- hirdetés -

5 kihagyhatatlan látnivaló a Great Ocean Road mentén Ausztráliában

A Great Ocean Road Ausztrália egyik klasszikus és festői autós útvonala, egy világhírű látnivaló az országban, és egy szuper program, amit nem szabad kihagyni, ha Melbourne-ben és környékén jár az ember.

- hirdetés -

Noha szerveznek ide a városból buszos túrákat is, ez egy tipikus autós program, amit mindenképp autóbérléssel célszerű megoldani. Ennek a programnak épp a teljesen szabad és kötetlen autózgatás a lényege, a meg-megállás és a látványban való gyönyörködés az egyes kilátópontoknál, amit csak úgy lehet igazán élvezni, ha a saját tempónk és szájízünk szerint valósítjuk meg. A buszos túrák csak a néhány legturistásabb pontot érintik, de az útvonalon számos eldugott kis öböl, érintetlen partszakasz és gyönyörű kilátópont található, és érdemes minél több ilyen kis helyen megállni, hiszen ezek adják a program és az útvonal igazi esszenciáját, így lehet ráérezni a hely valódi hangulatára.

Ez az útszakasz a kontinens délkeleti részén található. Melbourne-től kb. 100 km-rel nyugatra veszi kezdetét, és 243 km hosszan kanyarog a rendkívül tagolt és látványos óceánpart mentén, Torquay és Warrnambool városok között. Útközben vadregényes partvonalak, meredek sziklafalakkal határolt öblök, monumentális sziklaformációk, érintetlen eukaliptuszerdők és különféle látnivalók találhatók, melyeket a kiépített kilátópontokról vagy egyszerűen az útról lehet megcsodálni.

- hirdetés -

Bells Beach

A Bells Beach nevű strand az első jelentősebb látnivaló ezen az útszakaszon. Ez egy sziklafalakkal határolt, gyönyörű homokos öböl, a szörfösök egyik legkedveltebb strandja egész Ausztráliában. A kiépített kilátóteraszról lehet megcsodálni a strandot, a körülötte lévő sziklafalakat, a nyílt óceánt, a zabolátlan hullámokat. Az óriási, kb. 10 méteres hullámok mennydörgéshez hasonlatos robajjal fordulnak át part közelében. Rendkívüli intenzitással érezhetjük át a természet vadságát, erejét, mélységét és lüktetését, ami csodálatos és félelmetes is egyben.

Koalák

Ezen a partszakaszon autózva, néhány kisebb településen kell csak keresztülmenni, de az egész útvonalon egyöntetűen az érintetlen természet dominál, sok vadállattal is lehet találkozni, többek között kengurukkal és koalákkal. A Great Ocean Road tehát egy nagyszerű hely Ausztráliában a vadállatok, főként a koalák megfigyelésére, ugyanis a partszakasz bizonyos részein viszonylag gyakran és könnyen meg lehet pillantani az eukaliptuszfák sűrűjében megbújó koalákat. Érdemes tehát néhányszor megszakítani az autózást és tenni egy-egy sétát az út mentén elterülő misztikus és vadregényes eukaliptuszerdőben, ahol egy remek és izgalmas program a fák ágain aranyosan kuporgó koalák keresése és szemrevételezése.

- hirdetés -

Otway-fok

Az Otway-fok egy az óceánba benyúló kis félsziget, ahol egy látogatópark található. Az Otway-fok a szárazföldi Ausztrália második legdélebbi pontja. Ahhoz, hogy elérjük a látogatóparkot, le kell térni a Great Ocean Roadról, és egy sűrű eukaliptuszerdőn átvágva, egy nagyon szűk, kanyargós mellékúton keresztül juthatunk el a park bejáratáig. A látogatópark egy történelmi helyszínen épült, ugyanis itt régen egy megfigyelőközpont és rádióállomás működött, ami az időjárást és a hajósokat figyelte. Néhány történelmi épületet lehet itt megtekinteni, melyekben kis múzeumokat rendeztek be. Láthatunk többek között távíró-berendezést, földgömböket, térképeket, hajózással kapcsolatos holmikat, szolgálati lakásokat, bunkereket. A terület legfőbb látnivalója pedig egy történelmi világítótorony, a Cape Otway Lighthouse, ami 1848-ban épült, és ezzel a legrégebbi világítótorony Ausztráliában. Fel lehet menni a világítótorony tetejébe is, ahonnan csodás kilátás nyílik az óceánra és a környező meredek partszakaszokra.

Ezt a partvonalat Shipwreck Coastnak nevezik, vagyis ez a hajóroncsok partvidéke. A kiszámíthatatlan, zord időjárás és a tagolt, sziklás, veszélyes partvidék miatt sok hajó futott zátonyra és süllyedt már el ezen a vidéken az elmúlt évszázadok során. Valószínűleg azért is építették ezt az állomást a világítótoronnyal, hogy segítsék a hajósokat. Mivel ez a terület nem közvetlenül a Great Ocean Road mentén fekszik, és a meglátogatásához le kell térni az útról, ezért ez a hely nem tartozik az útvonal legfelkapottabb és legnépszerűbb attrakciói közé, de akinek van kedve és ideje, az mindenképp tegyen erre egy kis kitérőt, hiszen a félsziget sok látnivalót és érdekességet tartogat.

12 Apostol

- hirdetés -

A Great Ocean Road legszebb szakasza a Port Campbell Nemzeti Park, mely az egész útvonal leghíresebb látnivalóját rejti: a híres 12 Apostolt. A látványosan tagolt partszakaszon meredek sziklafalak omlanak az óceánba, a part közelében pedig monumentális, kb. 40-50 méter magas sziklaoszlopok állnak, ők az Apostolok. Az itteni talaj alapanyaga a puha mészkő, melyet a szél és a víz fáradhatatlanul koptat, csiszol, ennek eredményeképp szakadtak el ezek a sziklaoszlopok a szárazföldtől az elmúlt évmilliók során.

Ezek a mészkőoszlopok nagyon sérülékenyek, és folyamatosan ki vannak téve az elemi erőknek, ezért többször előfordult már az utóbbi évtizedekben, hogy valamelyik leomlott, és egyszerűen semmivé lett, így ma már kevesebben vannak. Eredetileg sem volt egyébként 12 belőlük, csak ki akartak találni egy hangzatos, frappáns nevet, ami legalább hozzávetőlegesen utal a létszámukra. Több kialakított sétány és kilátóterasz található a sziklafalak peremén, ahonnan érdemes alaposan szemügyre venni ezt a csodálatos és különleges tájat.

Egyéb sziklaformációk – The Arch, London Bridge, The Grotto

A nemzeti parkot elhagyva és továbbautózva az óceánparton, egy rövidebb szakaszon több látványos öböl és sziklaformáció követi egymást, melyeket szintén érdemes megcsodálni. Ezek a kilátópontok különböző fantázianeveket kaptak, méghozzá aszerint, hogy az adott sziklaképződmények mire hasonlítanak, például The Arch, London Bridge, The Grotto. Miután megnézünk egy-egy látnivalót, néhány perces autózással el is érhetjük a következőt. Mindegyik látnivalónál remekül kiépített parkolókban lehet megállni, majd egy szintén kiépített sétaösvényen lehet odasétálni a sziklaperemnél kialakított kilátópontokhoz. A parkolás és a kilátók is teljesen ingyenesek az egész útvonalon, emellett mindenhol táblák és egyéb turistajelzések segítik a tájékozódást, tehát igazán gördülékenyen végig lehet járni ezeket a látnivalókat is.

Ha tetszett a cikk látogass el a “Dream bigger – Álmodj nagyobbat” blogjára és Facebook oldalára.

- hirdetés -

Copyright © 2019 Ilek Mária – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

- hirdetés -
276,638FansLike
6,979FollowersFollow
281FollowersFollow
36SubscribersSubscribe
- hirdetés -