakban garázdálkodva borsot törnek a vadőrök orra alá. Bevallom, nekem is rögtön ők jutottak eszembe a Yellowstone meglátogatása előtt. És otthonuk esetében az alkotók nem is jártak olyan messze a valóságtól: tényleg élnek itt grizzlik és fekete macik, akik előszeretettel kukkantanak bele a turisták őrizetlenül hagyott hátizsákjaiba. A rajzfilmmel ellentétben azonban Maci Laciék a különféle óvintézkedéseknek köszönhetően – például piknikkosarat vagy akár szemetet magára hagyni a parkban egyenesen tilos – békességben megférnek a vadőrökkel és azzal a több millió (!) turistával, akik évente a Yellowstone-ba érkeznek.

- hirdetés -

Ezeknek a látogatóknak a fele a főszezonban, vagyis a júniustól-augusztusig terjedő időszakban látogat ide, hogy a nemzeti park világon egyedülálló jelenségeit megcsodálja. Ez azzal is együtt jár, hogy a világon egyedülállóan nagy dugók tudnak kialakulni a parkban, például, ha egy bölény megáll az út közepén (és ez bizony nem ritka jelenség). Ha ez nem lenne elég, ekkor főbb látványosságok mellett is egyedülállóan nehéz parkolót találni. Éppen ezért esett választásunk a szeptemberre, amikor éjszaka már nulla fok köré kúszott a hőmérséklet, de a tömeg is kisebb volt, mint az említett nyári főszezonban.

Gyakorlati tudnivalók a Yellowstone meglátogatása előtt

A szeptember mellett a tavaszi időszak (április-május) fogad kevesebb látogatót, és ekkor még viszonylag jó idővel is számolhatunk. Április végén már nyitnak a parkban található kempingek, szolgáltatások és a természet is visszatér a normál kerékvágásba.

- hirdetés -

Kemping helyeket illetően egyébként tizenkettő várja a látogatókat, melyek közül öt előre foglalható, a többi hét helyszínen pedig érkezési sorrendben történik a helyek kiosztása. Utóbbiaknál viszont nem árt résen lenni és a reggeli első vadőrök megjelenésével lefoglalni azokat. A kempingek különböző felszereltséggel rendelkeznek (angol vagy pottyantós WC, kiépített mosdók vagy kinti csapok…). Emellett minél központibb helyen foglalunk, annál jobban járunk. A Yellowstone esetében egy majd’ 900 000 hektáros területről beszélünk, így az A-ból B-be jutás órákat is igénybe vehet. Így esett választásunk a festői Norris kempingre, ami nagyjából a terület közepén helyezkedik el.

Ha a kemping nem a mi műfajunk, válogathatunk a Yellowstone rengeteg kabinja és hotelje közül is – ezeket viszont nem árt jó előre lefoglalni. Emellett a bejáratokhoz vezető utak mentén több, a benti szállásoknál olcsóbb lehetőséget is találunk: ekkor viszont számoljunk azzal, hogy autók reggeli és esti soraival kell majd megküzdenünk a park bejárata előtt.

A tömegtől eltekintve az USA nemzeti parkjainak sajátossága, hogy nagyon profin vannak megszervezve és kiépítve. Csak itt fordulhat elő, hogy gőzölgő gejzírek mellett olyan luxus szolgáltatásokat élvezhetünk, mint éttermek, múzeumok, vagy akár angol WC és zuhanyzó a természet lágy ölén. Ez a profizmus és szervezettség igaz a Yellowstone honlapjára is, amit a látogatás előtt érdemes böngészni, hiszen naprakész információkat találunk a park aktuális állapotától kezdve a letölthető térképeken át a legjobb túraútvonalakig.

Top látnivalók a Yellowstone-ban

De miért is vonz hatalmas tömegeket Maci Laciék otthona? A válasz egyszerű: mert a világon egyedülálló természeti csodákat láthatunk itt. A park a hatalmas, alvó Yellowstone vulkán tetején helyezkedik el, amely legutóbb 640 000 éve tört ki, egy 85 kilométer hosszú és 45 kilométer széles kalderát hagyva maga után. Belegondolni is hátborzongató, hogy a területen zömmel egy szupervulkán tetején autózunk és ennek jelei, többek között az állandó kénszag úton-útfélen megtalálnak minket.

A természetvédelmi terület szinte minden főbb látványossága ehhez  a vulkanikus működéshez kapcsolódik. Ez legegyértelműbben a park a gejzír medencéiben nyilvánul meg. Az egyik legismertebb és legnagyobb kiterjedésű a Felső Gejzír medence, amely nemcsak a világ egyik legmagasabbra törő gejzírjének (Steamboat-gejzír), hanem az egyik legismertebbnek is helyet ad. Itt található ugyanis az Old Faithful, vagyis az Öreg Hűséges elnevezésű gejzír, amely évtizeted óta megbízhatóan és előrejelezhetően tör ki.

- hirdetés -
A parkban található 500 működő gejzír közül hat kitöréseit tudják előre jelezni
Old Faithful

A gejzírek mellett más hidrotermikus jelenségek is megfigyelhetőek a parkban, ilyenek azok a melegvizes források, amikből a távozó hőnek és víznek nem kell fizikai akadályokkal megküzdenie a felszínre jutáshoz. Így nem törnek ki olyan látványosan, mint testvéreik, a gejzírek. Inkább barátságosan gőzölögnek, gyakran a szivárvány minden színében pompázva a bennük élő aprócska élőlényeknek köszönhetően. Az egyik legismertebb a Grand Prismatic Spring (Nagy Prizma Hőforrás), amelynek csodás szivárványát jó idő esetén (amikor a szél nem fújja az összes gőzt a tetejére) magunk is megcsodálhatjuk.

- hirdetés -
A Grand Prismatic Spring mellett millió másik hőforrást találunk a parkban

A hidrotermikus jelenségek közül az egyik leglátogatottabb és az eddigiektől merőben más élményt nyújtó látványosság a Mammoth Hot Springs (Mammut Hőforrások), amelynek területén a felszínre törekvő forró víz látványos mészkőteraszokat hozott létre. Hihetetlen, hogy még mindig a Yellowstone-ban járunk, ugye? A lépcsők állandóan változnak, hol az egyik, hol a másik forrás maradva aktívan. Nekünk, magyaroknak azonban szerencsénk van: csak Egerszalókig kell utaznunk, hogy ehhez hasonló, egyedülálló mészkőteraszokat megcsodáljunk.

A Yellowstone szupervulkán robbanása következtében hagyott kráter is ékes bizonyítéka az itt munkálkodó természeti erőknek. Persze ne számítsunk klasszikus értelemben vett gőzölgő magmára és az azt körülvevő hatalmas kráterre. A robbanás szélét manapság hatalmas kanyonok jelzik a parkban. Ennek köszönhetően jöttek létre olyan győnyőrű vízesések, mint a festői Tower Falls (Torony Vízesések) a Yellowstone Grand Canyonjának nevezett területen. A kanyont minden irányból bejárjhatjuk autóval, sőt, a két hatalmas vízesések tetejéhez és lábához is letúrázhatunk 30 perces séta keretén belül.

Lower Yellowstone Falls

- hirdetés -

A Yellowstone látványosságainak körbejárása egy 2-3 napos vagy akár egy hetes programot is igénybe vehet, hiszen az említett nagy “attrakciókon” kívül rengeteg kisebb-nagyobb hidrotermikus jelenséggel, fumarolákkal, gejzír medencékkel, vízesésekkel vagy fortyogó sárforrásokkal (mudpot) fogunk találkozni. De a parkot nyakunkba vehetjük kisebb-nagyobb túrák keretén belül is. És mindeközben bármikor szembejöhet velünk egy legelésző szarvascsorda, gejzírekhez tévedő bölény vagy akár maga Maci Laci is. Csak az autónál hagyott piknik kosarakat ne felejtsük el alaposan elzárni!

Copyright © 2019 Postcards and diaries.  A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.