More
  - hirdetés -

  Salzburg – 3 felejthetetlen nap Mozart városában

  Mozart városa, fesztiválváros, Muzsika Hangja – A leggyakrabban ezeket halljuk ha Salzburgról van szó és nem is véletlenül. 3 meghatározó dolog Salzburgban, de nem – csak – ezért töltöttünk pont 3 napot itt. Élménybeszámolónk Salzburgból.

  - hirdetés -

  Korai indulás volt betervezve, ugyanis délután már be akartuk járni Salzburgot, hogy még az aznapra ígért jó időben láthassuk a legszebb látnivalókat. A 6:40-kor induló Railjet Bécsen át 5 óra alatt tette meg az utat Salzburg főpályaudvaráig. Ahogyan azt megjósolták, kiváló idő fogadott minket, így gyalog sétálhattunk át a szállásunkra, ami a város egyik legelegánsabb szállodájában, a Sheraton Grand Salzburg-ban volt. Miután mindannyian kicsodálkoztuk magunkat az 5 csillagos szobáinkban, egy a szálloda éttermében elfogyasztott, ugyancsak kifogástalan ebéd után nyakunkba vettük a várost.

  “Ré, egy régen látott rét”

  Pontosan 1 percet kellett gyalogolnunk Salzburg leghíresebb látványosságához, ami szinte minden képeslapon látható, mint a Mirabell-kastély és -kert. Az alábbi kép biztosan sokak számára lesz ismerős, hiszen a nagysikerű Muzsika Hangja c. film “Dó-ré-mi” kezdetű híres dalának fináléja ezt a csodálatos látványt tárta a szemünk elé és tette végérvényesen is világhírűvé Salzburgot.

  A Mirabell-kert északi bejáratának lépcsősora a háttérben a gyönyörű kerttel és a fölötte magasodó Hohensalzburg várával.

  - hirdetés -

  Salzburg évente 29,3 millió turistát fogad, akik egy része (főleg ázsiai vendégek) kizárólag azért érkezik, hogy bejárhassa a Muzsika Hangjában is látott helyszíneket, és elkészíthessék álmaik szelfiét a lépcsősoron vagy éppen a szökőkutak előtt. Most sem volt ez másképp, bár szerencsénkre nem volt nagy csoportos turistaforgalom. A Mirabell-kert egyébként tényleg csodálatos; gyönyörűen gondozott park tele virágokkal, szobrokkal, lugassal, mini sövényekkel és szökőkutakkal. Nem túl nagy, de megunhatatlan. Az ember egyszerűen késztetést érez arra, hogy újra és újra átsétáljon rajta, hogy egy újabb, addig még fel nem fedezett részletét ismerhesse meg.

  A Mirabell-kastélyba is benéztünk, bár az 1600-as években épült épületet jelenleg a  salzburgi önkormányzat használja, de a csodálatos márványlépcsőház és a tükörterem mindenképp megér egy látogatást. Mint azt megtudtuk, ezen részeit előszeretettel használják esküvői helyszínekként is, és nem ritkák a távol-keletről érkező párok sem, akik itt akarják kimondani a boldogító igent.

  Salzburg a 150 000 lakosával a 4. legnagyobb osztrák város, de a legfontosabb látnivalók elhelyezkedésének köszönhetően, sétálva kényelmesen bejárható. Városnézésünket a Salzburgot kettészelő Salzach folyó másik partján folytattuk, ahova több hídon is átmehetünk, de van egy kimondottan gyalogosoknak készült híd is amit a helyiek csak lakatos hídnak neveznek, a sok ezernyi ráaggatott szerelemlakatnak köszönhetően. A hídról egyébként ragyogó kilátás nyílik a város nyugati felére, a várra és a dómra is.

  - hirdetés -

  Természetesen megnéztük a Salzburgi Dómot is ami hatalmas méreteivel, freskóival és faragásaival teljesen lenyűgözött minket. A bejárattól balra még ma is áll az a keresztelő medence amiben Wolfgang Amadeus Mozartot megkeresztelték. A Dóm előtti tér helyszínül szolgál a minden évben megrendezésre kerülő, nagyszabású Salzburgi Ünnepi játékok egyik legnépszerűbb előadásának, a Jedermann-nak. 

  Mielőtt betértünk volna az igazi helyi ízeket kínáló Sternbräu étterembe, végigsétáltunk Salzburg Váci utcáján a Getreidegasse-n. Az alig 300 méter hosszú keskeny sétálóutcában megtaláljuk a világ összes ismertebb márkáját, de ami igazán különlegessé teszi a Getreidegasse-t, azok a csodaszép kézzel készített cégérek. Lehet, hogy bent a legtrendibb dizájn szerint rendezik be a boltot, de a cégérek ebben az utcában múltidéző hangulatúak és mindegyiket ugyanaz a nagy múltú lakatosüzem készíti, mint anno az 1800-1900 években.

  - hirdetés -

  A napot persze vacsorával és egy kis esti sétával búcsúztattuk.

  Gourmet nap – koncerttel

  Érkezésünk másnapján Gourmet napot tartottunk, mert miért is ne? Van Salzburgban annyi jó hely és annyi különlegesség, hogy nyugodtan végig kóstolhatjuk mindet, és akár a Salzburgi Ünnepi Játékok helyszíneit is bejárhatjuk, sőt koncertre is mehetünk…Így is tettünk!

  - hirdetés -

  A svédasztalos reggeli után a Hotelből hova máshova vezetne az utunk a Gourmet napon, mint egy kis pékségbe a Rathausplatzon? Mondanám, hogy itt folytattuk a reggelit, de őszintén, nem voltam túl éhes, félóránként viszonylag ritkán étkezem. Ennek ellenére tényleg ínycsiklandozó finomságok voltak kint, így bátran ajánlom.

  Az igazi, az eredeti Mozart golyó

  Délelőtt 10 órára voltunk hivatalosak a Brodgasse 13 szám alatt található, több mint 135 éve működő Fürst cukrászdába és kávéházba. Bizony, ez az a hely, ahol az igazi Salzburgi Mozart golyó készül. Álljunk csak meg egy pillanatra ennél az „igazi Mozart golyónál”, ugyanis egy sarokkal arrébb a kirakatban egy Echte Salzburger Mozartkugel feliratú golyót láttunk, majd nem sokkal arrébb az igazihoz szintén megszólalásig hasonlító Mozartkugelt, mindkettőt ugyan úgy ezüst-kék csomagolású papírban, akárcsak Fürst úrnál. Nem csoda hát, hogy ha az egyszeri turista boldogan szelfizik a szomszédban az „eredeti Mozartkuglerrel”, nem is sejtve, hogy a Fürst család cukrászdájában készül több mint 100 éve – változatlan recept alapján – , az az évi mintegy 3 millió Mozartkugel, ami az első, az eredeti és az igazi. Mivel se a név, se a recept nem került annak idején levédésre, ezért Salzburg szerte készülnek az (kevésbé jó) utánzatok, de annyit mindenesetre sikerült elérni, hogy csak a Fürst család használhatja az „Original Salzburger Mozartkugel” elnevezést. Így ha bárki bizonytalan lenne Salzburgban, hogy eredeti Mozart golyót lát, csak ellenőrizze a feliratot. (az íze utána már egyértelművé teszi, hogy melyiket eszi…)

  - hirdetés -

  Visszatérve a 10 órai találkozóra és a Fürst kávéház emeletére; érkezésünk után néhány perccel már magyar pincér kínált minket isteni kapucsínóval, miközben Doris Fürst lelkesen mutatta és magyarázta, hogyan készül a legkiválóbb pisztácia, mogyoró, marcipán és étcsokoládé felhasználásával az Original Salzburger Mozartkugel. A tartósítószerektől teljesen mentes kézműves golyók mellett számos más kiváló édességet is megkóstolhatunk a cukrászdában. Az Alter Markton található kávézó és cukrászda mellett Salzburgon belül 3 helyen kapható még az igazi Mozartgolyó és bár hosszú évtizedekig igazi kuriózumként Salzburgig kellett utazni, hogy megkóstoljuk, ma már a webshopból is rendelhetünk.

  Mire mindent megtudtunk a Mozartgolyókról és jól be is vásároltunk belőlük elszaladt az idő és ebédhez készülődtünk. Nyilván útba ejtettünk egy kis étvágygerjesztőt; a Rigler’s balzsamecet boltjába invitált minket a tulajdonos, ahol igazán különleges balzsameceteket (mint pl. avokádó, vagy datolya) próbálhattunk ki eperrel, vagy éppen paradicsommal. A könnyed falatozás után már csak az ebéd hiányzott, amit a Zum Zirkelwirt fogadóban sikerült elfogyasztanunk. Persze még csak a Gourmet nap felénél jártunk és az igazi ínyencségek még csak most következtek.

  Salzburgi Ünnepi Játékok – 100 éve

  Salzburg egyik legfőbb attrakciója, a minden év nyarán megrendezésre kerülő Salzburgi Ünnepi Játékok, melyet 1920 óta minden év nyarán megrendeznek a városban. 5 héten át közel 200 előadás és koncert, világsztárok és ritkán látott és hallott művek kerülnek bemutatásra.

  - hirdetés -

  Ebéd utáni sétánkat a Salzburgi Ünnepi Játékok helyszíneinek bejárásával töltöttük. Ami még különlegesebbé tette ezt a bejárást, az pedig az volt, hogy egy teljesen privát, színfalak mögötti vezetést kaptunk, így olyan helyekre is beleshettünk, ahova egy sima vezetett túra alkalmával nem lett volna lehetőségünk. Ahogy az osztrákok nevezik a „fesztiválkerület” három fantasztikus koncerthelyszínt foglal magában: Große Festspielhaus, Haus für Mozart, valamint a Felsenreitschule. Különlegességük, hogy az épületegyüttes a Mönchsberg lábánál helyezkedik el és a két legrégebbi színházterem, a Haus für Mozart, valamint a nyári lovasszínház (Felsenreitschule) bizonyos része a Mönchsberg sziklájából lett kivájva. A bejárás során lehetőségünk volt a színfalak mögött megtekinteni az előkészület alatt álló koncertek és előadások díszleteit; többek között volt szerencsénk testközelből is megcsodálni a Salzburgi Ünnepi Játékok egyik elmaradhatatlan klasszikusának, Hugo von Hofmannsthal Jedermannjának a monumentális díszleteit is a Haus für Mozart gigantikus méretű backstage-ében.