More
  - hirdetés -

  Ausztria második legnépszerűbb látványossága – Grossglockner Hochalpenstrasse

  A karintiai Heiligenblut és a Salzburg tartománybeli Fusch között, a Hohe Tauern Nemzeti Park hegyein keresztül mintegy 50 km hosszan kígyózó Grossglockner Hochalpenstrasse (Grossglockner panorámaút) a Schönbrunni kastély után Ausztria második legnépszerűbb látványossága.

  - hirdetés -

  A panorámaút megépítésének gondolata már az 1920-as években felmerült, de a háború utáni rossz gazdasági helyzetre való hivatkozással nem talált támogatókra. Érdekes módon az akkori osztrák kormány viszont éppen az út megépítésében látta meg a magas munkanélküliség csökkentésének lehetőségét, és nem kis előrelátásról tanúbizonyságot adva úgy gondolták, hogy az út nem csak a mindennapi autóforgalom lebonyolítására lesz alkalmas, de látványosságként is vonzerővel bír majd. Mindkét elképzelés sikeres volt, az 1930-tól 1935-ig tartó építkezésen időnként 4 ezernél is több ember dolgozott, és az 1935. augusztusában megnyitott létesítménynek már az első évben több mint 130 ezer látogatója volt.

  Mára az út közlekedési jelentősége szinte nullára csökkent, idegenforgalmi szerepe viszont erősen felértékelődött. Időjárástól függően általában május elején nyitják és november elején zárják a látogatók előtt, de utazás előtt érdemes tájékozódni, mert akár nyáron is előfordulhatnak olyan időjárási helyzetek, hogy nem engedélyezik a felhajtást. Kedvező időjárás mellet akárcsak végigmenni is nagy élmény az úton, de ha valaki több időt rászán, akkor számtalan okot találhat, hogy útközben meg-megálljon: az út mentén kiállítások, sétautak, kilátópontok és nem utolsó sorban remek vendéglátóhelyek (hütték) találhatók. Azt azért mindenképpen érdemes bekalkulálni, hogy a hegyekben egyik percről a másikra jelentősen változhat az időjárás, napsütéses indulás után 800 méterrel feljebb akár kisebb jégeső is meglepheti az utazót.

  - hirdetés -

  A panorámaút talán két leglátványosabb pontja az Edelweissspitze kilátóhegy és a Franz-Josefs-Höhe (Ferenc József-magaslat). Előbbi az út északi vége közelében a Fuschertörl-hágótól egy rövid kitérővel érhető el és az egész panorámaút legmagasabb pontja, ahonnan szép időben a körül elterülő 3000 m feletti csúcsok látványában lehet gyönyörködni.

  Szállásajánló!

  A Grossglockner Hochalpenstrasse bejárásához a legjobb ha a Zell am See – Kaprun régiót választjátok, itt rengeteg szálláslehetőség közül választhattok és számos már látnivaló is akad a közelben. A szállodák mesések csak néhány a kínálatból: a Zell am See partján fekvő Seehotel Bellevue, a Hotel Grüner Baum,  a kapruni modern dizájnhotel Lederer’s living. A régióra jellemzőek az apartmanok/apartmanházak, melyek főleg akkor lehetnek hasznosak, ha egy nagyobb társasággal indulnátok útnak.

  A panorámaút másik, Heiligenblut közeli végpontjától nem messze, egy hosszabb mellékúton, az úgynevezett Gleccserúton lehet eljutni a Ferenc József-magaslathoz, ami a császár 1856-os látogatásakor kapta a nevét. A látogatóközponttal és többszintes parkolóházzal ellátott kilátóteraszról remek kilátás nyílik Ausztria legnagyobb gleccserére a Pasterze-re. Magához a gleccserhez gyalog és siklóval is le lehet jutni. Érdekesség, hogy az 1960-as években épült sikló alsó állomása akkor közvetlenül a gleccser szélénél volt, ma már, a globális felmelegedés hatására jelentősen mértékben elfogyó gleccserhez még elég hosszú gyalogutat is meg kell tenni, ami mellett táblák jelzik, hogy az adott évben meddig ért a gleccser.

  Fuschertörl, ahonnan kis kitérővel gyalog és autóval is meg lehet mászni az Edelweissspitze-t (bár egy hirtelen kerekedő kisebb jégesőben ez nem annyira vonzó mutatvány). Jobbra a parkolóban a Fuschertörl Restaurant, középen lent a Fuscher Lacke tengerszem, a tovakígyózó út pedig a Hochtor-hágó alagútjában tűnik el.

  - hirdetés -

  A Fuschertörl-hágó és mögötte magasodó hegyek

  Kerékpárral már igazi kihívás bejárni az utat

  - hirdetés -

  Útiránytól függően a Fuschertörl-höz felvezető, vagy a Fuschertörl-ről levezető szerpentin

  A 2504 méter magas Hochtor-hágón át évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi út vezetett, amely összekötötte Olaszországot és Közép-Európát, erre utal az itt talált, Kr.e. második századból származó bronzból készült római Herkules szobrocska is.

  A Ferenc József-magaslat látogatóközpontja és parkolóháza. A látogatóközpontban több, a Grossglocknerrel és a gleccserekkel foglalkozó kiállítás is megtekinthető, a kilátóteraszról pedig a környező hegyek, többek között a Grossglockner, és a gleccser panorámájában lehet gyönyörködni

  - hirdetés -

  Az erősen visszahúzódott gleccser látképe a magaslatról.

  Az alakját tekintve hegyi kristályra emlékeztető Wilhelm Swarowski kilátótorony a Ferenc József-magaslaton

  - hirdetés -

  A mormoták kedvenc élettere a Ferenc József-magaslat és a gleccser környéke, érdemes élesre töltött fényképezőgéppel közlekedni.

  A sikló pályája mellett kanyarog lefelé egy lépcsős gyalogút, a Gletscherweg, mely az alsó állomást elhagyva egészen a gleccser pereméig megy.

  - hirdetés -

  A Gletscherweg mellett táblák jelzik, hogy az adott évben meddig ért a gleccser.

  A gyalogút oda-vissza elég fárasztó, érdemes többször megpihenni menet közben, már csak a látvány kedvéért is.

  A panorámaút déli végállomása Heiligenblut, amelynek jelképe a Szent-Vince templom, amely, ha kiírnák az Ausztria legtöbbet fotózott temploma versenyt, minden bizonnyal előkelő helyen végezne.

  - hirdetés -

  Copyright © 2019 Novák Miklós. Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos. 

  - hirdetés -