More
  - hirdetés -

  Valencia kihagyhatatlan látnivalói a tengerparti nyaralás mellé

  A Ryanair nemrégiben indított közvetlen járatának köszönhetően könnyen megközelíthetővé vált Spanyolország egyik legnépesebb tengerparti városa, Valencia. A tengerpart mellett azonban számos érdekes látnivaló található itt, amivel kiegészíthetjük a tengerparti nyaralást, így az aktív pihenést keresők is megtalálhatják a számításukat a városban.

  - hirdetés -

  Valencia a tengerparti és a nyüzsgő belvárosi részén túl középkori és modern építészeti alkotásokkal is büszkélkedhet, így valóban sokszínű programlehetőségek közül válogathat, aki oda látogat.

  Tudományok és művészetek városa / Ciudad de las Artes y las Ciencias

  A várost átszelő Turia folyót a jelentős kárt okozó árvizek után a várostól délre terelték, így a kiszáradt folyómeder beépíthetővé vált. A terület jelentős részén parkok és játszóterek kaptak helyet, valamint itt építették meg Spanyolország egyik legjelentősebb tudományos és művészeti központját. Az épületeket a jellegzetes formavilágot képviselő, valenciai származású építész Santiago Calatrava és Felix Candela tervezték. A komplexumot körbejárva a következő épületeket csodálhatjuk meg: Opera (Palau de les Arts Reina Sofia), Planetárium (L’Hemisféric), Tudományok múzeuma (Museu de les Ciéncies Príncep Felipe), park (L’Umbracle), rendezvényterem (Agora), oceanárium (L’Oceanográfic) és az Assut de l’Or híd. A modern épületek között érdemes egy nagy sétát tenni, a napsütésben és az éjszakai megvilágításban is gyönyörű látványt nyújtanak.

  - hirdetés -

  Fülöp herceg Tudományos Múzeum / Museu de les Ciències Príncipe Felipe

  Ebben az esetben felejtsük el a múzeum szó eddigi, általános fogalmát. Leginkább a budapesti Csodák Palotájához tudnám hasonlítani az intézményt az interaktív bemutatók és a témakörök miatt is. A múzeumban több különböző témára épülő állandó, illetve időszaki kiállítást felkereshetünk, néhány azonban csak külön belépővel, időpont foglalással látogatható, ezeket érdemes online foglalni. A természettudományos érdeklődéssel megáldott látogató egy egész napot is eltölthet az antigravitációs szobában, az űrállomást bemutató kiállításon, az agy működésével kapcsolatos interaktív bemutatón és az elektromosságról szóló előadáson.

  Oceanárium / L’Oceanográfic

  Az Oceanografic Európa legnagyobb akváriuma, több mint 500 különböző fajnak ad otthont a különböző földrajzi helyeket és éghajlati öveket is bemutatva. Láthatunk itt rájákat, medúzákat, fókákat, teknősöket, rozmárokat, flamingókat, pingvineket, belugákat, valamint delfinshow-t is. Érdemes előre megnézni, hogy a bemutatók mikor kezdődnek, így jobban szervezhető a program. Legalább egy fél nappal számoljunk a tervezésnél, mert rengeteg időt el lehet tölteni a csodálatos akváriumok között sétálgatva.

  Székesegyház / Catedral de Santa María

  A régi mecset helyére – román, gótikus, majd barokk építészeti stílusokban – épült katedrális a város központjában található. Érdemes körüljárni a katedrálisban, mert gyönyörű a gótikus kupola, valamint a barokk mellékoltárok is. A legszebb belső tér a Szent Grál kápolna, gyönyörű boltozatával és gótikus oltárával. A katedrális múzeumában szépséges műtárgyakat, ékszereket és színes kódexeket találunk. Érdemes felmenni a katedrális harangtornyába, az El Miguelete-be, ahonnan a kilátás a városra és a katedrálisra is lélegzetelállító.

  Selyembörze / La Lonja de la Seda

  A Selyembörze a gótikus világi építészet meghatározó alkotása, emiatt az UNESCO Világörökségének is részét képezi. A belső terek híven mutatják be a középkori mesterek kitartó és aprólékos munkájának eredményét. Az Oszlopos terem karcsú, csavart oszlopai, a hálós boltozat, mind a kor remekművei. A börze szökőkutas, narancsfás patioja szuper, hűvös pihenőhely a forró városi séta során.

  - hirdetés -

  Központi piac / Mercado Central

  A belvárosban található hatalmas piac gyönyörű acélszerkezetű fedéssel és a homlokzatokon színes csempeburkolattal rendelkezik. A délelőtti órákban érdemes érkezni, a tömeget elkerülni vágyóknak minél korábban. A főépületben rengeteg mediterrán zöldség- és gyümölcsfélét, csodaszép péksüteményeket, tejtermékeket és húsokat vásárolhatunk, míg oldalt külön nagy teremben találhatóak a legfrissebb tenger gyümölcsei jégágyon.

  San Nicolás de Bari plébánia / Parroquia de San Nicolás de Bari

  A San Nicolás de Bari templomot a nálunk Mikulásként ismert Szent Miklós püspök tiszteletére szentelték. A tömegében és homlokzati kialakításában gótikus, majd belül barokk freskókkal díszített templomot a valenciai Sixtus-kápolnának nevezik, teljes joggal. A látogatás során kérhetünk audioguide-ot, ami körbevezet a templomon, elmesélve, hogy melyik freskó, milyen bibliai jelenetet ábrázol.

  - hirdetés -

  Serrano városkapu / Torres de Serranos

  A középkori városfalból megmaradt két városkapu egyike, ami a történelmi belváros és a kiszáradt folyómeder között található, így ezek jól beláthatóak a tornyokból. A kapu feltételezhetően Európa legnagyobb gótikus kapuja, gyönyörűen kidolgozott részletekkel.

  Kikötő, strand / Portuaria de Valencia, Platja la Malvarrosa

  A körülbelül 200 méter széles, több kilométer hosszú strand mellett érdemes egy sétát tenni a kikötőben és a régi halászfaluból megmaradt színes kis házak között is. A kikötőben rendezik meg évente a Formula-1 versenyeket, emiatt a régi kikötői dokkok mellett új, modern épületeket is találunk itt. A vízen hatalmas vitorlások és tengerjáró hajók is sorakoznak. A parti étteremsor mögötti régi házacskák színes homlokzata a jellegzetes kubai utcákhoz hasonló hangulatot áraszt, kár, hogy már csak kevés maradt meg belőlük.

  Selyemmúzeum / Museu i Col·legi de l’Art Major de la Seda

  - hirdetés -

  A múzeum a belváros szélén található, az épületet a tizenötödik században építették. Maga az épület is egy csoda a festett kerámiával díszített lépcsővel és padlóval, de a kiállított hagyományos, csipkés ruhadarabok lenyűgözőek. Az épület mellett egy külön műhelyben megnézhetjük a régi szövőgépeket is.

  A rendkívüli épületek mellett a városban rengeteg park vár, végig az elterelt folyó régi medrében, de a belvárosban is több botanikus kert található. A Selyemtőzsde kertje mellett ezeket is érdemes felkeresni, a forró nyári napokon jól eshet egy kis pihenés a narancsfák árnyékában.

  A sok látnivaló körbejárása közben a hangulatos éttermeket se hagyjuk ki, hiszen a város rengeteg kulináris élményt is tartogat. Frissüljünk fel a hangulatos teraszokon és adjuk át magunkat a mediterrán életérzésnek.

  Copyright © 2019 Kiss-Molnár Mónika – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -
  - hirdetés -