More
  - hirdetés -

  Téli napfényes helyek Európában

  Az idillikus európai tél deres erdei utakkal, hósapkás hegycsúcsokkal és meleg, alpesi faházakkal él képzeletünkben. Azonban a valóságban legtöbbször csak a szürke felhőket, a csípős szelet érezzük, és a latyakos utcákat koptatjuk miközben szívesen tervezgetjük, hogy melegebb éghajlatra megyünk feltöltekezni. Szerencsére ehhez nem feltétlenül kell több ezer kilométert utaznunk. Európa déli részén kristálytiszta kék ég és sok napsütés vár szinte egész éven át, ráadásul a turistaszezonon kívül utazva jóval olcsóbb szállásokat, kocsi bérlési lehetőségeket találunk. Szökj el a legdermesztőbb hideg hónapokban, és válassz a napsütötte téli európai úti célok közül.

  - hirdetés -

  Málta

  Máltán nyáron elképesztő a forróság, így a téli hűvösebb napok (ahol ritkán esik a hőmérséklet 10 fok alá) ideálisak arra, hogy alaposan felfedezzük a szigetet. A sziklamászás és túrázás kifejezetten kellemes ilyenkor, hiszen az egész táj kizöldül. A kultúra és a történelem rajongóknak érdemes téli napforduló napfelkeltéjét a megalitikus komplexumban, a Mnajdra templomban megnézni, ahol a fények tökéletesen beragyogják az építményt (úgy tervezték, hogy a felkelő nap pontosan a bejárat vonalában süt be az épületbe), vagy csatlakozzunk a máltai karneválhoz februárban az egész éjjelen át tartó mulatság kedvéért.

  Fotó: Vas Gergely

  Ciprus

  Több, mint 340 napsütéses napjával Ciprus a legjobb desztináció a mediterrán térségben. Míg a hósapkás hegycsúcsok csillognak a Troödos-hegységben, a parti területek – főleg keleten – sokkal szárazabbak és melegebbek. Menjünk Larnakába, hogy meglessük az itt telelő flamingókat a közeli sós tóban mielőtt történelmi túrára indulnánk nyugatra Pafosba, a Királyok sírjához, vagy Kurion régészeti maradványaihoz.

  - hirdetés -

  Algarve, Portugália

  Algarve egyre népszerűbb téli úti cél, melyet több, mint 300 napsütéses napjának, és 87 kék zászlós minősítésű strandjának köszönhet. A tél életre kelti a vízeséseket az eukaliptusz fákkal teli Monchique-hegységben, a vándorló madarak tömkelegével találkozhatunk a Ria Formosa Nemzeti Parkban, és a máskor népszerű Quinta do Lago Beach is békés nyugalmával varázsolja el az ide érkezőt. Ha jól bírjuk a 14 fokos tengert, akkor itt az ideje szörfdeszkára pattanni, de a golfozás szerelmesei is számtalan csodálatos hely közül választhatnak. Sétáljunk egyet vacsora előtt Faro, Lagos vagy Tavira hófehér városkáiban, melyek varázslatos látványt nyújtanak.

  Kréta, Görögország

  Télen többnyire csak Athénban átszállva érhetjük el Krétát. Számos tengerparti város teljesen kihalt ilyenkor, béreljünk autót és járjuk be a szigetet keresztül-kasul. Érdemes ebben az időszakban nagyobb településeket – Heraklion vagy Chania – választanunk, hogy nyitva tartó éttermeket és boltokat találjunk. A gyönyörű napsütéses napokon olyan szerencse érhet minket, hogy Elfonisi rózsaszín homokos partja, vagy éppen a Knossos-i palota egyedül csak ránk vár. A hőmérséklet januárban eléri akár a 16 fokot is, de egy üveg helyi bor – a raki – biztosan kellemesen felmelegít.

  Szicília, Olaszország

  A tél Szicíliában színes évszak, a citrusfák roskadoznak a narancsok, citromok és lime-ok sokaságától, Catania és Palermo élelmiszer piaca pedig a friss zöldségek, halak, szezonális diófélék kínálata alatt, és az egész szigeten a karneválra készülnek. Bár az időjárás pillanatok alatt változik, a napi 8 órás átlagos napsütéses órák számával, és a kellemes tavaszias hőmérséklettel érdemes megadni az esélyt a szigetnek, ami rengeteg csodás látnivalót tartogat.

  Sevilla, Spanyolország

  Ha egy téli városi kiruccanásra vágysz ne keresgélj tovább, Sevilla a megfelelő választás. A nyár itt tikkasztó, de télen a hőmérséklet gyakran eléri a 17 fokot, a napsütéses órák száma pedig a hatot. A Plaza de Espana és a Real Alcazar is kültéri és beltéri kiállításoknak ad otthon, így az időjárástól függően fürdőzhetünk a napsütésben, vagy elbújhatunk az átvonuló esők elől. Ne hagyjuk ki a naplementés sétát a modern Metropol Parasol környékén, melyet a helyiek csak Las Setas-ként, gombáknak emlegetnek.

  - hirdetés -

  Madeira

  Az örök tavasz szigetének hívott földdarabka a Kanári-szigetek északi részén helyezkedik el. Az enyhe teleken a hőmérséklet szinte soha nem esik 14 fok alá. Ha a szárazföldi programokat preferáljuk Madeira a túrázók igazi paradicsoma, kövessük a levadák útvonalát, mely egy ősi vízvezetékrendszer, amely napjainkban is szolgálatban van, ha pedig szívesen töltenénk egy kis időt a vízen is, csatlakozzunk a delfin- és bálnaleső túrákhoz.

  Török Riviéra, Törökország

  A Török Riviéra mágnesként vonzza nyáron a turistákat a kék minden színében játszó tengerének köszönhetően, azonban amikor a tömegek eltűnnek a főszezon után nem marad más, mint a napi 10 órás napsütés. A kellemes klímában kevésbé izzasztó a túrázás, miért ne hódítanánk meg egy szakaszát a közel 540 kilométer hosszú Lükiai útnak? Az útvonal Fethiye és Antalya között húzódik, miközben számtalan ősi romot érint, többek között a Levissi romokat, az ősi Patarát, és a majdnem teljesen elsüllyedt Simena városát.

  - hirdetés -

  Baleár-szigetek, Spanyolország

  A spanyol Baleár-szigetek a nyári vakációk fő terepei, azonban télen is ugyanolyan szerethetőek, sőt talán még elvezhetőbbek. Ibiza lüktető bulijai és a rengeteg ember már a múlté, de a csodálatos naplementék és partok megmaradnak, a kulturális helyszínekben gazdag Mallorca is csendesebb és olcsóbb lesz a téli szezonban. A kevésbé népszerű Menorca a természet rajongókat csábítja a túrázásra tökéletes hőmérséklettel, és a Camí de Cavalls part mentén futó túraútvonalával. Az icipici Formentera szigete pedig a teljes magányra vágyóknak lehet ideális úti cél.

  Kanári-szigetek, Spanyolország

  Homokbuckákat, eldugott barlangokat, vulkanikus nemzeti parkokat és erdőkkel borított hegyeket keresel egy helyen? Színes városkák, ellenállhatatlan éttermek, és a vízisportok garmadája várja egész évben a turistákat a Kanári-szigeteken. Tenerife és Gran Canaria a legmelegebb a szigetek közül, átlaghőmérsékletük 22 fokig is felkúszhat télen. Lanzarote és Fuerteventura kicsit szeles lehet, amely nem feltétlen hátrány, főleg ha a nemzetközi kite fesztiválon mi is részt szeretnénk venni novemberben. A kevésbé ismert La Gomera, La Palma és El Hierro pedig olyan élményt biztosít nekünk, mintha „lementünk volna a térképről”.

  Fotó: Zöldhegyi Ákos

  - hirdetés -
  - hirdetés -