More
  - hirdetés -

  Salzburg kihagyhatatlan látnivalói

  Mozart, a Muzsika hangja, Mirabell kert, Hellbrunn…Hosszasan lehetne sorolni, hogy mi mindent köszönhet a világ Salzburgnak és mennyi látnivalót kínál az odalátogató turistáknak. Rengeteg látnivaló és még több élmény vár Salzburgban, akár egy hétre, akár csak egy napra érkezel Ausztria legrégebbi városába. A sok látnivaló közül kiválasztottuk, hogy szerintünk, melyek Salzburg kihagyhatatlan látnivalói. A cikk megjelenését a Mastercard támogatta!

  - hirdetés -

   

  Bankkártyahasználat Salzburgban

  Az ismert bankkártyákat széleskörben elfogadják Salzburgban. Ha 1-2 napos városnézésre érkezünk Mozart városába, és a kihagyhatatlan látnivalókat néznénk meg, akkor nyugodtan elindulhatunk akár készpénz nélkül, zsebünkben a bankkártyánkkal. Minden jegypénztár lehetőséget biztosít bankkártyás vásárlásra. A turisták által látogatott részen bárhova beülhetünk étterembe, vagy kávéházba, szinte biztos, hogy tudjuk majd használni a bankkártyánkat, ugyanígy az ismertebb márkák boltjaiban vagy a szuvenír shopokban. Ha mégis olyan helyzetbe kerülnénk, hogy csak készpénzt fogadnak el valahol (kisebb boltok, árusok), akkor több mint 100 ATM automata közül választhatunk, amiből 40 a szűk belvárosi részen található, így száz méteren belül akár többet is találunk. FONTOS: Akár bankkártyával fizetünk valahol, akár pénzt veszünk fel egy ATM-ből mindig figyeljünk arra, hogy helyi pénznemben (ez esetben euróban) történjen a kártya terhelése, ugyanis így kapjuk majd a lehető legjobb árfolyamot.

  Mirabell-kastély és kert

  Ahogy a neve is mutatja egy csodálatraméltóan szép kastély és kert Salzburg közepén. A Mirabell- kastély története 1606-ig nyúlik vissza, Wolf Dietrich von Raitenau salzburgi érsek ekkor építtette úrnőjének, Salome Alt-nak az akkor még Altenau kastély néven ismert épületet, és az azt körülvevő kertet. A kastély több épületből állt, melyeket az ezt követő évtizedekben többször is átépítettek. Végül 1721-ben a kor leghíresebb barokk építésze, Lukas von Hildebrandt álmodta meg a ma is látható immár egy épületből álló kastélyt. Sajnos az 1818-as tűzvész a Mirabell-kastélyt sem kímélte, ezért viszonylag kevés eredeti helyisége maradt meg barokk pompájában. A Mirabell-kastély leghíresebb helyisége a márvány terem, mely valószínűleg a világ egyik legszebb házasságkötő terme. A világ minden tájáról érkeznek ide párok, hogy a márvány teremben mondhassák ki a boldogító igent, majd végig sétálhassanak a páratlan eleganciával elkészített, díszes márvány lépcsőházban. A kastélyt jelenleg a salzburgi önkormányzat használja, de a lépcsőház és a márványterem szabadon látogatható, már amikor éppen nem esküvőt, vagy koncertet tartanak benne.

  - hirdetés -

  A Mirabell-kertet az 1690-es években az akkori érsek Johann Ernst von Thun újjáépíttette a barokk stílus jegyében, amit mind a mai napig megfigyelhetünk a kertben sétálva. Nézzük meg az egykori Orangerie-t, ami ma pálmaházként működik, a különleges hangulatú sövényszínházat, a fehér márványból készített törpekertet és a Pegasus-kutat. Ha korán érkezünk, akkor lehet, hogy még a nagyobb turistacsoportok előtt végig tudjuk járni nyugodtan a kertet. Délutánra nemcsak a vezetett csoportok, de a helyiek is megtöltik a lugasokkal, rengeteg paddal és szökőkutakban bővelkedő csodaszép virágos kertet. A történelmi városkép a Mirabell-kert szépséges virágaival, szökőkútjaival, illetve a háttérben magasodó Dómmal és a látványt megkoronázó várral kihagyhatatlan fotótémát és örök emléket nyújtanak a városba látogató turistáknak.

  Tudtad? Több ismert salzburgi helyszín mellett a Mirabell-kert is díszletként szolgált a „Muzsika hangja” című filmben és musicalben. A csodálatos pompájában látható kerten dalolva szaladnak keresztül Maria és a gyerekek, miközben a musical leghíresebb „Dó, ré, mi” kezdetű dalát éneklik. Rengeteg látogató csak azért érkezik Salzburgba, hogy megcsodálhassa a filmben is látott kastélyt és kertet, és persze a filmben látható többi helyszínt a Muzsika hangjából.

  - hirdetés -

  Mozart szülőháza

  A kis Wolfgang Amadeus Mozart 1756-ban látta meg itt a napvilágot, Salzburg belvárosában, a Getreidegasse 9. szám alatt lévő házban. 1880-ban a Nemzetközi Mozart Alapítvány egy múzeumot hozott létre a házban, amely az idők során egyre több bővítésen és felújításon esett át, míg mára egy egész évben nyitva tartó, Mozart – sajnálatosan rövid – életét pontosan bemutató kiállítást hoztak létre. Mozart gyerekkorától kezdve egészen halálig követhetjük végig életének minden jelentős pillanatát, de bepillantást nyerhetünk a XVIII. századi salzburgi élet mindennapjaiba is. A kiállítás különlegességei közé tartozik az Andreas Ferdinand Mayk által készített gyerekhegedű, valamint Mozart egyik zongorája, amin a Varázsfuvola c. operáját komponálta. Mozart szülőháza kötelező program nemcsak zenerajongóknak, de nekik pláne!

  Fürst cukrászda

  Az „Original” Mozartkugler otthona. A belvárosi Brodgasse 13 szám alatt találjuk Paul Fürst cukrászmester 1884-óta működő cukrászatát és kávézóját. A pisztáciás marcipánnal és nugáttal töltött étcsokoládé bevonatos golyó Mozart bonbon néven óriási sikert aratott az 1905-ben Párizsban tartott nagyszabású kiállításon. Paul Fürst sajnos elfelejtette levédetni receptjét, ezért a salzburgi cukrászok megirigyelve a sikert egyből másolni kezdték a bonbonját. A helyzet odáig fajult, hogy egy 1996-ban végződő per tett pontot (?) az évtizedes névhasználati, forgalmazási és receptúrával kapcsolatos vitáknak. A Fürst család végül csak annyit tudott elérni, hogy innentől kizárólag ők használhatják az „Original Salzburger Mozartkugeln” elnevezést.

  - hirdetés -

  A híres ezüst-kék csomagolásba burkolt Fürst Mozartgolyóból a cukrászda emeletén évi 3 millió darabot készítenek, mindegyiket kézzel! Ha Salzburgban járunk, ne hagyjuk ki; akár darabra is vásárolhatunk belőle, de díszdobozban is kapható többféle különböző összeállítás, illetve többféle egyéb ízesítésű, szintén különlegesen finom bonbon. A cukrászdában – ahol egyébként a kávé is remek – fizethetünk bankkártyával, függetlenül attól, hogy helyben fogyasztottunk, vagy ajándékba viszünk haza a finomságokból.

  Hohensalzburg vára

  Európa egyik legnagyobb, szinte teljes egészében épen fennmaradt középkori vára, a város fölé magasodó Festungsberg hegy tetejére épült. Építését eredetileg 1077-ben Gebhard salzburgi érsek rendelte el, hogy megvédje a fejedelemséget az ellenséges támadásoktól. Az eredeti kis fából készült fallal körbevett erődítmény az évek alatt egyre komolyabb erősítést kapott. A mindenkori salzburgi érsek hatására végül a következő 400 évben olyan erődítmény rendszerré bővült Hohensalzburg vára, ami bevehetetlennek bizonyult a következő évszázadokban is. A XIX. század második felében felújították a várat és azóta kisebb megszakításokkal ugyan, de látogatható múzeumként várja a látogatókat. Hohensalzburg vára a legkönnyebben a siklóval közelíthető meg, de fel is gyalogolhatunk; nem lehetetlen vállalkozás.

  - hirdetés -

  A Salzburgi ünnepi játékok főbb helyszínei

  A Salzburgi Ünnepi Játékokat 1920 óta rendezik meg minden évben, melynek a város számos impozáns helyszíne ad otthont.

  • Dóm tér: A Salzburgi Dóm bejárata előtt található négyzet alakú tér, az egyik legfontosabb helyszíne az ünnepi játékoknak, ugyanis minden évben itt adják elő Ausztria nemzeti klasszikusát, a fesztivál védjegyének számító Jedermannt, Hugo von Hofmannsthal remekművét. A Dóm előtt felállított grandiózus díszlettel teli színpadon és a fesztivál idejére felépített a szobrot körülvevő nézőtéren egyszerre 2000 ember nézheti végig minden évben a 15-20 teltházas előadást produkáló drámát.
  • Salzburger Festspielhaus (Fesztiválpalota): Az egykori érseki istállók helyén, a Mönchsberg sziklájából további 55 ezer köbméternyi sziklát kirobbantva alakították ki 1956-60 között az akkori éra legmodernebb koncerttermét. Herbert von Karajan világhírű karmester is számos javaslatot tett a tökéletes színházterem elkészítésére. A kétszintes nézőtér kialakítás 2200 nézőt képes befogadni. Ha a legjobb koncertélményt szeretnénk, akkor mindenképpen a karzatra foglaljunk helyet.
  • Haus für Mozart: Mozart operáinak előadására sokáig nem volt elég nagy, minden tekintetben megfelelő helyszín Salzburgban. Az eredetileg „Kis Fesztiválszínház”-ként ismert, 1925-ben elkészült épület történetét végeláthatatlan felújítás és átépítés jellemezte, míg végül elérte mai formáját; 1 580 fő befogadására alkalmas.
  • Felsenreitschule: 1633-ban a salzburgi dóm építéséhez Mönchsberg-ből vájták ki a sziklát, majd az így keletkezett helyen nyári lovasiskolát létesítettek. 1926-ban Max Reinhardtnak köszönhetően az egykori nyári lovasiskolából egyedi színháztermet varázsoltak, amit az évek alatt folyamatosan átalakítottak, így már nem fapadokon kell ülni a nézőknek rettegve az időjárás viszontagságaitól. A Felsenreitschule különlegessége a színpadot körül ölelő 96 kőből készült árkád, mely sokaknak ismerős lehet a „Muzsika hangja” című film és musical zenei versenyének jeleneteiből. Ez Salzburg egyik legjelentősebb koncertterme.

  Immár 99. alkalommal kerül megrendezésre a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékok, mely idén július 20. és augusztus 31. között várja Salzburgba a zenerajongókat. 199 koncert és előadás, köztük olyan igazi csemegék, mint Richard Strauss „Salone” c. operája, a Bécsi Filharmonikusok koncertjei, Wolfgang Amadeus Mozart „Idomeneo“ c. operájának bemutatója és persze az elmaradhatatlan Jedermann.

  Salzburg kártya

  Ha Salzburgba látogatunk, akkor első dolgunk legyen egy Salzburg kártya beszerzése. A 24/48/72 órára érvényes kártyák egyszeri ingyenes belépést biztosítanak Salzburg összes látnivalójához (Hellbrunnba is), továbbá a kiválasztott időre korlátlanul használhatjuk a tömegközlekedést is a városban, beleértve az Untersbergi cable cart, a várba közlekedő siklót, és az 1. számú hajótúrát a Salzach folyón is. Ezen felül legalább 20%-os kedvezményt biztosít számos további kulturális és szórakoztató programból, illetve kirándulóhelyen. A Salzburg kártyát bankkártyánkkal egyszerűen és gyorsan megvásárolhatjuk a város bármelyik turista információs irodájában (beleértve a repteret és a pályaudvart is), hotelünk recepcióján, vagy jegyirodákban.

  - hirdetés -

  Getreidegasse

  Salzburg leghíresebb sétáló- és bevásárlóutcáját az óváros szívében találjuk. Az alig 300 méter hosszú, szűk sétálóutcában egymás után sorakoznak a nagy luxusmárkák üzletei, a helyi kézműves boltok és éttermek, kávéházak. A házak nagy része történelmi lakóház; külső falaikon hírességek neveivel, akik itt laktak. Ezek közül kétségkívül a leghíresebb a Getreidegasse 9. szám, ahol Mozart született és egészen 17 éves koráig élt. A sétálóutca másik különlegessége, a régimódi cégérek sokasága, ami az egész Getreidegasse látványát meghatározza. Az 1996 óta az UNESCO világörökség részét képező utcában kizárólag ilyen klasszikus cégér helyezhető ki, és erre oda is figyel a helyi hatóság. Ezeket a reklámtáblákat az előzetes elbírálás után, még ma is kézzel készülnek a nagy múltú Wieber lakatosüzemben. Sétáljunk végig és élvezzük a különleges utcai portálok és cégérek időutazásra invitáló hangulatát, de be is térhetünk valamelyik boltba, ha szeretnénk a luxusminőségű termékekből hazavinni. Bankkártyával szinte mindenhol lehet fizetni.

  Hellbrunni kastély és vízi játékok

  15 percnyi autóútra fekszik Salzburg belvárosától a Hellbrunni kastély, mely furfangos vízijátékairól vált világhírűvé. Markus Sittikus salzburgi hercegérsek 1612-es megválasztása után megálmodott magának egy itáliai reneszánsz palotát, majd megbízta azt a Santino Solari-t, aki a Salzburgi Dómon is dolgozott, hogy valósítsa meg álmát. Alig három év alatt elkészült a kastély és az azt körülvevő 60 hektáros birtok, rajta egy vadászkastéllyal, és a szökőkutakkal és trükkös vízijátékokkal gazdagított kerttel. A kastélyt Markus Sittikus elsősorban társasági események, ünnepségek és vadászatok alkalmával, és a nyári időszakban használta. A kastélyt audioguide-dal járhatjuk körbe és tekinthetjük meg az állandó kiállítást, ami bemutatja a kastély helyiségeit és Hellbrunn történetét.

  - hirdetés -

  A szinte eredeti formájában fennmaradt és nagyon jól karbantartott vízi játékokat rejtő park a Wasserspiele egy 40 perces vezetett túra keretében látogatható. A vélhetően jó humorú Markus Sittikus különleges, trükkös és vicces vízi meglepetéseket terveztetett a kastély kertjébe, hogy így nyűgözze le és szórakoztassa vendégeit. A vezetett túra alatt számos érdekességet megtudhatunk a kertről, a vízi szerkezetekről – és közben persze nem árt figyelni, nehogy Sittikus egyik csapdájába fussunk éppen bele. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a legváratlanabb helyekről érkezik majd a víz. A Hellbrunni kastélyba és a vízijátékokhoz kombinált belépőjegyet tudunk venni, de ha van Salzburg kártyánk, akkor csak elég felmutatnunk, így ingyenes a belépés.

  Copyright © 2019 Világutazó – Minden jog fenntartva. A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.

  - hirdetés -